Onder de zorgsector vallen alle banen waarin zorg wordt verleend aan mensen. Dit kan gaan om de zorg voor ouderen, gehandicapten, jongeren, kinderen en mensen met een niet-aangeboren hersenaandoening (NAH). De zorg is de grootste sector van Nederland en omvat bijna anderhalf miljoen banen.
Ambulancezorg. De ambulancezorg is een branche waarbij ambulanceverpleegkundigen, ambulancechauffeurs en verpleegkundig meldkamercentralisten acute zorg verlenen bij patiënten op locatie.
Welke branches vallen onder de sector zorg en welzijn?
Binnen de sector zorg en welzijn is de Verpleging, verzorging en thuiszorg verreweg de grootste branche, gevolgd door de branche van Ziekenhuizen en Overige medisch specialistische zorg.
In deze sector werk je ofwel bij mensen thuis ofwel in organisaties waar personen tijdelijk of permanent worden opgevangen. De bekendste opdeling in deze deelsector is die tussen de gehandicaptenzorg en de bijzondere jeugdzorg.
Wie doet wat in de zorg? Zorgaanbieders, zorginkopers, toezichthouders, adviesorganen, gezondheidsfondsen: tal van spelers zijn actief in de gezondheidszorg. De zorg biedt werk aan circa 1,2 miljoen mensen.
Er zijn zeven niveaus voor werken in de zorg. Dit begint bij niveau 1 op het mbo en eindigt bij niveau 7, een master op de universiteit. Met de opleiding Zorghulp kun je werken in de thuiszorg, ouderenzorg of gehandicaptenzorg.
Maatschappelijk werk richt zich op mensen met problemen zoals een onveilige leefsituatie, schulden, slechte huisvesting, gezondheidsproblemen en conflictsituaties. In het maatschappelijk werk begeleid je cliënten op hun weg naar zelfstandigheid.
Zorg draait vooral om - de naam zegt het al - zorgen. Dit kan zowel geestelijk als lichamelijk zijn - verpleging, tandartsassistent, etc. Welzijn draait om ondersteuning en om 'je goed voelen'. Denk hierbij vooral aan sociaal of pedagogisch werk.
Als zorghulp of als assistent dienstverlening en zorg, help je je cliënten onder andere met het runnen van hun huishouden. Denk aan boodschappen doen, schoonmaken of bedden opmaken. Maar ook het maken van een wandeling met de cliënten of het helpen van de verzorgende of verpleegkundige kan bij je taken horen.
Wat maakt het werken in de zorg leuk? Het werken in de zorg geeft voldoening: ''Het bieden van zorg aan een ander die dat nodig heeft, het contact met mensen en het bijdragen aan kwaliteit van leven voor iemand is het mooiste wat er is.'' Velen geven aan dat de dankbaarheid van de cliënt het werk zo leuk maakt.
Zorg wordt alleen vergoed vanuit het basispakket, als het ten minste even effectief is als de gebruikelijke zorg in Nederland. Sinds 1 januari 2012 kan de minister van VWS besluiten om zorg die nog niet bewezen effectief is toch, tijdelijk toe te laten tot het basispakket.