Diner (cena) Een typisch Italiaans diner thuis wordt meestal rond 8 uur 's avonds geserveerd en bestaat uit pasta, vlees en vis. Uit eten gaan in Italië is best wel een ding: meerdere gangen, wijn en veel kletsen en wachten maken allemaal deel uit van het geheel.
Een Italiaans diner bestaat uit vier gangen; antipasti, primi, secondi en dolci. Bij antipasti kan je denken aan bruschetta, typisch Italiaanse vleeswaren of kaas en salades. De prima piatti is meestal een pasta of risotto gerecht. En de secondi is een hoofdgerecht wat meestal uit vlees of vis bestaat.
De aperitivo begint de maaltijd . Net als het Franse aperitief kan deze gang bestaan uit bruisende dranken zoals spumante, prosecco of champagne, of wijn. De aperitivo is ook het voorgerecht; kleine schaaltjes met olijven, noten of kaas kunnen beschikbaar zijn voor diners om op te knabbelen terwijl ze wachten op de volgende gang.
Typisch Italiaans eten omvat gerechten zoals pasta met diverse sauzen (denk aan spaghetti, lasagne en ravioli), maar ook pizza en risotto. Als voorgerechten wordt er vaak antipasti gegeten zoals bruschetta en Italiaanse kazen (mozzarella en parmezaanse kaas).
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
Diner (cena)
Een typisch Italiaans diner thuis wordt meestal rond 8 uur 's avonds geserveerd en bestaat uit pasta, vlees en vis. Uit eten gaan in Italië is best wel een ding: meerdere gangen, wijn en veel kletsen en wachten maken allemaal deel uit van het geheel.
De meeste diners bestaan uit een salade, de primo (pasta- of soepgerecht) en de secondo (vlees- of visgerecht). De Italianen houden ook van gekookte groenten zoals artisjokken, aubergines, champignons, spinazie en courgette, die ze op de markt kopen of zelf in hun tuin verbouwen.
Volledige maaltijden in Italië bestaan uit vier of vijf gangen . Vooral in het weekend worden maaltijden vaak gezien als een moment om met familie en vrienden door te brengen in plaats van alleen voor de kost; daarom duren maaltijden vaak langer dan elders. Tijdens feestdagen zoals Kerstmis en Oud en Nieuw kunnen feesten uren duren.
Italianen eten niet gauw een simpel broodje maar nuttigen een uitgebreide warme maaltijd. Bij de Italianen thuis bestaat dit vaak uit een primo (warm pasta gerecht), een secondo (vlees- of visgerecht) en een contorno (bijgerecht zoals salade, aardappelen of andere groenten).
Een typisch Italiaans dieet bestaat uit drie maaltijden per dag . De meest voorkomende voedingsmiddelen in het Italiaanse dieet zijn pasta, kaas, groenten, olijfolie, vlees en wijn. Italianen hechten veel waarde aan verse ingrediënten. Ze gebruiken seizoensgebonden ingrediënten om maaltijden te bereiden.
Is het onbeleefd om eten op je bord te laten liggen in Italië? Ja, het wordt gezien als verspilling en kan gezien worden als respectloos tegenover de chef . Probeer je bestelling op te eten of vraag om kleinere porties als je het niet zeker weet.
Het is niet netjes om je handen onder de tafel op schoot te houden tijdens het eten, noch met je ellebogen op de tafel te leunen. Een goede lichaamshouding wordt min of meer verwacht. Gebruik altijd bestek tenzij het gerecht het niet toelaat of de host zelf met de vingers eet.
Misschien is een van de eerste dingen die je opvalt als je vanuit Amerika naar Italië komt de kwaliteit van de ingrediënten . Italianen zijn er trots op dat ze verse lokale producten en producten gebruiken in hun kookkunst, veel meer dan Amerikanen. Als gevolg hiervan smaakt veel van het normale eten dat je in Amerika zou eten gewoon... beter hier.
Om niet te gehaast te hoeven eten is het beter om tussen 13.00-14.00 uur aan tafel zitten. Na de lunch komt aan het einde van de middag, rond 16.00 uur, het Italiaanse leven weer op gang. Vrijwel alle winkels (behalve de grote supermarkten) zijn 's middags gesloten. Het avondeten in Italië begint vanaf 20.00 uur.
Gemiddeld zijn prijzen in Italië circa 10% hoger dan in Nederland en België. Zo zijn bijvoorbeeld restaurants 8% goedkoper, zijn levensmiddelen 27% duurder, is bier in de horeca 14% duurder en is het openbaar vervoer tot wel 48% goedkoper.
Van noord tot zuid staat Italië bekend om de talloze favoriete streetfoodgerechten die allemaal het verhaal van een bepaalde regio vertellen.
Antipasti zijn het begin van elke Italiaanse maaltijd en lopen uiteen van simpele stukjes kaas tot uitgebreidere hapjes.
Diner (Cena)
Een typisch diner bij een Italiaan bestaat meestal uit pasta, vlees en groenten en vindt plaats rond 20.00 uur. Uit eten gaan in Italië is een behoorlijke gebeurtenis: meerdere gangen, wijn en lang kletsen en natafelen horen er allemaal bij.
Primo. De primo is het eerste gerecht om uit te kiezen ; pasta wordt als voorgerecht geserveerd, maar is niet het hoofdgerecht. Je kunt ook soep, rijst en zelfs polenta op het menu zien.
Ik kan me herinneren dat toen ik klein was (zeg, 40 jaar geleden), sommige goederen werden gekocht per “hekto” (hektogram, hg), wat natuurlijk gewoon een andere manier is om te zeggen “ 100 gram ”. Die goederen waren zeker, net zoals Leandro zegt, in principe dingen als vleeswaren en kaas, die op aanvraag werden gesneden en verpakt.
Ansjovis, olijven, artisjokken en kaas zijn typische Romeinse antipasti. Primi: Primi betekent "eerste" in het Italiaans. Het is niet echt een voorgerecht, maar ook niet echt een hoofdgerecht. Primi-gerechten zijn meestal pasta, rijst of soep. Secondi: Secondi betekent "tweede" in het Italiaans en bestaat meestal uit vlees- of visgerechten.
Lasagne. Hoewel lasagne in Italië één van de bekendste gerechten is, is de naam afkomstig uit Griekenland. (Lasanon=platte koek uit deeg). Het is een pasta-ovenschotel die gemaakt wordt uit verschillende lagen.