Hij lijkt erg goed op een leeuwin, maar toch zijn er enkele verschillen. Zijn kop is veel ronder dan bij de meeste katachtigen. Hij heeft vier erg lange hoektanden waarmee hij heel makkelijk zijn prooi kan doden. Hij heeft een kortharige vacht, die meestal geelbruin tot rood gekleurd is.
Ze eten veel soorten dieren. Bijvoorbeeld herten, stekelvarkens, apen, ratten, insecten, tapirs, vleermuizen, slakken, vissen en coyotes. De dieren jagen in de vroege ochtend en laat op de avond. 's Middags liggen ze te slapen en te luieren. Voorraad Poema's bewaren hun dode prooi en eten hier elke dag een beetje van.
Mannetjes hebben een gewicht tussen de 53 en 72kg en zijn beduidend zwaarder dan de vrouwtjes, die maar tussen de 35 en 48kg wegen. Poema's uit koudere gebieden worden groter dan hun soortgenoten uit de tropen. Ze hebben een stevig postuur met sterke, brede poten en een lange, dikke staart.
,,Wij zeggen altijd: als je een poema tegenkomt, probeer jezelf dan zo groot mogelijk te maken, maak veel lawaai, kijk het dier in de ogen en loop rustig weg. Rennen is af te raden, omdat daardoor het jachtinstinct van de dieren wordt aangewakkerd.” Aanvallen van hongerige poema's komen zelden voor.
Als je dicht in de buurt komt van een luipaard, zorg dan dat je het dier niet aankijkt en probeer hem te negeren. Als een luipaard door heeft dat je hem gezien hebt, kan hij zich bedreigd voelen en je aanvallen. Als het dier je waarschuwt door te brullen, loop dan langzaam, zijwaarts van het dier weg.
De vijanden van de poema
Alleen het langzame stekelvarken en het kleine stinkdier zijn tegen de poema opgewassen. Het stekelvarken slaat opeens met zijn staart en tegelijkertijd lijkt de neus van de poema op een speldenkussen.
Volgens een bioloog kan een poema erg goed zwemmen, zelfs in dit koude water. Hoe het dier op het ijs is gekomen is niet helemaal duidelijk. Het kan een rustplaats zijn tijdens een zwemtocht, maar ook kan hij op jacht zijn geweest en zo op het ijs terecht zijn gekomen midden in het wilde Patagonië.
Van de zoogdieren kan de poema het hoogste springen. Biologen zien deze katachtige soms wel zes meter hoog springen. Maar als je compenseert naar lichaamslengte, dan is de poema met vijf keer zijn eigen lengte een slome donder.
186 personen hebben dit op hun Bucket List staan. De poema is een van de dieren die relatief onbekend zijn. Zijn prooidieren zijn vooral herten, konijnen en dergelijke. De afgelopen jaren is de poema 'gevaarlijker' voor de mens geworden.
Zwarte panters worden vaak poema's genoemd, terwijl er helemaal geen zwarte poema's bestaan en ook bestaat er vaak verwarring over panters en jaguars. Een jaguar is een variant die voorkomt in Midden – en Zuid-Amerika.
Apen zijn op basis van Artikel 3.20 van de Regeling natuurbescherming in Nederland nooit toegestaan als huisdier, ongeacht hun CITES status. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld leeuwen en poema's.
De zwarte jaguar komt voor in Zuid-Amerika, de zwarte luipaard in Azië en Afrika en de zwarte poema leeft in Noord-Amerika.
Poema's, ook wel bergleeuwen, komen voor in grote delen van Noord- en Zuid-Amerika. De katten kunnen tot 120 kilogram wegen en hoewel ze ook veel kleinere prooien doden, gaat hun voorkeur uit naar herten. Daarmee is een ongewapend mens geen partij voor een poema. Toch zijn aanvallen op mensen uiterst zeldzaam.
De roofkat, die goed kan klimmen, staat naast de grootste roofkat. 2. Het luipaard zit tussen het roedeldier en de kat, die goed kan klimmen.
De meeste katachtigen leven in bossen, en zijn goede klimmers met scherpe nagels. Ook leven de meeste soorten solitair. De leeuw vormt daarop een uitzondering, deze soort leeft juist in groepen. Katachtigen komen van nature op alle continenten voor, behalve in Australië en op Antarctica.
De jaguar kun je vinden in de Amazone, het Atlantisch Regenwoud en de Pantanal in Zuid-Amerika.
De jaguar is een carnivoor. Hij eet zoogdieren, reptielen, vogels en vissen. Jaguars hebben de krachtigste beet van alle grote katten. Als enige grote kat doden zij hun prooi door direct de schedel te doorboren met hun hoektanden.
Het leefgebied van leeuwen bestaat uit open bossen, savannes en grasvlakten in Afrika. Ze leven voornamelijk in Centraal- en Oost-Afrika. Hier is hij het grootste roofdier. Dit geldt voor de Afrikaanse leeuw.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.
Maak vooral geen oogcontact met de beer terwijl je dit doet. Kijk ook niet naar beneden, en maak jezelf zo groot mogelijk zodat je de beer ervan overtuigd om jou niet aan te vallen. Je kan het beste je armen in de lucht steken en met je handen zwaaien.
Dit is vooral voor hondenbezitters van belang. Want een wolf kan een hond als concurrent en indringer zien. Aanvallen op loslopende honden komen incidenteel voor. Houdt een hond dus altijd aangelijnd, in een gebied waar wolven leven.