Sprong 4 – vanaf 14 weken: De wereld van gebeurtenissen De volgende wereld is die van de 'gebeurtenissen'. Tot je baby dit sprongetje maakte kon hij maar één vloeiende overgang waarnemen. Nu kan hij een korte serie van 'vloeiende overgangen' zien, horen, ruiken, proeven en zelf maken.
Wanneer sprong 4 begonnen is zul je merken dat je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is. Dat noemen we de lastige fase van de sprong.
Toch zijn groeisprongen niet hetzelfde als slaapregressies. Een groeisprong heeft alles te maken met groeien. Een slaapregressie heeft veel meer te doen met enorme mentale en fysieke veranderingen. Tijdens een groeisprong merk je goed waarom je baby vaker wakker wordt (voeden).
Sprong 4: Week 19 - Gebeurtenissen waarnemen
In dit sprongetje zal je baby steeds meer gebeurtenissen gaan waarnemen. In deze fase ontdekken baby's wat ze allemaal met hun handen kunnen, bijvoorbeeld zelf een flesje of een speeltje vasthouden.
Met de vijfde sprong betreedt je baby de wereld van Relaties. Als de sprong genomen is zal je baby relaties gaan waarnemen tussen mensen en voorwerpen. Waaronder verhoudingen tussen objecten (in, op, tussen, naast ect.) of de afstand tussen mens en object.
Sprong 3 – vanaf 11 weken: De wereld van vloeiende overgangen. Het hele eerste jaar leert je baby dingen die voor ons als volwassenen zo simpel zijn, dat we er niet meer bij stil staan. Maar voor baby's zijn ze het hoogst bereikbare en dus hun piekervaringen. Zo volgen op de vaste 'patronen' de 'vloeiende overgangen.
Nieuwe vaardigheden leren
Aan het einde van de 4 maanden sprong, meestal rond de 20 weken, is de meest lastige fase voorbij. Nu begint het leuke gedeelte. Je kindje is gewend aan het nieuwe perspectief op de wereld en gaat ontdekken welke nieuwe vaardigheden hierbij horen.
Slaapregressie 4 maanden: symptomen
Deze signalen van slaapregressie bij 4 maanden kun je bijvoorbeeld merken: Vaker wakker worden, ook 's nachts. Of ineens slapen volgens een ander slaappatroon dan je gewend was. Je baby kan ook weer gaan slapen volgens een eerder slaapritme.
Hoe lang duurt de slaapregressie bij 4 maanden? Over het algemeen duurt een slaapregressie bij 4 maanden ongeveer 2 tot 4 weken. Hierna slaapt je kindje weer zoals voorheen en is alles (als het goed is) weer rustig en normaal. Maar dan is het wel cruciaal dat je kleintje weet hoe hij zelf in slaap kan vallen!
Slaapregressie bij 4 maanden
De slaapregressie die ouders vaak het zwaarste vinden zijn die op 4 maanden en op 8 maanden. En dat is niet zo gek: er gebeurt zo ontzettend veel in het eerste jaar, en dan vooral rond deze periodes. Met 4 maanden zijn jouw kindje en jij net uit het vierde trimester.
De 4 maanden sprong vindt echt niet altijd bij 4 maanden plaats. De slaapregressie hangt samen met de ontwikkelingen, niet met de leeftijd. Sommige kinderen maken deze slaapregressie al wat eerder door, andere kinderen juist wat later.
Als je geluk hebt, slaapt je baby nu 4-5 uur achter elkaar, al is doorslapen nog lang niet gebruikelijk. Is je baby 3 of 4 maanden oud, dan slaapt hij overdag waarschijnlijk zo'n 3,5 tot 5 uur, verdeeld over drie tot vier dutjes. 's Nachts heeft hij een slaapbehoefte van 11 tot 12 uur.
Tijdens een sprongetje verandert de ontwikkeling van je baby drastisch. Je zal merken dat je kleintje meer huilt, hangerig en humeuriger is, even minder zichzelf. Ondanks dat het lijkt alsof je kindje achteruit gaat in ontwikkeling, is het juist iets positiefs: het geeft je baby de mogelijkheid nieuwe dingen te leren!
Je kind kijkt en probeert. Door te bewegen komt het erachter wat het allemaal met de handen kan doen. Leg je kind regelmatig even op de buik als het wakker is. Je baby leert het hoofdje op te tillen en daardoor worden de rug en armen sterker.
Vanaf week 22 kan je de eerste signalen van sprong 5 gaan herkennen. Je baby zal meer gaan huilen en is wat hangerig en humeuriger dan normaal. Deze hangerige fase van de sprong duurt bij de meeste baby's vier weken, maar kan ook één of vijf weken duren.
Bij een baby van 4 maanden begint het melatoninegehalte vanaf 18.00 uur flink te stijgen. Dit betekent dat 18.30 à 19.00 uur in principe een goede bedtijd is.
Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap. Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes.
Er staat geen vast aantal dagen of weken voor een slaapregressie. Je merkt dat je baby slechter slaapt, en op een gegeven moment merk je dat de nachten weer beter gaan, of dat er een nieuw slaapritme is. Dat kan na een paar dagen al zo zijn, maar een periode van slecht slapen kan ook zes weken duren.
De lastige fase van sprong 8: de wereld op zijn kop
Een wereld waarin hij het oude vertrouwde even kwijt is en opnieuw op ontdekkingstocht moet. Je baby kan meer gaan huilen, is wat hangerig en humeuriger dan je normaal misschien van hem gewend bent. Hieraan kun je herkennen dat sprong 8 begonnen is!
Dutjes schema baby 4 maanden
Totaal zal jouw baby ongeveer 4 tot 5 uur slapen overdag. Probeer deze tijd te spreiden over 3 dutjes: ochtend-, middag- en namiddagdutje. Bij voorkeur is het middagdutjes het langst (ongeveer 2 uur).
Huilen vanaf vier maanden
Vanaf ongeveer vier maanden hebben de meeste baby's meer interesse voor hun omgeving. Omdat elke baby anders is, gebeurt dit bij jouw kind misschien eerder of later. In ieder geval gaan baby's langzaam patronen herkennen. Als zij zich pijn doen, komt er hulp.
Hoe je je baby kunt helpen tijdens een sprong
De beste manier waarop je je baby door zijn ontwikkelingssprongen kunt helpen, is door in gedachten te houden dat het een fase is. Je baby is niet raar of ziek, hij maakt gewoon grote ontwikkelingen door! Dat is iets positiefs!
Tussen week 7 en week 10 na de uitgerekende datum kan je baby de eerste signalen van een sprong gaan tonen. Rond week 8 is de grootste kans dat je baby de lastige fase ervaart. Na het nemen van sprong 2 ziet je baby de wereld niet meer als een groot soepje, maar begint hij steeds meer patronen te ontdekken.
Het kan zijn dat je baby eerder aan een sprong is begonnen, maar dat betekent niet dat je baby ook eerder aan de volgende sprong begint. Lees hier over de sprongetjes duur en de start hiervan.