Om ervoor te zorgen dat er geen vocht meer kan komen in je kruipruimte, moet je deze ruimte goed isoleren of waterdicht maken. Dat kan je doen via kelderbekuiping of via kelderdrainage. Bij bekuiping worden de wanden bedekt met een laagje cement.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Vaak is dit geen probleem. Kruipruimtes hoeven niet waterdicht te zijn en er kan water in staan zonder dat de bewoners dit door hebben. Bij een normale ventilatie heeft vocht onder je woning weinig invloed.
Isolatie (bv. schelpen-isolatie, isolatiechips of isolatieparels) op de bodem van de kruipruimte voorkomt dat vocht condenseert. De kruipruimte wordt zo droger en warmer met minder risico op muffe geuren, schimmels, … Dankzij bodemisolatie kan kou en vocht uit de kruipruimte dus moeilijker naar de woning dringen.
Van verborgen gebreken is niet zomaar sprake. We noemen water in de kruipruimte dan ook pas een verborgen gebrek wanneer deze voorafgaand aan de aankoop redelijkerwijs niet zichtbaar was, de verkopende partij kennis had van het gebrek én dit bewust voor u heeft verzwegen.
De beste techniek is om de vloer en het plafond van de kruipruimte te isoleren, na het leggen van een vochtscherm. Op deze manier kan het water niet in deze ruimte stijgen, die schoon zal blijven.
Door een laag schelpen op de bodem van de kruipruimte te leggen, nemen de schelpen het vocht op en houden dit vast. Daarnaast houden schelpen in een kruipruimte de vochtige lucht tegen, zodat het in huis lekker droog blijft.
Voor de kruipruimte ventilatie boren wij – net boven het maaiveld – gaten in de buitenmuren van uw woning. Deze boorgaten, met 5 cm diameter, gaan schuin naar beneden, naar de kruipruimte. In de gaten worden ventilatiekokers naar de kruipruimte bevestigd.
Houten vloeren isoleren
Heb je problemen met een natte kruipruimte en zijn je vloeren van hout, dan heb je een extra complicatie. Nat hout kan namelijk gaan rotten en schimmelen waardoor het soms onherstelbaar wordt beschadigd.
1. Welke folie op bodem kruipruimte? Voor het isoleren van de bodem wordt gebruik gemaakt van dampremmende folie, zoals bijvoorbeeld de dampremmende Miofol folie of een stevige PE folie. De daadwerkelijke isolatie dient direct onder de vloer te worden aangebracht.
Jazeker! Vocht in de kelder brengt niet alleen risico's met zich meer voor de spullen die u in de kelder bewaart. Het kan ook leiden tot schimmelvorming, wat nadelige effecten heeft op uw gezondheid. En naarmate het vochtprobleem groter wordt, kan het ook leiden tot vochtproblemen elders in uw woning.
3.6.2 Risico's Water in de kruipruimte is gevaarlijk, omdat men kan verdrinken indien men onwel wordt. Natte kleding belemmert het werken, onderkoeling is levensbedreigend. Obstakels onder het wateroppervlak zijn niet te zien, er is daarmee kans op verwonding.
Als u de grondwaterstand wilt verlagen om grond te ontgraven, bijvoorbeeld voor de aanleg van een kelder, de aanleg van riolering of een grondsanering, of u wilt een proefbronnering doen, moet u een melding doen of een vergunning aanvragen. In enkele gevallen hoeft u niets te doen.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
De beste vloerisolatie is nieuwe isolatie van het hoogste niveau. Op dit moment is PIR, de moderne variant van PUR schuim, vaak de beste isolatie voor de vloer. EPS en XPS, twee kunststof isolatie mogelijkheden, zijn het beste als je onder de vloer last hebt van vocht of water.
Het isoleren van de kruipruimte is dan een slimme oplossing. Het zorgt voor een flinke besparing op uw stookkosten en het comfort in huis neemt flink toe. U kunt de kruipruimte isoleren door de onderkant van de begane grondvloer (bovenkant van de kruipruimte) te isoleren of de bodem van de kruipruimte.
Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog: tot wel 4°C en met vloerverwarming zelfs meer. Geen koude vloer meer. Geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
Vaak wordt er op de bodem van de kruipruimte een laag isolatiechips of parels aangebracht. Ook andere soorten isolatie worden gebruikt om de kruipruimte te isoleren. Met kruipruimte isolatie bespaar je per jaar zo'n 3 m3 per m2 op je gasverbruik. De kosten verdien je binnen 7 tot 10 jaar terug via de gasrekening.
Water in de kruipruimte of een vochtige kelder komt in veel woningen voor. Meestal is dit geen groot probleem. Kruipruimtes hoeven namelijk niet waterdicht te zijn, er kan water in staan zonder dat je het door hebt. Bij een gewone ventilatie heeft vocht onder je woning niet veel invloed.
Volgens het bouwbesluit is het tegenwoordig niet meer verplicht om een kruipruimte te ventileren. Wel zijn er regels opgesteld rondom het luchtdicht en waterdicht uitvoeren van de begane grond vloer.
Hoeveel ventilatie de kruipruimte in jouw huis nodig heeft ligt aan de oppervlakte van de vloer. Gemiddeld genomen heb je één ventilatiekoker per 12 m2 nodig. Echter kan dit nog verschillen per kruipruimte. Soms is er namelijk om bepaalde redenen toch meer ventilatie nodig.
Er zijn verschillende producten die kunnen dienen als bodemafsluiting. Eén daarvan is het natuurproduct zand: zand heeft een hoog soortelijk gewicht waardoor het niet alleen de bodem afdekt, maar bijvoorbeeld ook grondwater wegdrukt en stank buitensluit.
Wanneer er grond onder de fundering door de kruipruimte in spoelt, kunnen er zelfs ondergrondse ruimtes en doorgangen ontstaan tussen u en de omliggende woningen. In het geval van grondverzakking is de kruipruimte ophogen de meest effectieve oplossing.
Onder ieder huis bevindt zich een kruipruimte. Deze ruimte zit onder de begane grond van je woning en is vooral bedoeld om leidingen doorheen te laten lopen. Hierbij kunt u denken aan leidingen voor water, gas, elektriciteit en de afvoer. Door de kruipruimte te isoleren ontstaan er meerdere voordelen voor de woning.