Probeer niet te krabben rond de aars, knip de nagels kort en maak ze regelmatig grondig schoon. Lukt het niet om te weerstaan? Was dan onmiddellijk de handen. Het afgetrokken beddengoed was je meteen op minstens 60 graden: een temperatuur die de aarsmaden niet overleven.
Meestal zijn het wormpjes (aarsmaden), vooral bij kinderen. Die geven vaak jeuk. Deze wormpjes kunt u zelf behandelen met 2 pillen mebendazol van de apotheek of drogist.
Je moet wel een plantje uitkiezen dat in de vochtige grond kan staan. Een cactus is een minder goede keuze. Ook moet het niet te warm zijn in je kamer, want daardoor verdampt het water uit de bodem. Als laatste is het belangrijk dat de bodem niet te zuur is, want daar kunnen regenwormen niet tegen.
Oorzaken van aarsmaden
Je krijgt aarsmaden doordat je onbewust eitjes inslikt. De eitjes van aarsmaden worden verspreid doordat de drager vaak krabt aan de jeukende anus en dan de eitjes onder de nagels krijgt. Bij het eten of drinken komen de eitjes in de mond en vervolgens in de darmen terecht.
De eitjes van de aarsmade kunnen buiten het lichaam lang in leven blijven. Zonder herbesmetting verdwijnt de infectie na 4–6 weken vanzelf. Daarom kan met hygiënische maatregelen het natuurlijk herstel worden afgewacht, vooral als er geen klachten zijn.
Wormen vermijden graag azijn, olie en sterke kruiden. Als ze alleen in water werden gekookt, kunnen ze als voedsel worden gebruikt. Wees voorzichtig, ze kunnen doorweekt raken. Het mag niet worden samengeperst en mag geen hitte ontwikkelen.
Natuurlijke ontworming kan ook worden ondersteund door voeding, bijvoorbeeld met kokosvlokken, pompoenpitten of wortels. Er zit laurinezuur in kokosvlokken en ook in koudgeperste kokosolie, wat wormen kan afschrikken.
U kunt mebendazol gebruiken om de mijnwormen te doden. De dosis hiervoor is hoger dan bij aarsmaden en de kuur duurt meestal drie dagen. In de weken hierna ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting. Als er na drie tot vier weken nog steeds wormen in de ontlasting zitten, moet u de kuur herhalen.
100 mg 2×/dag ('s morgens en 's avonds) gedurende 3 opeenvolgende dagen. Als er na 3 weken geen volledige genezing is verkregen, de behandeling herhalen.
Een besmetting of infectie met aarsmaden is vervelend, ze kunnen jeuk veroorzaken rond de anus en door het krabben kan de huid rond de anus ontsteken. Je hoeft een besmetting of infectie met aarsmaden niet te behandelen maar je loopt dan wel het risico dat je jezelf en anderen elke keer weer opnieuw besmet.
Bij slechte hygiëne kunt u zichzelf telkens opnieuw besmetten. Bijvoorbeeld als u bij jeuk rond de anus krabt en daarna uw vingers in de mond steekt. Of als u uw handen niet goed wast voor het eten. De eitjes kunnen buiten het lichaam lang besmettelijk blijven.
Uw kind krijgt jeuk rond de anus (poepgat) of vagina en krabt zich daar. Hygiëne is belangrijk: handen wassen, nagels kort knippen, elke dag schone handdoek en ondergoed. Bij goede hygiëne verdwijnen wormpjes meestal vanzelf binnen 6 weken.U kunt wormpjes ook zelf behandelen met mebendazol van de apotheek of drogist.
Aarsmaden komen bij iedereen voor. Dit betekent dat iedereen dus last kan krijgen van wormpjes of eitjes in de ontlasting. Ongeacht je geslacht of leeftijd. Wel is het zo dat wormpjes vaker voorkomen bij peuters en jonge kinderen.
Wormpjes (Enterobius vermicularis, aarsmaden, oxyuren) kunnen leven in het menselijk darmkanaal. Ze zijn wit en bijna 1 cm lang. Vooral kleine kinderen zijn gevoelig voor het oplopen van een besmetting met wormpjes omdat jonge kinderen nogal eens de neiging hebben om speelgoed etc.
Wormen bij mensen komen ook voor. Als mens kunt u verschillende soorten wormen krijgen, zoals lintwormen, spoelwormen en aarsmaden. Bijna alle soorten wormen geven klachten als buikpijn, misselijkheid, diarree en jeuk.
Het volwassen wijfje legt haar eitjes rond de aars. Door krabben kunnen ze op de handen en het beddengoed terecht komen. Nieuwe besmettingen gebeuren dan door het inslikken van de eitjes. Het duurt dan nog 1 tot 2 maanden voor de eitjes zijn uitgegroeid tot volwassen wormen en klachten kunnen veroorzaken.
Hoe snel werkt mebendazol? Het kan tot drie dagen na de inname duren voordat de werking van mebendazol begint. Zie je twee weken na het innemen van de volledige kuur nog geen effect? Dan kun je de kuur nog een keer doen.
Gebruik. De behandeling na 2 tot 4 weken herhalen. 1 tablet 's morgens en 's avonds, gedurende drie dagen. Volwassenen: 2 à 3 tabletten 's morgens en 's avonds, gedurende drie dagen.
Oorzaak van aarsmaden
Besmetting met aarsmaden ontstaat door het inslikken van eitjes van deze parasiet. Aarsmaden leven in de darm maar ze komen 's nachts naar buiten en leggen eitjes rond de anus. Daar veroorzaken de eitjes jeuk aan de anus en in de bilspleet.
Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt? Eén kuur is meestal voldoende om alle wormen te doden. In de weken na de kuur ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting van uw kind. Als er 2 weken na de herhaalde kuur nog wormen in de ontlasting zitten, overleg dan met de arts.
Op alle sites van grote drogisterijen van Nederland staat deze boodschap bij het middel mebendazol. Drogisterijketen Etos laat aan RTL Nieuws weten dat het tekort wordt veroorzaakt doordat de grondstof voor het medicijn niet leverbaar is. "Daarom zijn de tabletten helaas tijdelijk niet voorradig."
Soms ziet u dunne witte draadjes in uw poep, ondergoed of beddengoed.Vaak met jeuk rond anus (poepgat) of vagina. Dit zijn wormpjes (aarsmaden). Heel soms zit er een ander soort worm, zoals een spoelworm, zweepworm of lintworm.
Er zijn drie planten die zeer sterke natuurlijke chemicaliën bevatten en worden daarom in de parasietenkuur gebruikt: zwarte walnootschil, kruidnagel en alsemkruid.
Symptomen worminfectie / aarsmaden
Ook kan onrustig slapen een klacht zijn die door de aarsmade wordt veroorzaakt. De belangrijkste klacht is echter jeuk rond de anus, omdat de wormpjes, die daarom ook aarsmaden worden genoemd, 's nachts naar de anus kruipen om daar hun eitjes te leggen.
Wormen bij mensen ontstaan door besmetting van dier op dier, dieren op mensen of andersom, of mens op mens. Bekende symptomen zijn buikpijn, misselijkheid, diarree of jeuk rond de anus. De behandeling van wormen bestaat uit antiwormmiddelen (medicijnen) en hygiëne-adviezen.