Voor jou getestNu het eindelijk winter is, gaan we ook weer aan de erwtensoep. Dat mag best uit blik zijn, want de nostalgie en de kou maken rauwe erwten zoet. Drie snert-experts proeven blind acht kant-en-klare soepen uit de supermarkt. Eentje springt er met kop en schouders bovenuit.
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
Gezondheid
Soep zoals Unox Soep in Blik Erwtensoep is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Soep in Blik Erwtensoep kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst.Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft.
Ook bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn en houdt u vanwege de spliterwten lang een verzadigd gevoel. Als u let op de hoeveelheid zout en vlees in de soep is erwtensoep dus zeker gezond. En het hartverwarmende gevoel dat het met zich meebrengt is sowieso onbetaalbaar.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Erwtensoep gezond
Dat helpt om de bloedvaten gezond te houden. Ook bevatten spliterwten veel eiwitten, vezels en ijzer. Verder bevat de soep vaak wortel, dat is rijk aan bètacaroteen. Die stof speelt een rol als antioxidant en helpt het afweersysteem.
Ouderwetse erwtensoep maken
Breng jouw maaltijdsoep helemaal op smaak met de combinatie van selderijzaad, peper, koriander, uienpoeder en karwijzaad.
In Nederland dateert het eerste bekende recept voor erwtensoep uit het begin van de zestiende eeuw. Naast spliterwten vormen ook wortel, prei, ui en aardappel de ingrediënten voor deze soep. De aardappelen zorgen ervoor dat de snert dik wordt, want deze vallen tijdens het kookproces uit elkaar.
Erwten zitten boordevol voedingsvezels en eiwit: hierdoor verzadigd de soep goed en is het ook nog eens hartstikke goed voor je darmen. Daarnaast bevat erwtensoep nog veel meer verse groenten vol met vitaminen en mineralen.
Soep. Voorverpakte soep uit blik of pak wordt sterk afgeraden. Door verschillende marketingtrucjes wordt er geprobeerd om dit gezonder te laten lijken. Helaas bevatten de voorverpakte soepen veel zout.
Maak de lekkerste erwtensoep van Nederland en serveer hem met een zelfgemaakte Zeeuwse tosti van kaas en spek.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Verdun de soep als deze te dik is eventueel met een scheutje warm water of bouillon. Dit recept is lekker met roggebrood met mosterd en ontbijt- of katenspek.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
- Het vlees uit de bouillon in stukjes snijden en rookworst en verse worst in plakjes snijden. - Als de groentes gaar zijn en de soep een mooi geheel is geworden, kun je het vlees toevoegen en de snert nog verder op smaak brengen met peper en zout. - Op het laatst nog wat fijn gesneden bladselderij toevoegen.
Ga voor bloem of maïszetmeel
Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
**1 portie = 1 kom = 250 ml (verpakking bevat ruim 3 porties).
Erwtensoep bewaren en invriezen. Zo'n flinke pan erwtensoep gaat meestal niet in één keer op. Gelukkig kun je zelfgemaakte erwtensoep 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst goed afkoelen en plaats het vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast.
- Liever geen soepen die een maaltijd vervangen, zoals erwtensoep en bonensoep. Deze zijn zwaarder verteerbaar.
Koude erwtensoep is ideaal om als lunch mee te nemen, als licht voorgerecht tijdens een zomers dinertje of samen met een stukje lekker brood als lichte maaltijd. In de winter kikker je op van een warm soepje, op een warme zomerdag doet een koud soepje net hetzelfde.
Er zitten 248 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) erwtensoep. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'erwtensoep'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.