Strafbaar is het niet, vertelde het Juridisch Loket eerder: 'Je mag er natuurlijk van uitgaan dat de post die in jouw brievenbus bezorgd is, ook voor jou bestemd is. ' Je mag wel de informatie uit de brief niet zomaar met anderen delen, want dat is in strijd met privacywetgeving.
Doorstreep het adres, schrijf op de enveloppe dat deze persoon niet meer op dit adres woont en deponeer de Brief zo in een Rode Brievenbus of in een Postkantoor. Dan brengen wij de afzender op de hoogte.
Wat gebeurt er met onbestelbare post? Brieven of pakketten die we niet kunnen bezorgen, komen terecht op de afdeling Onbestelbare Stukken in Den Haag. Wij mogen van de rechter de brief of het pakket openen om de bestemming of de herkomst ervan te achterhalen. Lukt dit niet, dan wordt de brief of het pakket vernietigd.
Met de Verhuisdienst van bpost laat je je post automatisch doorsturen naar je nieuwe adres. Deze dienst stuurt geadresseerde post door van je oude naar je nieuwe adres: Brieven. Facturen.
Ieder heeft het recht op eerbiediging van zijn brief- en telecommunicatiegeheim. Beperking van dit recht is mogelijk in de gevallen bij de wet bepaald met machtiging van de rechter of, in het belang van de nationale veiligheid, door of met machtiging van hen die daartoe bij de wet zijn aangewezen.
Geadresseerde reclame en folders stoppen
U kunt zich hiervoor gratis afmelden bij Postfilter. Bij Postfilter kunt u ook aangeven dat u reclame van bepaalde soorten bedrijven (sectoren) wel wilt blijven ontvangen. Bijvoorbeeld van loterijen of energiebedrijven.
Ook als je een pakket naar het buitenland verzendt is een retouradres handig en zelfs verplicht. Vermeld het retouradres linksboven van de grootste zijde van het pakket. Maak duidelijk dat het om een retouradres gaat door 'afzender' of 'retouradres' te vermelden.
Het antwoord hierop is duidelijk: ja. Als je gebruikmaakt van je herroepingsrecht, komen de retourkosten voor jouw rekening als de webshop dit aangeeft op zijn website. Omdat enkele webshops gratis retourneren aanbieden, verwachten consumenten soms dat het retour sturen van een bestelling altijd gratis moet zijn.
Als er bij het post- of koeriersbedrijf iets misgaat, is de verkoper hiervoor verantwoordelijk. De verkoper kan zich op zijn of haar beurt wenden tot het postbedrijf. De verkoper is ook de afzender en heeft een (vervoers)overeenkomst met het postbedrijf. U als koper en ontvanger niet.
Stuur een brief die niet voor u is bestemd, zo snel mogelijk ongeopend terug. Schrijf op de ongeopende envelop 'retour afzender' en doe de envelop weer op de post. Een postzegel is niet nodig. Een postzegel is ook dan niet nodig.
Je mag als ontvanger post en pakketten altijd weigeren, dus ook als het gaat om aangetekende post. Dit doe je als volgt: Geef aan bij de bezorger dat je de aangetekende post niet in ontvangst wilt nemen. De bezorger plakt dan een retoursticker op de post waaruit blijkt dat deze is geweigerd.
Als je een pakket niet in ontvangst wilt nemen, dan sturen we het terug naar de afzender. We plakken in dat geval een retoursticker op het pakket, zodat de afzender kan zien dat het pakket is geweigerd. Dit geldt ook voor pakketten die niet worden opgehaald bij een PostNL-locatie.
Post gericht aan iemand anders
Zet met pen een kruis door de adresgegevens.Schrijf op de envelop (of kaart) 'Vertrokken – Retour afzender'.Stop de post in een oranje brievenbus of geef deze af op een PostNL-punt. PostNL stuurt alle zendingen retour naar de afzender.
Niet de wettelijke 95 procent maar zo'n 88 procent valt op zaterdag in de brievenbus. 8 procent van de brieven volgt in de dagen erna. Opvallend is dat 4 procent aangeeft de post nooit te hebben gekregen. In elke brief heeft de redactie ook twee cadeautjes gedaan.
Het briefgeheim is een wettelijk vastgestelde bescherming van een aan een postoperator toevertrouwde brief inhoudende het verbod deze brief weg te maken of te openen, te lezen of zelfs het bestaan of de inhoud ervan kenbaar te maken.
Moet een webshop verzendkosten terugbetalen? Een webshop is verplicht om de verzendkosten terug te betalen, als de bestelling althans in zijn geheel wordt teruggestuurd. Als slechts een deel van de bestelling wordt teruggestuurd, dan hoeft de webshop de verzendkosten niet terug te betalen.
Bij een retour heeft een bedrijf die kosten al voor niets gemaakt. Bij een retourzending komen er opnieuw de vervoerskosten bij, een inspectie van het pakketje, netjes maken (knopen vastmaken, haren verwijderen), en het weer inpakken. In totaal kost dit Nederlandse webshops tientallen miljoenen per jaar.
Poststukken naar het buitenland moeten worden voorzien van een Afzender- of retouradres. Dit moet altijd een adres in Nederland zijn. Zet het retouradres klein maar leesbaar links bovenaan de envelop met het woord 'afzender' of 'retouradres' ervoor.
Wie is er verantwoordelijk voor de retourzending? Wanneer het product u niet bevalt en u stuurt het terug, dan is dat op uw kosten en voor uw risico. Ook wanneer u een antwoordnummer van de verkoper gebruikt. Komt het product beschadigd aan bij de verkoper, dan kan de verkoper een schadevergoeding vragen.
Omdat u het product van te voren niet goed kunt beoordelen, heeft u bij koop op afstand een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen de termijn kunt u laten weten dat u het product wilt retourneren en u krijgt dan binnen 14 dagen uw geld terug, ook de bezorgkosten. De koopovereenkomst wordt dan ontbonden.
Bijvoorbeeld omdat er geen adresgegevens op staan of omdat het adres onleesbaar is. Zowel poststukken als pakketten komen dan op speciale afdelingen terecht: 'onbestelbare stukken'.
Staat er misschien "herstellen aan geadresseerde" op de sticker? Dat zou betekenen dat je briefstuk in eerste instantie in de verkeerde sortering terecht gekomen is, maar dat dit tijdig hersteld is.
Via Postfilter regelt u alleen welke ongevraagde geadresseerde reclamepost wel en niet welkom is. Post met 'aan de bewoners van' erop, maar zonder huisadres is ongeadresseerde reclamepost. Met een nee/ja-, nee/nee- of ja/ja-sticker op de brievenbus maakt u duidelijk of u de ongeadresseerde reclamepost wilt ontvangen.