Toch kunnen wetenschappers met behulp van computermodellen een inschatting maken van hoe krachtig de beet van een T. rex was: ze schatten ruim 35.000 newton. Dat betekent dat de kaken van een Tyrannosaurus twee keer zo sterk zijn als die van de grootste levende krokodil.
In de plaats daarvan blijkt de bijtkracht van een T. rex met 57.000 Newton volkomen gemiddeld voor zijn lichaamsmassa van zo'n 8 ton, en evolueerde die bijtkracht geleidelijk in de loop van tientallen miljoenen jaren.
Een volwassen T-Rex kon makkelijk een ander dier versplinteren. Met zijn bek had hij een kracht van 35.000 newton. Dat was belangrijk omdat het zo voedingsstoffen kon halen uit de botten van hun prooi.
Uitgestorven oerkrokodillen hadden de strafste beet van alle dieren die ooit geleefd hebben. Ze waren zelfs sterker dan de gevreesde tyrannosaurus rex, ontdekten Amerikaanse wetenschappers.
De T. rex was met zijn omvang en sterke kaken een geduchte tegenstander voor veel tijdgenoten. Maar had de dinosaurus zelf ook iets te vrezen? Jawel, maar dat gevaar kwam niet van andere giganten.
Met z'n enorme lijf en sterke kaken was de allesverslindende tyrannosaurus rex de schrik van menig dier. Onderzoekers hebben nu ook een zachtere kant van deze dinosaurussen ontdekt. De T-Rex zou voor het paren graag hebben geknuffeld.
Het kost ongeveer twee miljoen euro om zo'n beest uit te graven en te prepareren", legt Schulp uit.
De vele hoorns op zijn kop maakte hem een moeilijk en vooral een gevaarlijk prooi. Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren. Met deze wapens kon hij gevaarlijke vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex van zich af houden.
Tyrannosaurus kon goed zien en ruiken. De herseninhoud bedroeg ongeveer 350 cm³. In 1905 werd T. rex voor het eerst beschreven (Osborn, 1905) en sindsdien zijn een vijftigtal skeletten opgegraven.
rex kon waarschijnlijk niet harder rennen dan negentien kilometer per uur. Als hij sneller zou gaan, zouden zijn botten verbrijzelen. Decennia geleden stelden paleontologen op grond van afzonderlijke delen van het skelet van de T. rex dat de dinosauriër of heel snel of juist traag was.
De Tyrannosaurus rex in het kort
De T-rex was een reusachtige, vleeseter die op grote planteneters joeg zoals de Triceratops en de Ankylosaurus.
De Spinosaurus was de grootste vleeseter van alle dino's. Hij was zelfs 4 meter langer en 4000 kilo zwaarder dan de T. rex. De Spinosaurus had een lange bek met veel scherpe tanden.
Geen andere dinosauriër dan de Spinosaurus geeft dit probleem zo goed weer. Het dier leefde in en bij het water, in een gebied dat honderd miljoen jaar geleden in Noord-Afrika lag. Van zijn snuit tot het puntje van zijn staart was dit beest ruim vijftien meter lang, langer dan de T. rex.
De zeekrokodil heeft de krachtigste beet ter wereld
Het dier met de krachtigste beet ter wereld is de zeekrokodil. Hij klapt zijn kaken met maar liefst 3510 kg op elkaar. Ter vergelijking: een mens heeft een bijtkracht van zo'n 80 kilo en een Duitse herder van 108 kilo.
Van alle nog levende diersoorten is de krokodil met 1350 kg/cm² degene met de hoogste bijtkracht. Van de zoogdieren is dit de hyena met ongeveer 500 kg/cm². De tijger is met een bijtkracht van 450 kg/cm² een goede tweede en de om zijn agressie bekende Bijtschildpad komt tot 500 kg/cm².
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Ereplek in nieuwe museum voor 66 miljoen jaar oud skelet. Op maandag 5 augustus om 9:30 uur arriveert het skelet van de Tyrannosaurus rex van Naturalis terug in Leiden. Na een reis door Europa is het pronkstuk van Naturalis op tijd 'thuis' om bij de opening van het nieuwe museum de eerste bezoekers te ontvangen.
Gelukkig voor de wetenschap leven er nog steeds afstammelingen van de T-Rex en andere tweebenige dino's: vogels. Wetenschappers uit Chili besloten kippen een zwiepstaart te geven zodat hun botten groeiden als die van een dino.
Hoewel T-rex-fossielen op bijna elk continent zijn gevonden, komen ze het meest voor in West-Amerika. Tyrannosaurus rexen waren hele goede zwemmers! Versteende overblijfselen van de T-rex zijn daadwerkelijk op zee gevonden, wat aangeeft dat ze soms in de buurt van de kust leefden en jaagden.
Wel zeker is dat de grote dinosauriërs makkelijk een leeftijd van 40 jaar haalden.
Trix at ongeveer 70 kilo vlees per dag.
De Tyrannosaurus rex was een vleeseter. Het is de vraag of het een jager was, een aaseter of misschien wel allebei. Deskundigen vermoeden dat de T-rex in eerste instantie aas at. De dino had namelijk kleine voorpoten die niet sterk genoeg waren om een prooi mee te grijpen.
Tyrannosaurus was een reusachtige vleeseter, die tot veertien meter lang en acht ton zwaar kon worden. Hij liep op sterke, hoge achterpoten waarbij de horizontale, brede romp in evenwicht gehouden werd door een korte, zware staart. De voorpoten waren heel klein.
De gemiddelde T. rex woog tussen de 6000 en 8000 kilo, zo schrijven de onderzoekers in het blad PloS ONE.
Dat waren er naar schatting zo'n 20.000. De soort bestond vervolgens zo'n 2,5 miljoen jaar, oftewel 127.000 generaties. En dat resulteert dan weer in ongeveer 2,5 miljard volwassen T. rex-en in totaal.