Een vast contract loopt door totdat de werknemer of de werkgever het beëindigt. Een vast contract wordt ook wel contract voor onbepaalde tijd genoemd.
Een vast contract is een contract van onbepaalde duur en wordt daarom ook wel een contract onbepaalde duur genoemd. In tegenstelling tot een contract voor bepaalde tijd staat er geen einddatum vast.
De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is niet beperkt in tijd. Dit soort arbeidsovereenkomst is de algemene regel. Als de werkgever en de werknemer niets voorzien hebben over de duur van de overeenkomst, wordt deze automatisch beschouwd als een overeenkomst voor onbepaalde tijd.
Wat is het contract voor onbepaalde duur? Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur sluit je met een werknemer zonder beperking in de tijd. Dit soort arbeidsovereenkomst is in feite de algemene regel.
Werkgever en medewerker kunnen op elk moment een einde maken aan de overeenkomst en het contract van onbepaalde duur beëindigen. Je dient dan wel enkele modaliteiten te respecteren: ontslag met opzegging: de medewerker blijft prestaties verrichten tijdens de opzeggingstermijn.
Dit type arbeidsovereenkomst biedt de werknemer doorgaans de meeste zekerheid, namelijk de zekerheid van een vast inkomen voor een langere periode. Door het aanbieden van een contract voor onbepaalde tijd, kun je als werkgever goede werknemers aan je binden doordat je het vertrouwen in de werknemer uitspreekt.
In een contract voor onbepaalde tijd vind je onder andere: de woon- en werkplaats van de werknemer en de locatie van het bedrijf. de functie (of soort werk) van de werknemer. de aanvangsdatum en aantal uren per week of maand die de werknemer moet werken.
Vast contract na 3 opvolgende tijdelijke contracten
Een werknemer krijgt automatisch een vast contract als: Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad bij dezelfde werkgever, of; Hij meer dan 3 tijdelijke contracten heeft gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers.
Met het Eneco Modelcontract krijg je variabele leveringstarieven voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat je leveringstarieven twee keer per jaar kunnen wijzigen (of vaker: in uitzonderlijke, onvoorziene marktomstandigheden). Eneco informeert je altijd persoonlijk en tijdig bij wijzigingen.
Kan mijn energieleverancier eenzijdig mijn vast contract aanpassen naar een variabel contract? Dat kan niet voor contracten of elementen in je contract van bepaalde duur (bijvoorbeeld bij een prijsgarantie van 1 of 2 jaar).
Sinds de eerste energieleveranciers in het najaar van 2021 beslisten om enkel nog variabele contracten aan te bieden, is het aanbod aan vaste contracten het voorbije jaar volledig geslonken. Alleen leverancier Luminus biedt sinds deze maand opnieuw vaste tarieven aan.
Een tijdelijk contract biedt anders dan een vast contract de mogelijkheid om dit een paar keer te verlengen. Dat is binnen 2 jaar maximaal 2x mogelijk. Een tijdelijk contract van 2 jaar mag daarna nog met maximaal 2 maanden verlengd worden, waardoor er 3 verlengingen mogelijk zijn.
Tijdelijk contract met afspraken over tussentijds opzeggen
U kunt uw tijdelijk contract opzeggen en moet daarbij de opzegtermijn in acht nemen. U en uw werkgever kunnen afspraken hebben gemaakt over de duur van uw opzegtermijn. Zijn die afspraken niet gemaakt? Dan is uw opzegtermijn 1 maand.
Een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd heeft geen einddatum. Het verblijfsdocument is 5 jaar geldig en kunt u elke 5 jaar vernieuwen.
Een variabel contract staat voor een contract voor onbepaalde tijd. Bij een contract voor onbepaalde tijd krijg je ook altijd variabele energietarieven. Variabele tarieven betekent: de energiemaatschappij kan de energietarieven 2 keer per jaar aanpassen: in januari en in juli.
De prijzen in dat nieuwe, variabele contract liggen een stukje hoger, namelijk 0,462 euro per kilowattuur en 1,826 euro per kuub. Zoek je een goedkoper energiecontract? Met een paar eenvoudige stappen kun je hier energie vergelijken.
Hoe weet ik of ik een vast of variabel contract heb, en wat houdt een variabel contract in? Dat zie je op je factuur. Staat er bij 'Duur van je contract', 'TOP Vast' dan heb je een vast contract.Staat er 'TIP variabel', heb je een variabel contract.
Bekijk je contractgegevens en je tarieven in de Eneco app bij 'Regelen' > 'Producten of in Mijn Eneco bij het kopje 'Producten'. Of neem contact op met onze Klantenservice. We helpen je graag. Heb je een contract met vaste looptijd en vaste tarieven?
Op de volgende manieren kan een vast contract beëindigd worden: je zegt je vaste contract zelf op met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn; je werkgever heeft een gegronde reden om te beëindigen en wint de ontslagprocedure; je hebt je (structureel) ernstig misdragen en je werkgever ontslaat je op staande voet.
Volgens de wet kan de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd op meerdere manieren eindigen: Door opzegging met instemming van de werknemer of het UWV (of bijvoorbeeld als ontslag op staande voet); Door ontbinding bij de kantonrechter; Door een beëindiging met wederzijds goedvinden.
Tijdelijk contract verlengen. Bij verlenging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, gelden wettelijke regels. Uw werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt uw werkgever dus 3 tijdelijke contracten met u afspreken.
Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kun je stoppen via: ontslag voor of tijdens proeftijd. ontslag met wederzijds goedvinden. ontslag via het UWV of via de kantonrechter.
Wanneer je geen nieuw contract met ons afsluit, verlengen we automatisch naar een contract voor onbepaalde tijd. Je kunt dat opzeggen wanneer je wilt, maar je zit in ieder geval geen moment zonder stroom of gas. Je betaalt dan voor het variabele tarief van dat moment.
Een vast contract heeft enkele nadelen ten opzichte van een tijdelijk contract. Een nadeel van een vast contract is dat het voor de werkgever minder flexibel is. De werkgever kan niet zomaar het contract beëindigen en moet zich houden aan de opzegtermijn en de wettelijke regels.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet. Deze dringende reden moet u ook direct aan uw werkgever kenbaar maken.