Schoon zonder onderpoten is het consumptiegewicht 2400 gram. Hiervan is 2000 gram vlees, en 400 gram botten. De ingewanden wegen 350 gram en veren, kop en onderpoten 400 gram.
Hele kip weegt ongeveer rond de 1250gram, omdat het gewicht verschilt kan de prijs eventueel later aangepast worden. De prijs die wij rekenen is op basis van een hele kip met het gewicht van precies 1250 gram.
Een volwassen kip weegt ongeveer 1,5 kilo, een kuiken ongeveer 60 gram.
Vlees is het spierweefsel van gewervelde dieren en hier vallen kippen ook onder. Van een kip eten wij Nederlanders vaak kipfilet, kipdijfilet, kippenpoten en kippenvleugeltjes. Vlees dat van een gevogelte komt, wordt wit vlees genoemd.
Dus als je een beetje handig bent met het fileermes, hou je van een kip van een kilo om en nabij de 600 gram kippenvlees over. Bedenk wel dat het borstvlees eerder gaar (en malser) is dan het overige vlees. Dat is juist sneller droog, omdat het veel korter moet bakken. Bak je het te lang, dan wordt het rubber.
In tegenstelling tot vrouwtjesmensen hebben kippen maar 1 borst en aangezien een kipfilet uit borstvlees bestaat levert 1 kip dus 1 filet.
Het klinkt misschien een beetje vies, maar de eieren en de poep van kippen komen uit één en hetzelfde gat. Je moet het een beetje zien als een buizensysteem: twee 'leidingen' komen samen uit op één gat, in dit geval de cloaca van de kip. Bij mensen noemen we dit de anus.
De pluimveemarkt staat nog altijd onder druk. Door vogelgriep blijft het aanbod van pluimveevlees achter. Ondertussen blijft de vraag groot waardoor pluimveehouders hun hogere kosten voor voer- en energie tot nu toe goed wisten door te berekenen.
Kippenvleugel ongebraden
Gemiddeld gewicht 100 gram/stuk.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
We zijn in Nederland gek op kip. Per persoon aten we in 2020 gemiddeld 22,9 kilo pluimveevlees, waarvan meer dan 20 kilo kip.
Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Hele Kip | Hollandse kip | €6.92 - www.DeVleesboerderij.nl.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
Per persoon kun je zo'n 400 gram kipfilet rekenen voor een hoofdgerecht. Dit gaat om het rauwe gewicht, tijdens het bakken verliest kip vaak nog wat vocht. Daarnaast is kip wat lichter verteerbaar omdat het een magere vleessoort is. Een hele kip uit de supermarkt weegt vaak zo'n 1,2 tot 1,4 kilogram.
Water heeft namelijk geen calorieën. Dus die 100 gram rauwe kip zal uiteindelijk ongeveer 80 gram bereide kip worden. Het verliest zo'n 20% vocht.
Vlees van kip en gevogelte is, afhankelijk van het soort gevogelte, rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees.
De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken (tournedos).
Over het algemeen zijn kippenvlees en varkensvlees het goedkoopst. Dus als jij vlees wil eten zonder teveel geld kwijt te zijn, dan kun je het beste voor deze soorten kiezen.
Hele kippen zijn goedkoper dan wanneer u bijvoorbeeld de borstfilets, haasjes, dijen en vleugels afzonderlijk inkoopt. Dus hoewel het langer duurt om hele kippen te fileren, kan u toch redelijk wat geld besparen. Met andere woorden: de investering in de tijd rendeert op vlak van het geld dat u ermee bespaart.
Natuurlijke vijanden van de kip zijn in principe alle roofdieren en roofvogels.Ook honden en katten kunnen kippen aanvallen. Voorbeelden van roofvogels zijn buizerd en havik. Voorbeelden van roofdieren zijn vossen, hermelijn, bunzing.
Vogels hebben minder volume, maar meer neuronen in hun hersenpan zitten. Zeg nooit meer 'je hebt het verstand van een kip'. Want hoewel het brein van de meeste vogels (veel) kleiner is dan dat van zoogdieren, hebben ze wel meer neuronen in hun hersenpan zitten.