Aseksualiteit is geen onveranderlijke toestand, en net zoals sommige heteroseksuelen zich soms aangetrokken voelen tot iemand van hetzelfde geslacht – of omgekeerd – kan ook aseksualiteit zich wisselend manifesteren. Je kunt dus een periode van je leven aseksueel zijn zonder dat het voor altijd is.
Ze staan niet afkerig tegenover seks maar hebben er wel een gebrek aan interesse in. Er worden diverse oorzaken naar voor geschoven maar de voornaamste zijn : een hechtingsstoornis, gebrek aan relaties in jongere jaren, vermijdend temperament, wantrouwen tegenover anderen en het ongemak in de aanwezigheid van anderen.
' 'Iemand die aseksueel is kan ook niet opeens seksueel worden. De vraag alleen al stellen verraadt het vooroordeel van veel mensen dat seksueel zijn normaal is en dat aseksuele mensen wel kunnen herstellen. We moeten accepteren dat het een seksuele oriëntatie is en het loslaten.
Er zijn verschillende vormen van aseksualiteit. Zo kunnen sommige aseksuelen toch seks hebben. Ook voelt de ene aseksueel zich nog wel romantisch aangetrokken tot anderen, en een ander niet. Aseksuelen voelen geen seksueel verlangen naar een ander.
Net als bi- en homoseksualiteit is aseksualiteit aangeboren, legt seksuoloog Peter Leusink uit. Hij vertelt dat in Nederland geschat wordt dat 1 procent van de bevolking aseksueel is. Tot haar twintigste wist Laura niet dat ze bij die 1 procent hoorde. Haar puberteit was niet gemakkelijk.
'Aseksuele personen kunnen niet verliefd worden'
Het ontbreken van lust betekent dus niet dat verliefdheid automatisch uitgesloten is. Met verliefdheid ontstaat vaak ook het verlangen om een relatie te hebben, net zoals bij seksuele personen.
Aseksuelen hebben geen interesse in seks. Je bent aseksueel als je geen verlangens of lusten herkent wanneer je wordt blootgesteld aan seksuele prikkels. Zowel mannen als vrouwen kunnen aseksueel zijn. Een aseksueel zijn is niet hetzelfde als een celibatair, die er voor kiest om geen seks te hebben.
Ik raad jullie aan om naar de huisarts te gaan of direct een afspraak te maken met een gynaecoloog of seksuoloog om het medische aspect ervan te laten onderzoeken. Als jouw vriendin dat wil uiteraard. Want met aseksualiteit valt natuurlijk voor haar zelf goed te leven.
Aseksualiteit is aangeboren
Hoe dat precies zit weten wetenschappers niet precies. De hormonen van aseksuele mensen zijn niet afwijkend van die van hetero-, homo- of biseksuele mensen. Wat ze wel weten is dat aseksualiteit is aangeboren. Het is een geaardheid, net als homoseksualiteit.
Knuffelen en zoenen jullie nog weleens? Zolang dat goed zit, hoeft het ontbreken van seks geen probleem te zijn. Al vrij je één keer in de zes maanden. Als die seks mind blowing is, dan zit jullie relatie prima en hoef je je geen geen zorgen te maken.
Tijdens seks maak je namelijk antilichaampjes aan die bacteriën en infecties buiten de deur houden. Als je langere tijd geen seks hebt dan staakt dit proces helaas en gaat je immuunsysteem omlaag. Gezond eten is altijd belangrijk maar nu dus extra belangrijk voor degenen die droog staan.
Panseksueel betekent dat je verliefd wordt op mensen. Het maakt je niet uit wat voor sekse of genderidentiteit iemand heeft.
Naast al deze verschillende seksuele voorkeuren is er ook een groep mensen die zich helemaal tot niemand seksueel aangetrokken voelt. Het ontbreken van seksuele aantrekkingskracht wordt aseksualiteit genoemd. Ongeveer één procent van de mensen is aseksueel en ook aseksualiteit bestaat in allerlei vormen.
Geen zin in seks hebben komt vaak voor. Meestal is het tijdelijk en heeft het met stress of drukte te maken. Als je vaker zin in seks zou willen hebben, kun je op zoek gaan naar de oorzaken, zodat je er iets aan kunt doen. Geen zin in seks is een veel gehoorde klacht.
Het komt vaak door drukte, stress en weinig aandacht voor elkaar of voor uzelf. Meer aandacht geven aan uw relatie en aan seks kan dan helpen. U kunt er ook over praten met uw huisarts.
Er is een groot grijs gebied met meerdere vormen en één van deze is graysexuality. Graysexuals ervaren wel seksuele aantrekkingskracht, maar zelden, in mindere mate of slechts in specifieke situaties.
Wat is seksuele stoornissen? Bij seksuele stoornissen verloopt de erectie (het stijf worden) en/of de zaadlozing niet zoals gewenst. Als de penis niet stijf wordt of niet lang genoeg stijf blijft, spreken we van een erectiestoornis. Er kan ook sprake zijn van minder zin in vrijen.
Jongeren begonnen in 2017 ongeveer een jaar later aan seks dan vijf jaar eerder. Deze ontwikkeling geldt voor alle type seksuele handelingen. Zo heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad op de gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Vijf jaar eerder, in 2012, was dat 17 jaar.
Niets om je zorgen over te maken, want het is volkomen normaal. Maar volgens wetenschappers is er wel een manier om opnieuw verliefd te worden op je parnter. Een studie uitgevoerd door Universiteiten van Rotterdam en Missouri heeft aangetoond dat het mogelijk is om zelf te sturen hoe graag je iemand ziet.
frigidus = koud) is het voortdurend ontbreken van lustgevoelens bij de vrouw tijdens het geslachtsverkeer. Een frigide vrouw is seksueel ongevoelig. Hoewel het ontbreken van lustgevoelens zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt, is frigiditeit vrijwel altijd met vrouwen in verband gebracht.
Hoe weten mensen dat ze homo of lesbisch zijn? Als je vaak fantaseert over iemand van hetzelfde geslacht, verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht en zou willen vrijen met iemand van hetzelfde geslacht, dan is het waarschijnlijk dat je homoseksueel bent.
Vrouwen denken gemiddeld 18,6 keer per dag aan seks, iets minder dan een keer per uur. Ook als het op slapen en eten aankomt, zijn mannen sneller afgeleid: mannen denken gemiddeld om de 38 minuten aan eten en om de 33 minuten aan slaap, terwijl vrouwen elke 62 minuten aan eten en elke 72 minuten aan slaap denken.
Personen die demiseksueel zijn voelen zich dus pas fysiek aangetrokken tot een ander zodra er mentaal een band is opgebouwd. Demiseksualiteit wordt soms ook wel 'semiseksualiteit' of 'grijze seksualiteit' (greysexual) genoemd.
De 'q' staat voor queer, de term voor een brede seksuele of genderidentiteit. De term wordt gebruikt voor en door mensen die zichzelf niet willen identificeren met een vaststaande gender of seksuele oriëntatie. Of die zich juist willen identificeren met iets wat niet heteroseksueel of cisgender is.