Smaak, de lage calorische waarde, een gebrek aan marketing en het simpele feit dat kinderen nou eenmaal kinderen zijn en graag niet doen wat ouders willen. Dat zijn kort samengevat de vier punten die de Franse onderzoeker Sophie Nicklaus vast heeft gesteld in haar onderzoek naar groentenconsumptie van kinderen.
Combineer een nieuwe groente samen met het favoriete fruit van je peuter. Combineer een bittere groente met een zoete groente zoals wortelen, pompoen, appelmoes, suikermaïs, kerstomaten. Probeer voor je peuter bijvoorbeeld eens rauwkost. Veel soorten groenten kan je kindje rauw eten.
Kinderen zijn in de groei en moeten dus zinvol eten. Dat houdt in: vol voedingsstoffen maar ook calorierijk. Groente kost teveel energie voor wat het oplevert. Kinderen beginnen hun leven van nature met borstvoeding.
We hebben de gevolgen voor je op een rijtje gezet: Dagelijks groenten en fruit eten vermindert het risico op bepaalde niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen en sommige soorten kanker. Te weinig groente en fruit eten is de oorzaak van circa 14% van de sterfgevallen aan maag- en darmkanker.
Kinderen vinden knapperige groente vaak lekker. Geef bijvoorbeeld een worteltje, een stukje paprika of een radijsje. Of misschien valt frisse tomaat of komkommer op brood goed in de smaak!
Nee, als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Zonder groente en fruit ben je vatbaarder voor klachten zoals constipatie en ontstekingen. Samen met de vitaminen en mineralen in groente zorgen de vezels ervoor dat je darmkanaal goed blijft. Een tekort aan vitamine A is een grote oorzaak van blindheid.
Blijf rustig, duidelijk en consequent.Herhaal steeds de regels, en houd je hieraan. Bijvoorbeeld: altijd een hapje proberen, pas dan mag je je bord wegzetten. Als je je avondeten niet lust, is er niks anders.
Groenten zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat groenten een positief effect hebben op je gezondheid. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine en inuline). Zo beschermen ze tegen hart- en vaatziekten.
Het advies voor het eten van voldoende groente en fruit is: kinderen van 1 tot 4 jaar elke dag: 150 gram fruit en 50 tot 100 gram groente. kinderen van 4 tot 9 jaar elke dag: 150 gram fruit en 100 tot 150 gram groente. kinderen van 9 tot 12 jaar elke dag: 200 gram fruit en 150 tot 200 gram groente.
Naast genetische voorkeuren, de aangeboren afkeer voor zuur en bitter, zijn er ook psychologische voorkeuren. Eén van de psychologische factoren in deze fase is de beloningsgevoeligheid. De drang naar energierijke voedingsmiddelen is dus groter dan naar groenten en fruit.
Plantkundig gezien is tomaat fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we tomaat tot de groenten, omdat we deze vrucht vaak eten als groente.
Bananen, appels, peren en perziken verspreiden een gas (ethyleen) als ze rijpen. En dat versnelt ook de rijping van ander fruit. Wil je dit voorkomen, bewaar ze dan apart.
Winderigheid, boeren, krampen, obstipatie, diarree en buikpijn kunnen veroorzaakt worden door teveel vezels. En dus eigenlijk door teveel groenten.
Fruitariërs zijn van mening dat ook planten niet van hun leven beroofd mogen worden. Ze beperken hun dieet daarom tot fruit, noten, en vaak ook vruchtgroenten zoals tomaat en paprika.
Er zijn mensen die alleen fruit eten. Dit wordt ook wel fruitarisme genoemd. Het is een restrictief plantaardig dieet waarbij alleen vruchten en soms ook noten en zaden gegeten worden. Fruit als onderdeel van een gevarieerd eetpatroon is natuurlijk gezond.
Wat is een flexitariër? Je bent een 'flexitariër' als je minstens één dag per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Flexitariërs eten dus vooral groenten, peulvruchten, fruit, noten en granen. Een enkele keer in de week staat er vlees of vis op het menu.
Een paar tomaatjes, wat schijfjes paprika, een beetje mozzarella, een paar stukjes banaan. Zo maak je een gezonde "monkey platter" of "bento box" voor je kind. Thuis of om mee te nemen. Zo leer je je kind op een leuke manier proeven.
Bij de eetstoornis ARFID eet je veel voedsel niet. Het lukt je niet of je bent bang om het te eten. Daardoor eet je te weinig en krijg je te weinig voedingsstoffen binnen. ARFID is een ernstige ziekte die niet vanzelf over gaat.
Gewichtsverlies, laag gewicht of slechte groei; • Uw kind voelt zich moe en slap; • Lagere weerstand en dus een grotere kans op infecties; • Vertraagde puberteit; • Verminderde (cognitieve) ontwikkeling. Het is belangrijk dat de ondervoeding wordt behandeld.