Sedatie: Bij sedatie krijgt de patiënt via een infuus rustgevende en angstwerende medicijnen toegediend. De patiënt slaapt, is ontspannen en blijft zelf ademen. De ingreep kan poliklinisch worden uitgevoerd in plaats van op de operatiekamer.
Dit komt zelden voor, in minder dan een half procent van alle narcoses. De anesthesioloog bewaakt de diepte van de narcose en kan zo nodig bijsturen om te voorkomen dat iemand wakker wordt tijdens de operatie.
Plaatselijke verdoving is een vorm van anesthesie dat gebruikt wordt bij veelal kleinere ingrepen. U blijft wakker tijdens de operatie.
Bij sedatie krijgt u dezelfde medicijnen als bij narcose, maar veel minder. U gaat daardoor slapen, maar blijft zelf ademen. Wanneer u wakker wordt, kunt u zich niets meer herinneren van de ingreep.
Voor de operatie krijgt u een operatiejasje aan. U krijgt een papieren onderbroek aan, in veel gevallen mag u ook uw eigen onderbroek aanhouden. Als het nodig is, wordt u vlak voor de operatie geschoren op de plaats waar geopereerd wordt. Voor de operatie moet u sieraden zoals een horloge, ringen en armbanden afdoen.
Bij eventuele complicaties tijdens de operatie kan men sneller ingrijpen als je kleding uit is en je alleen een simpel operatiejasje draagt. Tevens hindert een onderbroek dat men de liesslagader kan voelen, indien nodig. Je krijgt altijd een operatiehesje aan, en een onderbroek.
Menstrueren: soms mag u niet ongesteld zijn. Of kan de operatie alleen doorgaan als u in de 2e week van uw menstruatiecyclus zit. Als dit zo is, staat dit in de afspraakbrief. Ochtendurine: soms moet u uw plas van die ochtend meenemen.
Het is in bijna de helft van de gevallen de huisarts die besluit om over te gaan tot palliatieve sedatie. Meestal is de patiënt gewoon thuis. Gemiddeld duurt het een tot drie dagen voor de patiënt overlijdt. Hoe langer het duurt, hoe minder positief mensen zijn.
Tijdens de narcose, terwijl u diep slaapt, plaatsen wij een beademingsbuisje in uw keel omdat mensen tijdens narcose niet zelf ademen. Van dit buisje kunt u keelpijn/heesheid krijgen. Dit gaat meestal na enkele dagen over.
Onder narcose neemt de hersenactiviteit sterk af. Daardoor is de activiteit vergelijkbaar met die van iemand wiens hersenstam niet meer functioneert. “Het is een omkeerbare coma, maar het is desalniettemin een coma,” vertelt onderzoeker Emery Brown.
Een roesje is géén narcose. U hoeft dus niet beademd te worden. De meeste mensen herinneren zich door het roesje achteraf weinig tot niets van het onderzoek.
Narcose noemen we ook wel algehele anesthesie. Bij deze vorm van anesthesie wordt het hele lichaam verdoofd en bent u in een diepe slaap. Algehele anesthesie vindt plaats op de operatiekamer zelf. U wordt daar aangesloten op bewakingsapparatuur waarmee onder andere de hartslag en bloeddruk gemeten wordt.
Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie. Na het wakker worden uit de narcose kunt u misselijk zijn en moet u misschien overgeven. Vraagt u dan om een middel om de misselijkheid tegen te gaan.
Het risico dat men overlijdt ten gevolge van de anesthesie is uiterst klein en hangt eerder samen met de algemene gezondheidstoestand van de patiënt en eventuele complicaties die zich tijdens de operatie voordoen.
Ook dan is het zaak te praten. Als de paniek groot is, stellen we soms voor de anesthesie snel te starten. Graag, zeggen patiënten dan vaak.” Bij extreme angst die zich al voor de datum van de operatie openbaart, kan psychologische begeleiding nuttig zijn, bijvoorbeeld in de vorm van gedragstherapie.
Anesthesie is tegenwoordig heel veilig en gaat ook bij oudere patiënten en patiënten met meerdere aandoeningen goed. Maar direct na een narcose is de patiënt niet meteen weer de oude. Als iemand bijkomt uit de anesthesie zijn er soms gevoelens van onrust, emoties en prikkelbaarheid.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Zoek ontspanning en afleiding, zeker als u de operatie spannend vindt of er bang voor bent. Kijk televisie, lees een boek, los een kruiswoordpuzzel op, doe iets wat u leuk vindt. Luisteren naar muziek kan ook goed werken tegen angst. Andere mogelijkheden zijn massage, yoga of mindfulness.
Behandeling of onderzoek onder anesthesie
Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.
Lijmen van de lippen
Gevaar bestaat dat na het verdwijnen van de rigor mortis (ongeveer 3 dagen na overlijden) de kaakspieren ontspannen. Gevolg is dat de overledene een uitgestrekte mond met smalle tuitlippen krijgt.
Een stervende heeft meestal weinig of geen behoefte meer aan eten en drinken.Hij of zij kan snel vermageren.De wangen vallen in, de neus wordt spits en de ogen komen dieper in hun kassen te liggen. Dit is natuurlijk en hoort bij het sterven.
De stervende zelf kan een acetonachtige geur verspreiden. Dit is heel normaal en heeft te maken met het proces wat gaande is in het lichaam. Het uitvallen van de organen. Als u deze geur vervelend vindt is er op het gebied van aroma therapie wat mogelijk.
Een elektrocauter(elektrochirurgie) is een chirurgisch hemostatisch instrument dat kan bijdragen aan vermindering van bloedverlies tijdens chirurgische ingrepen. De elektrocauter geeft elektrische stroom die wordt gebruikt om de tip van het gebruikte instrument te verhitten.
Van alle patiënten die een operatieve ingreep ondergaan, komt tijdens de algemene narcose 0,1 tot 0,2 procent bij bewustzijn. Dit percentage ligt nog hoger bij (open)hartoperaties, keizersneden en traumachirurgie.
Tijdens een behandeling of operatie is er altijd een risico dat er iets misgaat. Bijvoorbeeld het ontstaan van een ontsteking. We noemen dit complicaties. Voordat een behandeling of operatie plaatsvindt, bespreekt de zorgverlener de vooraf ingecalculeerde, mogelijke complicaties met de patiënt.