FLEXFOLIE WELKE KANT BOVEN? Flexfolie leg je met de glimmende kant naar onder. Op de manier wordt de flex gesneden en niet de backing (of achterkant) van het materiaal.
Hoge kleefkracht: de flex heeft een hoge kleefkracht op textiel. Zoals bij alle flex, is het belangrijk om het textiel ongeveer 3 seconden voor te persen, alvorens u de flex of flock op het textiel perst.
Het flexfolie heeft twee kanten : De glanzende kant is de drager, ook wel backing genoemd, en we raden je af om in deze kant te snijden! De matte kant is de kant waar je moet snijden en moet omhoog in de snijplotter worden geplaatst.
De printbare textielfolie zit op een drager (plastic backing). Na het printen en snijden van de folie, verwijdert u de overtollige resten om hem vervolgens te transfereren op het textiel. Onder de folie zit dan een zelfklevende drager of een niet klevende drager.
Flexfolie staat bekend als een dunne en gladde folie. Flock is het tegenovergestelde. Door een suède afwerking voelt de folie een stuk dikker aan. Daarnaast is de afwerking niet glad; de toplaag van de folie bestaat namelijk uit kleine zachte haartjes.
Het beste hout waarop je kan flex folie aanbrengen, is (balsa) multiplex, vurenhout, steigerhout of ayoushout.
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN FLEXFOLIE EN VINYL? Het grote verschil tussen flexfolie en vinyl, is dat het niet wordt aangebracht met warmte. Het is dus eigenlijk gewoon één grote sticker! Er zijn net zoals bij flexfolie enorm veel keuzemogelijkheden.
Flockfolie is fluweelachtig (voelt zacht aan) en is een materiaal dat kan gebruikt worden om niet alleen textiel te decoreren, maar ook papier, karton en glas.
Plaats textiel binnenstebuiten uit de snijmat en druppel een paar druppels VLR op achterkant van de folie. Laat dit een minuut inwerken zodat de lijmlaag van de folie week wordt. Stretch het textiel rondom de drukfout en verwijder de folie met een pel pincet of met de hand.
Bij flexibele stoffen zoals sportkleding, kan er het beste gebruik gemaakt worden van de Turbo flex.
Dit zijn de instellingen van uw transferpers. De eerste parameter is de druk, wij raden aan om deze tussen 3-4 bar te zetten. De tweede parameter is de temperatuur, de meeste kwaliteiten transfers moeten geperst worden aan 145°C, de kookwasbestendige kwaliteiten aan 180°C.
Welke snijplotter jij het best kunt kopen is onder anderen afhankelijk van het aantal bedrukkingen dat je gaat maken. Voor grotere oplages of het snijden van breder materiaal is de GCC Expert 24 de ideale snijplotter. Ga jij jouw snijplotter echter voor de hobby gebruiken dan is een ScanNCut snijplotter de must have.
Flex / Flock
De flex, ook wel heat-adhesive vinyl of HTV in het Engels (Heat Transfer Vinyl) genoemd, is het materiaal om op stof te leggen. Het kan met elke snijmachine of gewoon met de hand worden gebruikt. Het is ideaal voor het personaliseren van kleding, accessoires, enz.
Met de Cricut Maker kun je heel persoonlijke en bijzondere projecten realiseren. Want hij kan snijden, schrijven, tekenen, vouwen, diepdrukken, graveren en nog zoveel meer, naargelang de grootte van de snijmat.
De meeste flexfolies zijn geschikt voor katoen, polyester of mix van beiden. Uitzonderingen zijn flexfolies voor waterafstotend & vuilwerende stoffen, rekbare of sublimerende stoffen. Een ander verschil is de drager.
Kies bijvoorbeeld een standaard flexfolie of ga voor een speciale glitterfolie, effectfolie of flockfolie met een velours uitstraling. Ga je sportkleding bedrukken of andere producten van 100% polyester gebruik dan blockout. Zelf printen met jouw inktjet printer ga dan voor de printbare flex.
Gekleurde nylon en polyester shirts bevatten vaak sublimatie inkt, die door de hitte van de transferpers weer wordt opgewarmd en door de flex heen zichtbaar wordt. Voor het bedrukken van deze materialen wordt Sublistop flexfolie of Silicone flexfolie aangeraden.
De onderste laag van vinyl is zachter dan dat van PVC, waardoor vinyl soepeler is maar PVC sterker. Een PVC vloer gaat daardoor ook langer mee van een vinyl vloer.
De techniek Flocken noemt zich ook « Flex opdruk ». Flex duidt eigenlijk op de specifieke materie die gebruikt wordt om de T-shirts, sweaters en andere textiel te flocken. Het flocken uit zich ,op het textiel, in een dun reliëf en voelt plastiek en glad aan op de plaats van de bedrukking.
Zowel flexfolie als flockfolie is te gebruiken met een snijplotter. Maar je kan ook figuurtjes met de hand snijden. Die teken je op de achterzijde (dus op de drager) en knipt ze dan uit met een puntige schaar zonder de drager te verwijderen. Flexfolie is echter beter geschikt voor kleinere ontwerpjes dan flockfolie.