Als je zwanger bent, ontstaat in je baarmoeder een placenta. De placenta wordt ook de moederkoek genoemd. De placenta ontstaat uit trofoblastcellen. De placenta zorgt ervoor dat je baby bloed en voedingsstoffen krijgt, zodat je baby kan groeien.
De placenta of moederkoek bestaat uit twee delen: een deel dat ontstaat waar het embryo zich innestelt (de kinderlijke of embryonale kant) en een deel dat groeit aan de baarmoederwand (de moederlijke of maternale kant). De navelstreng verbindt jouw baby met de placenta.
Nageboorte is het verlaten van de placenta (moederkoek) en vliezen uit het lichaam van de moeder aan het eind van een bevalling nadat het kind het lichaam verlaten heeft. Na de geboorte van het kind verliest de placenta zijn functie.
De placenta is door middel van de navelstreng (funiculus) verbonden met de foetus en bestaat uit twee verweven delen: de embryonale weefsels die uit de ingenestelde zygote ontstaat. de decidua: de maternale weefsels die uit de uteruswand uitgroeien.
In het ziekenhuis zal de placenta onder narcose worden verwijderd. Je krijgt dan een lichte narcose waardoor je er niets van merkt en de gynaecoloog gaat dan met z'n hand de baarmoeder in (via de vagina) om de placenta los te halen van de baarmoeder.
Grotere kans op schade aan de placenta en op doodgeboorte
Toch kan COVID-19 zorgen voor schade aan de placenta, zelfs als de moeder bijna geen klachten heeft. Daarnaast geeft een besmetting tijdens de zwangerschap waarschijnlijk een grotere kans op een doodgeboorte, vooral bij de Delta variant.
Dit wordt ook wel de nageboorte genoemd. Enkele minuten tot een half uur na de bevalling zal je vanzelf nageboorteweeën voelen, waarmee je eens of een paar keer krachtig kunt persen om je placenta geboren te laten worden. Dat voelt iets minder heftig als bevallingsweeën, maar het kan nog steeds onprettig voelen.
In het American Journal of Obstetrics & Gynecology schrijven de onderzoekers dat het eten van de placenta geen effect heeft. "Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat de voedingsstoffen en hormonen in de placenta na de geboorte nuttig zijn voor de moeder", is te lezen in het verslag.
Bij een halve of gedeeltelijke lotusgeboorte wordt de navelstreng wel doorgeknipt, maar pas nadat de placenta geboren is. Meestal wordt dit gedaan in de eerste uren na de geboorte, en bijna altijd binnen 24 uur na de geboorte.
Verbinding en scheiding tussen moeder en kind
Er is een moederlijk en kinderlijk deel van de placenta, waar een membraan tussen zit die voorkomt dat de bloedsomloop van moeder en kind met elkaar in contact komen. Wel worden de nodige voedingsstoffen doorgelaten naar de baby. Dit gebeurt specifiek via de navelstreng.
Je kunt je placenta rauw eten in een smoothie, maar je kunt hem ook verwerken in capsules. Hiervoor kun je talloze recepten en methodes vinden op het internet!
Placenta: 650 g
De placenta of moederkoek heeft een kinderlijk en een moederlijk deel. In het kinderlijk deel van de placenta stroomt veel bloed van het kind vlak langs de bloedvaten van de moeder. Hierdoor kan het bloed van het kind zuurstof en voedingsstoffen opnemen uit het moederlijk bloed.
Door de placenta zal de moeder sneller herstellen van de zwangerschap. Voorstanders prijzen de placenta vanwege de grote hoeveelheid ijzer, vitamine B-12 en hormonen. Ook zou het eten ervan de kans op een depressie verkleinen. De placenta is de connectie tussen moeder en kind en zit vast aan de wand van de baarmoeder.
Opeten van de placenta kan rauw of gebakken en het smaakt naar een combinatie van lever en biefstuk.
Sommige vrouwen vinden de placentacapsules ruiken en smaken naar ijzer, anderen noemen een aardse geur en smaak. Het voordeel van capsules is dat je ze kunt innemen met water, zodat je de smaak niet echt meekrijgt. Gebakken placenta eten schijnt te lijken op biefstuk of orgaanvlees, zoals lever.
Bijna alle vrouwen ervaren een bevalling als pijnlijk. Toch is pijn bij de bevalling een normaal iets. De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen.
Tijdens je zwangerschap is de navelstreng de verbinding tussen je baby en de placenta. De placenta neemt voedingsstoffen en zuurstof op uit jouw bloed en brengt die via de navelstreng naar je baby.Ook komen via de navelstreng hormonen en antistoffen bij je baby terecht.
Een zeer ernstige complicatie van de zwangerschap is de placenta loslating (solutio placentae). We spreken van een (gedeeltelijke) placenta loslating (in Latijn solutio placentae) als de placenta tijdens de zwangerschap los komt van de baarmoederwand.
Vooral in de midden- en laatste fase is de pijn goed te voelen. In de uitdrijvingsfase (tijdens het persen) is de pijn vaak het hevigst.Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden. Na de geboorte van de baby neemt de pijn zeer sterk af.
De weeën worden dan krachtiger en doen meer pijn. Tot slot krijg je persweeën, die vooral vlak voor de geboorte pijn kunnen doen. Als je baby geboren is, houden de weeën op. Je voelt nog een paar krampen om de placenta los te maken.
Het doet geen pijn wanneer je vliezen gebroken worden, maar deze procedure kan wel wat onaangenaam aanvoelen. Je zal wat getrek voelen, gevolgd door het warme vruchtwater dat je lichaam verlaat.
Als je opgenomen bent op de afdeling Verloskunde mag je naast je partner nog één bezoeker per dag ontvangen. Er mag met je partner maximaal 1 kind per bezoekmoment meekomen. Bezoek mag niet wisselen.
Wat is de rol van de placenta? De placenta is een soort uitwisselingsplatform tussen moeder en baby. Ze vervult verschillende functies: Ze zorgt ervoor dat de baby water, voedingsstoffen en zuurstof kan halen uit het moederbloed, elementen die hij nodig heeft voor zijn ontwikkeling.
Een verpleegkundige, een arts wel of niet in opleiding tot gynaecoloog of een klinisch verloskundige (een verloskundige die alleen in het ziekenhuis werkt) zorgen voor u tijdens de bevalling.