Het stomen van eieren kost wat meer tijd dan koken. Wel ben je minder tijd kwijt met het koken van een pan met water. Voor een zachtgekookt ei houd je 6 minuten stoomtijd aan, voor halfzacht 10 minuten en voor hardgekookt ongeveer 12 tot 15 minuten. Deze tijden zijn afhankelijk van de grootte van je ei.
Eieren koken
Stel de oven in op de stoom stand. Kies voor de optie 'medium vochtigheid' en zet hem op 100 graden. Leg de eieren in een stoomovenschaal. Stoom ze vervolgens 7 minuten in de stoomoven.
Vul een kom met zo'n 120 ml water en laat het ei voorzichtig uit de schaal in het water glijden. Zorg ervoor dat het ei volledig onder water staat. Zo niet, voeg dan nog wat water toe. Dek de kom af met een schaal en zet een minuut lang op de hoogste stand in de magnetron.
Door het ei gedurende een uur op 63 graden in de sous vide te garen krijg je de perfecte structuur. Het lijkt op een gepocheerd ei, maar is nog veel zachter en verfijnder. Door je ei zo te bereiden tijdens het zondagsontbijt of de brunch maak je zeker indruk.
Smaken verschillen, maar culinair gezien is het ei perfect gekookt als het eiwit gestold is en het eigeel nog vloeibaar is. Dit effect wordt mogelijk gemaakt doordat eiwit en eigeel op verschillende temperaturen stollen. Het eiwit bij 67 graden, het eigeel pas bij 80 graden.
Hoeveel minuten? Eieren koken we altijd in zacht pruttelend water (80-85 graden). Gaar eieren nooit in hard kokend water, want dan kan de schaal tegen de bodem of rand van de pan rammen en breken. Dan stroomt het eiwit eruit en wordt het taai.
Eieren koken gaat erg snel en makkelijk in de waterkoker. Vul de waterkoker met water en leg er een aantal eieren in. Zet de waterkoker aan en wachten maar. Als de koker afslaat, laat je de eieren er nog drie minuten in liggen als je zachte eieren wil en vijf minuten als je hardgekookte eieren wil.
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
Verwarm een al gekookt ei niet in de magnetron. Dat is de les als je kijkt naar de vele filmpjes op het internet waar mensen in opgewarmde eieren happen. Op het moment dat ze hun tanden erin zetten explodeert het ei met een flinke knal. Hierbij verbrand je niet alleen je mond flink, je kan ook gehoorschade oplopen.
Vlees en vis kunnen best moeilijk te bereiden zijn. Hierdoor is het misschien soms te droog. Bereidt u vlees of vis in een stoomoven, dan heeft u dit probleem niet.
Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken. Bij koud water zijn de kooktijden nadat het water kookt drie en halve minuut voor een zacht ei, vier en halve minuut voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel nog zacht is en zeven en halve minuut voor een hard gekookt ei.
Breng water met een scheutje azijn aan de kook.Leg de eieren voorzichtig in het water en kook ze 10 minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en laat ze afkoelen. Serveer met een beetje zout.
Sterker nog: stomen is volgens velen een van de gezondste manieren om je eten te bereiden. Door te stomen blijven voedingsstoffen, vitamines en de kleur van het eten namelijk beter behouden. Een stoomoven dient voor veel mensen als vervanging van hun conventionele oven.
Allereerst is een stoomoven kleiner in formaat dan een heteluchtoven. Een stoomoven kan maaltijden daarnaast volledig gaar stomen zonder dat voorkoken nodig is. Bij een oven met stoomfunctie is de stoomfunctie alleen een ondersteunende functie naast de heteluchtverwarming.
Kan ik aluminiumfolie in de stoomoven gebruiken? Nee, absoluut niet. Deze folie stoort de vlotte doorstroming van de stoom. Aluminiumfolie leent zich perfect voor traditionele ovenbereidingen.
Een nadeel van een magnetron is dat het voedsel soms niet gelijkmatig verhit wordt. Daardoor kunnen eventuele schadelijke bacteriën overleven in het voedsel dat niet goed heet wordt. Het is daarom verstandig om het voedsel een aantal keer om te scheppen tijdens het verwarmen.
Ook plastic bakjes van piepschuim uit de supermarkt of de verpakking van een kant-en-klare soep kunnen niet in de magnetron. Bij deze verpakkingen komen schadelijke stoffen vrij als ze verwarmd worden.
Je kunt de eieren in koud water opzetten en zodra het water kookt, de kookwekker aanzetten of eerst het water koken en daar dan kort de eieren in koken. Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil.
Er zijn twee manieren om gekookte eieren te bewaren. Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast.
Vaak worden eieren in een schaaltje water opgewarmd. De temperatuur van het eigeel is vaak veel hoger dan het water.Het eiwit houdt de waterdeeltjes in het eigeel gevangen.Deze kunnen zo heet worden dat ze zelfs ontploffen!
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.