Wat doet ui met je lichaam? Ui bevat een chemische stof genaamd quercetine, waarvan is aangetoond dat het ontstekingen vermindert en kanker kan helpen voorkomen.Het helpt ook cholesterol en bloeddruk te verlagen. Quercetine komt voor in uien, appels, bessen, thee, rode wijn en chocolade.
Uien bevatten quercetine
Uit onderzoek blijkt dat mensen die volop uien eten, een lager risico op sterfte door hart- en vaatzieken hebben dan mensen die geen uien eten. Dit komt waarschijnlijk door het hoge gehalte aan quercetine, een antioxidant die ook veel voorkomt in thee, appels, druiven, broccoli en rode wijn.
Het liefst rauw, dan bevat de ui namelijk de meeste vitaminen en 'antibiotische' eigenschappen. Dat wil zeggen dat hij het in zich heeft om bacteriën de deur te wijzen. En om het helemaal mooi te maken: in ui zitten ook polyfenolen, die in het bezit zijn van ontstekingsremmende eigenschappen.
De antioxidante en zwavelachtige bestanddelen in uiensap zijn erg handig om de schadelijke invloed van vrije radicalen en uv-stralen tegen te gaan. Bovendien kan uiensap bij uitwendig gebruik helpen om donkere vlekken, mee-eters en sproeten te elimineren.
Vooral het hoge gehalte aan de polyfenolen, die ook ontstekingsremmend werken, maakt van de ui een echt wondermiddeltje voor je gezondheid. Ajuin zit ook barstensvol vitamine C (vooral bosuitjes en bieslook), B6 en B11, mineralen zoals molybdeen, mangaan, kalium en triptofaan (een aminozuur).
Uien zijn écht ultragezond en ze geven veel smaak aan je eten. Eet ze gerust elke dag.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Zo zouden de oliën uit een doorgesneden ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.
En uit onderzoek blijkt dat vooral het eten van uien gezond is. Mensen die volop uien eten hebben een lager risico op sterfte door hart- en vaatzieken dan mensen die geen uien eten. De reden dat uien je lichaam helpen beschermen tegen hart en vaatziekten ligt waarschijnlijk aan het hoge gehalte aan quercetine.
Rauw of bewerkt, een ui bevat heel veel goede voedingsstoffen. Daar vertellen we hieronder meer over. Regelmatig uien eten, draagt bij aan een goede gezondheid. Bij rauwe uien hebben nog net iets meer voedingsstoffen dan gebakken/gekookte uien.
Bomvol met voedingsstoffen
De nutriëntendichtheid van uien is hoog, wat betekent dat ze weinig calorieën bevatten en veel vitamines en mineralen. Een middelgrote ui bevat slechts 44 calorieën, maar wel een aanzienlijke dosis vitamines, mineralen en vezels (2).
Wat maakt de sjalot gezond? Sjalotten zitten boordevol gezonde stoffen.Ze bevatten zelfs meer mineralen en vitaminen dan gewone uien. Sjalotten bevatten vitamine B6 en foliumzuur of vitamine B11.
In het verleden hebben wetenschappelijke onderzoeken ontdekt dat uien je testosteron een boost geven. Ja, je leest het goed. Dit bolgewas is niet alleen goed voor je traan- en gasproductie, maar ook voor je testosteronproductie.
de stofjes in daslook, ui en knoflook werken antischimmel, antiviraal en antibacterieel. ze bevatten selenium (sterke antioxidant) en zwavel, dit zijn belangrijke stoffen voor o.a. de leverontgifting en de aanmaak van een belangrijke antioxidant glutathion genaamd. ze bevorderen de thermogenese.
Uien zijn een smaakmaker in heel wat gerechten, maar als je aan het twijfelen bent tussen een wit of een rood exemplaar opteer je beter voor het tweede. Waarom? Rode uien zouden heel wat goede stoffen bevatten die kanker bestrijden. Dat blijkt uit een nieuw Canadees onderzoek.
Tip 4: Leg een ui naast je bed
De geur zorgt ervoor dat je luchtwegen vrij worden gemaakt en een verstopte neus verleden tijd is. Snij een ui door de helft en leg hem op een schoteltje. Plaats het schoteltje op je nachtkastje en 's morgens adem je weer heerlijk vrij door je neus!
Wij kunnen géén wetenschappelijke informatie vinden dat het smeren van een verkoudheidsbalsem onder je voeten helpt. Producenten adviseren om het middel voor een optimale werking te smeren op de borst/rug of door toe te voegen aan warm water en de vrijgekomen lucht ongeveer 10 minuten in te ademen.
Het lijkt zo onschuldig, maar te laat gaan slapen, is slechter voor je gezondheid dan je denkt. Wie onregelmatig slaapt heeft namelijk veel meer kans op een hoge bloeddruk. En daarvoor hoef je niet heel gek te doen: een half uur eerder of later in slaap vallen dan gemiddeld is al slecht voor hart en bloedvaten.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
Wetenschappers van de Delta State University in Abraka, Nigeria, wijzen op een gewone groente die een hoge bloedsuikerspiegel met 50 procent kan verlagen. Zij spreken van uien met een "potentieel nut" bij de behandeling van diabetespatiënten.
Als je ui en knoflook fruit, komt er veel smaak vrij. Daar knapt elk gerecht van op. Het grote voordeel: je gerecht heeft dan minder zout nodig omdat ui en knoflook al voor extra smaak zorgen. Ook kruiden en specerijen en groenten als prei kun je fruiten.
Het woord uijen is weer een variant van ajuin, afkomstig uit de Brabantse, Zeeuwse en Vlaamse dialecten. Vanwege de -en aan het eind werd uijen door de sprekers na verloop van tijd als meervoudsvorm opgevat. In de 17e eeuw ontstond daarom het nieuwe enkelvoud ui.