Zingen moet je leren
Als je iemand (of jezelf) vals hoort zingen, betekent dat niet dat hij/ zij niet kan zingen. Iemand die vals zingt beheerst gewoon niet de juiste technieken. Iedereen wordt geboren met stembanden en door die stembanden op de juiste manier te trainen kan ook jij goed leren zingen.
Als je zingt en het lukt je om je stembanden dat aantal keer te laten trillen dan zing je die noot dus zuiver. Haal je die precieze Hertz niet, dan zing je flat (net iets minder trillingen dan die 440) of sharp (net iets meer dan die 440).
Tijdens het ademhalen via de buik zet de buikwand uit bij een inademing, en wordt de buik weer plat tijdens de uitademing. De borstkas zet dus niet uit en de schouders blijven ook op dezelfde plek en gaan niet omhoog tijdens het inademen. Als je het ademen via de buik onder controle hebt kan je over gaan naar zingen.
Als jij echt toondoof bent is het moeilijk om goed te leren zingen. Omdat je simpelweg de tonen niet hoort. Veel mensen denken dat ze toondoof zijn maar dit is vrij zeldzaam. Oefening baart kunst, de meeste mensen kunnen prima zuiver leren zingen.
Hou je stembanden vochtig
Maar drink geen ijskoud water, daar verkrampen je stembanden van. Heel warm is ook niet goed. Warme thee en water op kamertemperatuur zijn het beste voor je stem. Laat ook de alcohol en sigaretten staan.
97% van de bevolking is echter niet-toondoof en kan wel leren zingen mits ademhalingstechnieken, het leren verwerken en versterken van het auditief geheugen, het motorische geheugen en zoveel meer. Zingen is goed voor je brein. Om te zingen worden er immers maar liefst 10 hersengebieden aangestuurd.
Voldoende (plat) water drinken is altijd goed, ook voor je stem. Probeer zeker tussen 1,5 liter – 2 liter per dag te drinken. Dat wil ook zeggen: niet te veel koffie of zwarte thee (of thee met veel theïne), en drink geen of weinig alcohol of frisdrank, anders drogen de beschermende slijmvliezen van je stembanden uit.
De makkelijkste manier om dit te vinden, is bij jezelf nagaan welke nummers je het liefst meezingt/meeblèrt.Zitten deze nummers ongeveer op dezelfde toonhoogte?Dan zal dit geen toeval zijn. De kans is groot dat je deze nummers meezingt omdat je het idee hebt dat je stem het beste klinkt in dit bereik.
Niet roken; dit is altijd slecht voor de stembanden. Door uw neus ademen en voldoende water of ander vocht drinken; als uw slijmvlies uitdroogt, is het kwetsbaar. De stem niet forceren wanneer u flink verkouden bent. Niet kuchen, schrapen, fluisteren en schreeuwen.
Wanneer je uit het niets ineens hoge noten gaat oefenen en zingen, is dat niet goed voor je stembanden. Zorg er dus altijd voor dat je stem goed opgewarmd is voordat je gaat zingen. Als tweede tip willen we je meegeven om te proberen je hele lichaam in te zetten tijdens het zingen.
Voor oudere mensen is er helemaal geen limiet om zangles te nemen. Iemand van zestig heeft niet meer de stembanden van iemand van twintig, maar het verbeteren van de stem en de juiste technieken aanleren kan altijd nog. Met training wordt alles beter en makkelijker.
je dezelfde spieren gebruikt als bij ademen. Door te zingen train je deze spieren en vergroot je je longcapaciteit, waardoor je dieper en langzamer ademhaalt. je ademt tijdens het zingen via je buik, in plaats van je borst. Een buikademhaling is per definitie beter omdat je dan altijd dieper ademt.
Honing is prima voor je stem.
In honing zit namelijk propolis, dat een geneeskrachtige werking zou hebben. Die werking wordt bij hoge temperatuur teniet gedaan. Water met citroen werkt zuiverend en is goed voor je stem.
De methode is eigenlijk niet veel anders dan blazen via een speciaal rietje in een flesje met een bodempje water. Door het blazen en stemgeven via het buisje verandert de druk boven de stembanden en wordt de stemweg kunstmatig verlengd.
Een warme kop thee is het meest aangename om te drinken bij een geïrriteerde keel of hese stem. Kies bijvoorbeeld voor kamille thee. Deze thee bevat antioxidanten die het immuunsysteem helpen versterken. Kamille heeft een ontstekingsremmende werking waardoor je keel sneller herstelt.
Iemand die vaak zingt, weet uit eigen ervaring: regelmatig zingen vormt een behoorlijke belasting voor je stem. Niet voor niets nemen professionele zangers en zangeressen regelmatig rust. Dat is ook voor jou ontzettend belangrijk. Je stembanden kun je namelijk overbelasten.
Als je wilt leren zingen met kopstem is het belangrijk je kaak te ontspannen tijdens het zingen. Doe voordat je gaat zingen eerst wat 'lalalala' (do-re-mi-re-do) oefeningen in de hoogte, en zorg in eerste instantie dat het zingen natuurlijk een relaxed aanvoelt.
Zingen ontspant en geeft energie
Wanneer je zingt, komen er endorfinen vrij. Deze stofjes werken pijnstillend en geven je een geluksgevoel, terwijl het hormoon oxytocine afrekent met stress en angst. Door te zingen kun je goed ontspannen en van zingen krijg je meer energie!
Conclusie. Zingen is een prachtige hobby voor kinderen, die ze altijd en overal kunnen beoefenen. Zelfs als baby's houden kinderen van muziek. Zodra ze kunnen spreken, beginnen ze mee te zingen en bewegen ze zich actief op de muziek.
Kinderen worden creatiever, rustiger én slimmer van muziek. Muzikaliteit is weliswaar erfelijk, maar je kunt het talent ook ontwikkelen. Omgeving speelt dus ook een belangrijke rol.
Tijdens het zingen krimpt je buik langzaam weer in en eindigt je ademhaling in je borstkas. Om te voorkomen dat de lucht te snel ontsnapt span je de buikspieren en je middenrif aan. Zo kan de lucht langzamer ontsnappen waardoor je minder vaak adem hoeft te halen. Na wat oefenen kan ook jij die lange noten zingen.