Als je gaat duiken neem je eigenlijk gewoon de lucht mee die je nodig hebt. Deze lucht zit samengeperst in de duikfles op je rug. Door de ademautomaat krijg je die lucht in de hoeveelheid die nodig hebt. Het ademen door een ademautomaat gaat net zo makkelijk als door een snorkel!
Duiken voor beginners
Als je nog nooit gedoken hebt begin je met het halen van je 1*-duikbrevet (Open Water Diver). Samen met een andere duiker mag je na het behalen van dit brevet duiken tot een diepte van 20 meter. Hoe lang het duurt en wat de kosten zijn van jouw duikopleiding verschilt per club.
Duiken is een populaire vrijetijdsbesteding, het wordt in toenemende mate beoefend. Er zijn echter wel enkele risico's aan verbonden. Barotrauma, decompressieziekte en verdrinking door het bewustzijnsverlies onder water zijn de belangrijkste ongevallen die kunnen gebeuren. Water is veel zwaarder dan lucht.
Duiken is niet moeilijk. Duiken is ook geen prestatie sport. Door het domweg te oefenen kan iedereen het duiken onder de knie krijgen. Het is wel zo dat de ene persoon meer moet oefenen dan de andere persoon maar uiteindelijk lukt het altijd.
Duiken is een ontspannende sport, maar de beweging onder water houdt de hartslag in beweging, versterkt de spieren en zorgt voor uithoudingsvermogen en kracht. Het is een workout onder water die ook makkelijker en beter is voor de gewrichten en gewrichtsbanden.
Als reactie zullen de nieren meer urine produceren (wat betekent dat we water en zout verliezen). Dit is ook de reden waarom duikers de behoefte voelen om te urineren tijdens of direct na de duik, dit fenomeen is "Immersie Diurese" genaamd.
Richard Harris: Postduik vermoeidheid kan het gevolg zijn van meerdere factoren. Sommige daarvan kunnen te maken hebben met het duiken, zoals temperatuurstress, decompressiestress, energieverbruik, een grote en lange blootstelling aan zuurstof, spanningen en zeeziekte.
Natuurlijk, kost duiken geld, maar dat het (sport)duiken erg duur is valt eigenlijk wel mee. Vergeleken met andere sporten is duiken niet duur. De aanschaf van een duikuitrusting vergt een aardig bedrag, maar als je bedenkt dat de meeste spullen langere tijd meegaan, valt de prijs uiteindelijk wel mee.
Het advies is na drie tot vier duikdagen een dag niet te duiken om het lichaam weer even te laten bijkomen. In de regel doen heel weinig mensen dat. Mijn advies is om het aantal duiken te beperken tot drie, hooguit vier per dag. Dat is al een serieuze belasting voor het lichaam.
Ofwel: hoe diep ga je op het diepste punt van je duik. Bij 9 meter is de maximaal veilige tijd, de nultijd, die je daar kunt blijven 300 minuten, zie de rode cirkel. Dus 5 uur. Ga je naar 15 meter diepte, dan kun je daar maximaal 75 minuten blijven, als je het veilig wilt houden.
Duiken is niet moeilijk, iedereen kan het. Je schrijft je in bij een duikschool van jouw keuze. Zoek een duikschool in jouw regio en loop even langs, maar inschrijven kan meestal ook online. Als het papierwerk geregeld is, krijg je een boek, een DVD of inlogcode om je de theorie van het sportduiken eigen te maken.
Per jaar overlijden 4 tot 5 Nederlanders tijdens het duiken. Soms door iets onverwachts onder water, maar vaker door domme pech: een hartaanval bijvoorbeeld. Daarnaast gebeuren er tientallen ongelukken die niet dodelijk zijn, en die niet in de media komen.
Er kan zich altijd een moment voordoen dat je onder water moet hoesten, niezen, overgeven of duizelig wordt. Het is niet verstandig om als een speer naar de oppervlakte te gaan. Dus wat moet je dan wel doen? De lucht die je vanuit een duikfles ademt kan wat droog zijn, en soms moet je daardoor hoesten.
Beginnen bij het begin: Open Water duikers
De eerste twee duiken van de open water diver cursus, mag je maximaal naar 12 meter diepte. Vervolgens heb je de laatste twee duiken van jouw cursus. De diepte van deze duiken in maximaal 12 meter. In de cursus betekent dat niet dat je naar 18 meter moet.
In de sportduiktabellen en veel duikcomputers wordt een vaste stijgsnelheid van tien meter per minuut aangehouden. Tijdens de opstijging hebben alle duikers te maken met decompressie. De maximale stijgsnelheid geeft bij nultijdduiken de minimale veiligheid voor wat de decompressie betreft.
Bij vijfentwintig meter diepte blijkt stikstofnarcose bij de meeste mensen echt merkbaar te worden. En vanzelfsprekend neemt de kans op decompressieziekte toe wanneer je dieper duikt dan dertig meter diep, wanneer we de statistieken mogen geloven. Kortom: volg het advies op en duik niet dieper dan dertig meter.
Het lichaam moet de opgenomen stikstof zelf uitwassen via de longen en dat kost tijd. Om decompressieziekte te voorkomen mag je dus min. 18 uur na de laatste duik niet vliegen. Nog beter is het om na een intensieve duikvakantie de eerst 24 uur niet te vliegen.
Kan ik alcohol drinken voor- of nadat ik ga duiken? Alcohol en duiken gaan erg slecht samen. Alcohol onttrekt namelijk vocht in je lichaam, en uitdroging vergroot de kans op decompressieziekte. Bovendien zorgt alcohol voor verwijding van de bloedvaten, waardoor je sneller afkoelt.
Sceptici zullen hoogst verbaasd zijn bij het horen van het antwoord: een persoon met een lichaamsgewicht rond 80 kilogram verbrandt per uur duiken rond de 600 kilocalorieën! Om je een idee te geven, als je een uurtje gaat basketballen verbruik je evenveel calorieën.
Iedereen in Nederland die outdoor wil duiken, moet eerst zijn duikbrevet halen. De eerste praktijklessen worden gegeven in zwembaden of indoor duiklocaties. Om het brevet te behalen dien je echter ook enkele buitenwater duiken te maken. Je hebt pas echt gedoken als je in een outdoor locatie gedoken hebt.
Conclusie of je kunt duiken met buisjes
Wanneer jij of jouw kind nog buisjes heeft, is duiken nog niet mogelijk. Zodra deze zijn verwijderd en het trommelvlies weer is dichtgegroeid hoeft dit geen probleem te zijn om te leren duiken. Je hebt mogelijk wel een goedkeuring nodig van jouw arts.
Daarom wordt geadviseerd daar rekening mee te houden. Na het duiken dien je minimaal 12 uur rust in acht te nemen voor wat betreft hoogteverschillen, je mag dan niet vliegen. Dit is nodig om er redelijk zeker van te zijn dat je geen last krijgt van decompressieziekte tijdens de vlucht met een verkeersvliegtuig.
Tijdens het duiken ademen we langzaam en diep. Op deze manier ademhalen is beter voor het luchtverbruik omdat de uitwisseling van luchtmengsels doelmatiger is als de lucht in de longen wordt getrokken en langzaam weer wordt losgelaten.
Je hoeft niet goed te kunnen zwemmen of snorkelen om te kunnen duiken. Als je een paar baantjes kunt zwemmen dan is dat in de meeste gevallen voldoende. Kan iedereen gaan duiken dan? Ja, in principe kan iedereen gaan duiken.
Voor het duiken heb je niet alleen een goede conditie nodig, maar moet je ook de hoge druk van het water kunnen houden. Bovendien moet je in het diepe water je hoofd koel kunnen houden. Daarom moet je voordat je kunt duiken, altijd eerst een duikcursus bezoeken en je duikbrevet halen.