Er zijn verschillende vormen van doofblindheid. Hoe ernstig de gevolgen zijn, hangt onder andere af van de oorzaak en vorm van doofblindheid. De meeste mensen met doofblindheid kunnen nog wel wat zien of horen. Een klein aantal mensen is helemaal doof en blind.
Doofblinde mensen lopen tegen dezelfde beperkingen aan als slechthorenden/doven en slechtzienden/blinden. Deze beperkingen hebben vooral te maken met informatie, mobiliteit en communicatie. Alleen door de dubbele handicap zijn de beperkingen vaak groter en lastiger op te lossen.
Mensen met doofblindheid hebben een visus van minder dan 30% en/of een gezichtsveld kleiner dan 30 graden in combinatie met een verlies van meer dan 35 dB aan het beste oor. Nederland telt naar schatting tussen de 80.000 en 85.000 mensen met doofblindheid.
De visueel ingestelde mens concludeert meestal dat doof erg is, maar dat blind veel beperkender is, ook al door de manier waarop de maatschappij is ingericht. Een kleine groep mensen kampt echter met een dubbele handicap waarvan de impact ontstellend veel groter is dan som de delen: zij zijn doof én blind.
Bij gebarentaal worden met de handen in de lucht symbolen gemaakt die overeenstemmen met woorden. Beide gesprekspartners moeten voldoende symbolen kennen en de doofblinde moet over voldoende gezichtsvermogen beschikken. Deze techniek is enkel bruikbaar bij vroegdove doofblinden en werkt vlot in de omgang met doven.
Blinden kunnen beter horen en hebben een sterker ontwikkelde reuk- en tastzin als compensatie.
In de toekomst is het mogelijk voor blinde mensen om weer gedeeltelijk hun zicht terug te krijgen. Het project 'Visuele prothese voor blinden' richt zich op het kijken via de hersenen, zonder de ogen te gebruiken, middels een visuele prothese.
De meeste blinden kunnen nog wel wat zien: een soort tunnel, vlekken, alleen de randen van het gezichtsveld, wazige beelden... Hoe dromen zij? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ben je blind als je gezichtsscherpte minder is dan of gelijk aan één twintigste.
Het Usher syndroom is een erfelijke aandoening waarbij zowel het horen als het zien aangetast is. Bij deze combinatie spreken we vaak over doofblindheid, terwijl de meeste mensen niet volledig doof en blind zijn, maar slechthorend en slechtziend.
Als u slechthorend of doof bent, kunt u gewoon deelnemen aan het verkeer. Er gelden geen extra regels als u wilt autorijden. Alle regels over rijden met een aandoening vindt u in de Regeling eisen geschiktheid 2000.
Van de ongeveer 300.000 mensen met een visuele beperking in Nederland, zijn er circa 200.000 mensen (ernstig) slechtziend, waarvan ongeveer 50.000 blind.
Volgens het Nederlands Gebarencentrum zijn er ongeveer 1,5 miljoen dove en slechthorende Nederlanders. Van deze groep zijn 30.000 mensen doof vanaf de geboorte of vanaf jonge leeftijd en hebben gebarentaal als moedertaal.
Oorzaken van blindheid
Aangeboren blindheid. Een erfelijke afwijking aan een of beide ogen. Acute blindheid na een ongeval of een val op het hoofd, waarbij bijvoorbeeld niet aangeboren hersenletsel (NAH) optreedt. Shock of een ziekte, waardoor je tijdelijk blind bent.
Retinitis pigmentosa is een groep erfelijke ziekten van het netvlies. Het is een ernstige oogziekte waarbij uw netvlies langzaam kapot gaat. Daardoor kunt u uiteindelijk zeer slechtziend of blind worden. Het kan vlak na de geboorte al duidelijk worden dat iemand deze oogziekte heeft, maar ook op latere leeftijd.
Het syndroom van Usher is niet te genezen. Hulpmiddelen als een loep, vergroting op de computer, geleidehond en/of taststok en gehoorapparaten kunnen helpen. Soms kan een cochleair implantaat helpen.
Blinde mensen dromen, maar vaak op een andere manier dan mensen die kunnen zien dromen. Mensen die jong blind zijn geworden of blind geboren, zijn dromen in het algemeen niet in beelden. Ze dromen vaak in tast, smaak, geur en geluid. Mensen die ouder dan 7 jaar waren toen ze blind werden dromen vaak wel in beelden.
Vaak kunnen zij enkel licht en donker onderscheiden. Als er dan iemand voor hen staat, zien zij enkel het silhouet, net zoals bij voorwerpen in een kamer. Wit met zwarte, soms bewegende vlekken. Voor een blinde die altijd blind is geweest, zal het niet beangstigend zijn.
Pijnlijk, heel pijnlijk kan een val op je stuitje zijn. Maar er blind van worden, zoals de volkswijsheid luidt, is zeer onwaarschijnlijk. In de medische literatuur is er geen enkel persoon te vinden die na een val op zijn stuitje met een blindenstok door het leven moest.
Deze mensen kunnen enkel donker en licht van elkaar onderscheiden en de omtrek van mensen, dieren en objecten zien. Bij een volledige blindheid kan een persoon helemaal niets zien, ook geen licht of omtrekken.
20/20 komt dus overeen met een normaal zicht. Kortom betekent dit dat vanop een afstand van 20 voet, elk getest oog wordt beschouwd als een oog met normaal zicht.
De visus (Snellen-visus) wordt dan uitgedrukt in een getal. Een gemiddeld oog ziet 1.0 (100%). Sommige ogen zien meer dan normaal, bijvoorbeeld 1.2 (120%) of 1.6 (160%). Een oog dat minder ziet dan normaal ziet bijvoorbeeld 0.8 (80%), 0.6 (60%), 0.5 (50%), 0.4 (40%), 0.3 (30%), 0.2 (20%), 0.1 (10%) of 0,05 (5%).
Goed nieuws voor mensen die blind zijn geworden als gevolg van maculadegeneratie. Een minuscuul elektrisch implantaat dat zich vasthecht aan het netvlies, kan het gezichtsvermogen gedeeltelijk herstellen.
Amaurosis fugax (een vluchtige blindheid) is een plotselinge, pijnloze, tijdelijke visusdaling van 2-30 min, gevolgd door een volledig herstel (amaurosis = verlies van het gezichtsvermogen; fugax = voorbijgaand). Afwijkingen in de bloedvaten in het lichaam kunnen leiden tot aderverkalking in het bloedvat.
Lensimplantatie is letterlijk het plaatsen van een kunstlens in je oog. Dat kan op 2 manieren. Implanteren vóór je natuurlijke ooglens of als vervanging van je eigen ooglens. Dit om ervoor te zorgen dat jij brilvrij door het leven kan gaan.