Voor het schoonmaken van de binnen- en buitenkant van het aquarium hoef je geen schoonmaakmiddelen te gebruiken. In principe heb je voor de binnenkant voldoende aan een algenschraper, waarna je de algen met een algenschepnet uit het aquarium verwijdert.De buitenkant maak je schoon met een spons en water.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Voor het schoonmaken van grind kun je een aquariumstofzuiger gebruiken.Spoel het opgevangen grind uit en gooi het vervolgens terug in het aquarium. Is het grind in je aquarium erg vuil? Dan kun je er na het zuigen voor kiezen om wat nieuw grind eroverheen te doen.
Gebruik daarvoor een algenschaper of -doekje: die zijn daar speciaal voor gemaakt. Andere materialen, bijvoorbeeld een simpel schuursponsje, zullen krassen maken! Voor de binnenkant van het glas van het aquarium gebruik je een speciale spons. Opgelet: gebruik zeker geen traditionele schoonmaakmiddelen in je aquarium.
De officiële richtlijn is om het water in uw aquarium elke 7 tot 14 dagen te verversen. Afhankelijk van het vissenbestand zou u meer of minder moeten verversen. Met genoeg planten en filtratie kunt u het uitstellen tot elke 14 dagen.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Hoe houd je het aquariumwater helder? Voorzorgsmaatregelen zijn je beste vriend als je je aquariumwater helder wil houden. Maak het filter regelmatig schoon, zorg voor snelgroeiende waterplanten en zorg voor wat minder licht in het aquarium.
Uitwerpselen van vissen, voer en andere bacteriën zorgen vaak voor een vies laagje op het bodemmateriaal. Aquarium schoonmaken oplossing: gebruik een zogeheten 'stofzuiger' om je grind schoon te maken (zie het plaatje in deze blog).
Schoonmaakazijn is een uitstekend en veilig middel om kalkaanslag te verwijderen. Meng 1 deel azijn met 1 deel water. Het is handig om dit in een plantenspuit/spuitflacon te doen en daarmee het glas in te spuiten. Na 30 minuten kunt u het afnemen.
Het water ruikt muf? Dit kan aan rottingsprocessen in het aquarium liggen of aan blauwalgen. Controleren en indien nodig verwijderen: Dode vis, algen, afgestorven planten en teveel niet opgegeten voer of vuil op de bodem. Nitraat (NO3) is een stikstofverbinding die bacterieel uit nitriet (NO2) ontstaat.
De richtlijn is om het aquarium filter schoonmaken te beperken tot een keer per maand. Een van de belangrijkste functies van de filter is vuil en afval filteren uit het water. Hierdoor zal het filtermedium op een gegeven moment verstoppen en het water niet meer of slecht gefilterd worden.
Het is niet aanbevolen om natuurazijn te gebruiken aan de binnenkant van het aquarium, omdat het de pH-waarde van het water kan verstoren en zo schadelijk kan zijn voor de vissen en planten in het aquarium.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Bij de waterwissel te veel of te weinig water vervangen
Bij het verversen van het water raden we aan wekelijks ongeveer één derde van het water uit te wisselen. Als er te weinig water wordt gewisseld zullen de afvalstoffen blijven ophopen met in het ergste geval vergiftiging van de bewoners als gevolg.
De ideale waarde in je aquarium is als de hoeveel nitriet ligt onder 0,3 mg/l, maximaal 0,5 mg/l. Zit je hier boven ontstaat er er een waterwaarde die zeer slecht is voor je vis en zal resulteren in de dood van de vissen. Nitriet is afkomstig uit de uitwerpselen van je aquariumvissen.
De ideale verlichtingstijd ligt meestal tussen de 8 en 12 uur. Heb je tropische vissen en planten? Dan is de tijd dat de verlichting aan moet staan rond de 12 uur. Voor vissen en planten die leven in koud water is het aantal uren dat de verlichting aan moet staan rond de 8 uur.
Doffe glazenschoonmaken
Vul elk glas eerst met een laagje soda. Giet er vervolgens een bodempje schoonmaakazijn bij. Laat dit een nachtje staan. Spoel het glas goed uit en wrijf het vervolgens met een schone doek goed schoon.
Vul de gootsteen met warm water en voeg een kopje witte azijn toe. Laat de glazen een kwartier in dit mengsel staan. Haal de glazen eruit en spoel ze af met schoon water. Wrijf de glazen vervolgens droog met een schone theedoek.
Allesreinigers zijn geschikt om harde oppervlakken schoon te maken.Glas, gelakt hout, tegels en zeil bijvoorbeeld.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Nitraat kan het gemakkelijkst uit het water worden verwijderd door water te verversen. Ververs daarom regelmatig, afhankelijk van de gemeten waterkwaliteit. Een richtlijn voor guppy's is om elke twee weken ongeveer een derde van het water te vervangen.
Als er te weinig zuurstof aanwezig is in het water zullen ze naar de bovenste waterlagen komen om naar lucht te happen aan het wateroppervlak.Vaak zie je ze ook onregelmatig ademhalen. Deze reactie bij je vissen kan komen door een zuurstoftekort, maar ook door een ammoniak vergiftiging of te veel CO2 in het water.
Als het water wit van kleur is en troebel is kan dit een aantal oorzaken hebben. Het meest waarschijnlijke is dat je het aquarium recent hebt gevuld en dus nog aan het "opstarten" is. Wat je ziet is een bacteriebloei die binnenkort zal verdwijnen (dit kan tussen de 1 dag en een aantal weken zijn).
De meest voorkomende gevallen van een witte waas in je aquarium is bij het opstarten, het teveel water wisselen of de filter pomp te grondig schoonmaken. Na verloop van tijd, 2 tot 14 dagen zal deze waas vanzelf verdwijnen. Dit zijn kleine bacteriën die in grote mate aanwezig zijn die de witte waas veroorzaken.