Ringstaartmaki's komen alleen in het wild voor op Madagaskar. Ze leven in het zuidwesten van Madagaskar.
De maki's of echte lemuren (Lemuridae) vormen een familie van halfapen die alleen voorkomt op Madagaskar en nabijgelegen eilanden. Tot deze familie behoren de bij het grote publiek bekendste halfapen, waaronder de ringstaartmaki (Lemur catta), die regelmatig in dierentuinen te zien is.
Ringstaartmaki's communiceren met geuren met elkaar. Die laten ze achter op boomstammen, struiken en takken. De geur kan wel een week blijven hangen. De geur vertelt iets over de leeftijd en het geslacht van de dieren.
Ringstaartmaki's eten fruit, bladeren en bloemen, vooral van de Kigeliaboom. Deze boom wordt ook wel worstenboom genoemd. De vruchten van de boom lijken, zoals de naam al zegt, op worsten. Deze vruchten kunnen wel tien kilo zwaar wegen en de maki's zijn er gek op.
De rode vari leeft in de regenwouden van Madagaskar. Het is een groepsdier.
Maki's zijn over het algemeen klein van formaat en hun gezicht lijkt enigszins op het gezicht van een muis of van een vos, en niet op die van een aap. Op het eerste gezicht lijken ringstaartmaki's dus niet zo veel op apen, maar dit heeft zijn redenen in het verre verleden.
De halfmaki's leven in de buurt van bamboebos, want hun belangrijkste voedsel zijn bamboescheuten. Verder zijn het bosdieren, die ook wel regelmatig op de grond komen. De Alaotrabamboemaki leeft in rietvelden en kan zwemmen. Andere soorten maki's komen alleen in de buurt van water om te drinken.
ringstaartmaki - Vertaling Nederlands-Engels. NL: ringstaartmaki' s. EN: Ringtailed lemurs.
Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter.
Ringstaartmaki's en bonte vari's zijn voorbeelden van halfapen. Halfapen hebben een spitse snuit met snorharen, een natte neus en kleine hersenen. Ze hebben echter ook overeenkomsten met 'echte apen', zoals hun handen en voeten, die goed te gebruiken zijn bij het klimmen.
Madagascar is een animatiefilm over de dierentuindieren Marty de zebra, Gloria het nijlpaard, Alex de leeuw en Melman de giraffe.
Dit zijn relatief kleine, nachtactieve omnivoren die plantaardig voedsel eten zoals fruit, nectar en bladeren, maar ook insecten en spinnen.Sommige grotere soorten eten ook kleine gewervelden.
Het land. Madagaskar (officieel in het Frans: République de Madagascar, of Madagassisch: Repoblikan 'i Madagasikara) ligt 400 km ten oosten van Afrika's oostkust, langs de Straat van Mozambique. Madagaskar is op drie na het grootste eiland ter wereld na Groenland, Nieuw Guinea en Borneo.
Maki's communiceren vooral met geuren. Je ziet de vrouwtjes vaak geurmarkeringen afzetten uit klieren op hun achterwerk. De mannen wrijven hun staart langs de geurklieren op hun polsen. Tijdens het paarseizoen zwaaien zij met hun stinkende staart in de hoop rivalen af te schrikken.
Vari's leven in het wild op het Afrikaanse eiland Madagaskar. Daar leven ze in de bomen van het tropisch regenwoud.
Ze eten vooral vruchten, zaden, bladeren en nectar.
Dierentuinen, circussen, aquaria, stierengevechten en de jacht zijn vormen van dierenmishandeling die plaats vinden voor het vermaak van mensen. Om wilde dieren verwarrende trucjes te laten doen gebruiken trainers vaak alle middelen die nodig zijn zoals slaan.
Landgoed Hoenderdaell in het Noord-Hollandse Anna Paulowna staat bekend als een van de meest diervriendelijke dierenparken in Nederland. Wil je echt een dierentuin bezoeken, dan is dit park wellicht een mooi alternatief. Hier worden wilde dieren opgevangen zoals beren en aapjes.
Vanuit het wild de kooi in
Vooral zeedieren worden vaak nog steeds gevangen voor dierentuinen. Het is dus wel duidelijk dat dierentuinen niet bepaald diervriendelijk zijn en er eigenlijk alleen zijn om mensen te vermaken. Er zijn veel betere manieren om wilde dieren te helpen en te voorkomen dat diersoorten uitsterven.