Een plaswekker is een wekker die afgaat als de onderbroek nat wordt. Je kind doet een speciale onderbroek aan.Als het broekje nat wordt, gaat de wekker. Zo leert de plaswekker je kind om wakker te worden van een volle blaas.
De plaswekker kan gebruikt worden vanaf 7 jaar. Van belang is dat het kind zelf van het bedplassen af wil komen en het zelf dus als een probleem ziet. Het kind moet zelf voldoende gemotiveerd zijn om iets tegen het bedplassen te doen. In enkele gevallen is het kind al op jongere leeftijd gemotiveerd.
Met behulp van de plaswekker leert je kind het gevoel van een volle blaas herkennen. Het werkt hetzelfde als de plaswekker voor 's nachts: het alarm gaat af bij de eerste druppels urine. Je kind sluit dan uit reflex de sluitspier van de blaas en kan naar de wc gaan om daar verder te plassen.
Als de plaswekker binnen 2-3 weken geen resultaat geeft, kan een combinatie met medicatie mogelijk helpen. Dit is dan ook de volgende te nemen stap. Geen resultaat betekent dat er helemaal geen verandering optreedt, dus dat het kind niet minder nat is en niet minder nachten nat.
Meestal werkt de behandeling met een plaswekker na ongeveer 2 maanden. Als het dan nog niet werkt, ga nog minstens 2 maanden door. Soms plast je kind toch nog of weer in bed. Je kind doet dat niet expres.
Ga 2 maanden of langer door met je kind 's avonds uit bed halen om te plassen. Als je kind na 2 maanden niet droog blijft, kun je doorgaan met 's avonds uit bed halen. Of afwachten tot het bedplassen vanzelf overgaat. Bij de meeste kinderen gaat bedplassen namelijk vanzelf over.
Vermijd flanellen pyjama's en zwaar beddengoed. Deze kunnen het je kind moeilijk maken om te voelen wanneer ze moeten plassen en wakker te worden. Boven de drie jaar beveelt men geen luiers aan.
Inzicht in het gedrag: Dryly® is de beste plaswekker als het gaat om het inzicht geven in het gedrag van kinderen. Iedere keer als je kind in bed plas krijg je hiervan een melding in de app. Op die manier zie je precies wanneer er geplast is en kun je eventuele patronen zien.
Probeer te ontspannen. Bijvoorbeeld zo: rustig tot 10 tellen of rustig door uw neus inademen en door uw mond uitademen. Span uw bekkenbodem-spieren een beetje aan (alsof u uw plas ophoudt) en ontspan weer. Herhaal dit zo lang als u (weer) voelt dat u moet plassen.
Vanaf 18 maanden zijn de zenuwen pas volgroeid waarmee een kind controle heeft over de sluitspier. Voor dit tijd zou het geen zin hebben om met zindelijkheidstraining te beginnen. 'Je kunt een kind wel conditioneren om aan te geven wanneer het naar de wc moet, maar zindelijk kunnen ze echt pas vanaf 18 maanden worden.
Hoe lang de training in zindelijkheid duurt verschilt van kind tot kind. Houd wel rekening met ten minste drie maanden.
s' Nachts laten plassen
Bij een aantal kinderen helpt het om s' nachts te plassen. Een richtlijn voor het tijdstip waarop u uw kind wakker maakt, is ongeveer twee uur nadat het is gaan slapen. Maak uw kind niet vaker dan één keer per nacht wakker. Het is belangrijk dat uw kind goed wakker is voordat het gaat plassen.
Als een kind maximaal 4 ongelukjes per week heeft, waarvan maximaal 1 per dag, dan kun je hem/ haar zindelijk noemen. Belangrijk is dan wel dat hij/zij niet naar de wc of het potje gestuurd wordt, maar dat het echt op eigen initiatief gebeurt.
In plaats van een uur kun je natuurlijk ook elk anderhalf uur of twee uur aanhouden als je kind al langer de plas kan ophouden. Let goed op je kind. Vaak zie je dat ze aangeven dat ze moeten plassen of aan het plassen zijn. Ook al zegt je kind het niet, hij geeft wel signalen.
Bekkenbodemoefeningen. Bekkenbodemoefeningen, voldoende plassen overdag en 's nachts een wekker zetten pakken niet de oorzaken van bedplassen aan, maar kunnen er wel voor zorgen dat de klachten verminderen. Ook is het mogelijk om een po naast het bed te zetten, zodat de weg naar het toilet niet te lang is.
Veel kinderen schamen zich als ze in bed hebben geplast. Daardoor kunnen ze zich nerveus of lastig gaan gedragen. Bedplassen is vrij gemakkelijk te herkennen. Het ondergoed is nat en vaak is er een natte vlek zichtbaar in het matras.
Erfelijke factoren spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van bedplassen, vooral bij kinderen waarvan één van de ouders laat droog was. Slechts in een enkel geval komt het probleem voort uit ziekte. Wel is er een invloed bekend van het 'anti-plas hormoon' (antidiuretisch hormoon).
Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet. Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen.
Hoe lang bedplassen duurt verschilt per kind. In de meeste gevallen stoppen kinderen vanzelf met bedplassen naarmate ze ouder worden. Oudere kinderen van bijvoorbeeld 7,8,9 of 10 jaar die bedplassen zijn zeldzaam. Bij een kind van 11 of 12 jaar komt bedplassen nog maar in vijf procent van de gevallen voor.