NB in ziekenhuis: voedingsslang iedere 24 uur vervangen. - Bewaar na opening de voeding in originele verpakking maximaal 24 uur, mits afgesloten en gekoeld.
☞ Wanneer de sondevoeding continu wordt toegediend, moet het toedieningssysteem tot aan de sonde na maximaal 96 uur worden vervangen. ☞ De voeding via de sonde of de PEG-katheter wordt binnen 24 uur toegediend, hetgeen inhoudt dat de zak of fles met voeding niet langer dan 24 uur mag aanhangen.
De neusmaagsonde is een dun buigzaam slangetje. Een maag darm en leverarts plaatst die via de neus en slokdarm in de maag. Het materiaal van de sonde heet polyurethaan (PUR) en kan ongeveer 6 tot 8 weken blijven zitten.
In 7 tot 10 dagen lost deze stof op in het maagzuur. De PVC-sonde wordt dan hard. Als een PVC sonde langer dan de aangegeven periode blijft zitten, bestaat de kans op beschadiging van het slokdarm- en maagslijmvlies. Daarom is een PVC sonde alleen geschikt voor kortdurend en/of eenmalig gebruik.
Doorspoelen met lauw water
Als u continu sondevoeding krijgt, dient u 4 tot 6 keer per dag de sonde door te spuiten om deze schoon te houden. Ook als de sonde niet wordt gebruikt, moet u deze wel 3 keer per dag doorspuiten met 20-30 ml water.
Dit kan variëren van enkele weken tot een aantal maanden of zelfs levenslang, afhankelijk van uw situatie.
Doorspoelen van de neus-maagsonde is belangrijk om verstoppingen te voorkomen. U moet de sonde daarom minimaal 4 tot 6x per dag doorspoelen met 20-30 ml lauwwarm water. Gebruik hiervoor een 20 ml spuit of een 60 ml spuit. Spoel in ieder geval door voor en na het geven van sondevoeding en medicijnen.
Wat moet ik met mijn sondevoeding doen tijdens het douchen en aankleden? Voor het douchen kunt u de pomp uitzetten en het systeem even afkoppelen.U kunt het dopje, dat aan uw sonde zit, op de sonde zetten en die afsluiten. U dient het voedingssysteem elke 24 uur te verwisselen.
De verpleegkundige zal een kleine hoeveelheid van de opgetrokken vloeistof op het pH-indicatiepapier druppelen. Als de pH-waarde 5,5 of lager is, ligt de sonde op de juiste positie in de maag. Als dit het geval is, wordt de sonde doorgespoeld met 20-50 ml lauw water en het dopje wordt weer teruggeplaatst op de sonde.
Dit zijn voedingssondes die via een kleine, hiervoor gemaakte opening (fistel) door de buikwand in de maag zijn geplaatst. Het grootste verschil tussen de PRG- en de PEG-sonde is de manier van plaatsing. De PEG-sonde wordt met een kijkbuis via de slokdarm geplaatst.
Wees voorzichtig met het schudden van sondevoeding. Door het schudden van een zak of fles ontstaan er luchtbelletjes in de voeding. Als je sondevoeding na het schudden direct op de voedingspomp aansluit, zal hij een alarm geven.
In het algemeen kun je, zodra je in staat bent om een aantal dagen achter elkaar 75% van je calorische behoefte via de mond binnen te krijgen helemaal stoppen met sondevoeding. Maar er zijn ook diëtisten die adviseren om de maaltijden aan te vullen met orale voedingssupplementen.
Sondevoeding geeft weinig ontlasting dus u kunt een ander ontlastingspatroon verwachten dan u gewend was. Voor een goede stoelgang en om verstopping te voorkomen is het belangrijk dat u per dag minimaal twee liter vocht gebruikt. U kunt dit voor uzelf nagaan door de hoeveelheid vocht van één dag bij te houden.
over een periode van 12 tot 24 uur wordt de sondevoeding druppelsgewijs toegediend (max. 200 ml/uur) met behulp van een toedieningssysteem. Intermitterend: een voorgeschreven portie (vaak 200 à 500 ml) wordt verscheidene malen per dag, met een vooraf bepaald interval, toegediend met behulp van een toedieningssysteem.
Een geopende verpakking kunt u, bij gebruik van een toedieningssysteem, 24 uur op kamertemperatuur gebruiken. Wanneer u de sondevoeding met een spuit in porties geeft, moet de voeding in de koelkast bewaard worden gedurende maximaal 24 uur.
Vervang bij intermitterende toediening de slang na 24 en bij continue toediening na 96 uur. NB in ziekenhuis: voedingsslang iedere 24 uur vervangen. - Bewaar na opening de voeding in originele verpakking maximaal 24 uur, mits afgesloten en gekoeld.
Omschrijving. Het inbrengen van maagsonde mag alleen door een arts of verpleegkundige gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam is: dit is namelijk een voorbehouden handeling.
De Flocare PUR–neus-maagsonde is de meest comfortabele en geschikte oplossing als u voor een korte periode sondevoeding krijgt toegediend. De sonde (dun, buigzaam slangetje) wordt door de neus, via de keel en de slokdarm, naar uw maag of darmen doorgeschoven.
Het afbouwen van sondevoeding gebeurt in principe op dezelfde manier als het opbouwen ervan: geleidelijk aan. Als u beter of opnieuw begint te eten, zal de sondevoeding geleidelijk aan afgebouwd worden. Per afbouwstap wordt 500 ml sondevoeding minder toegediend.
Sondevoeding bevat alle voedingsstoffen die je kind per dag nodig heeft, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen en vocht. Dit zijn dezelfde hoeveelheden als middels de Schijf van Vijf wordt bereikt. Daarom valt sondevoeding binnen gezonde voeding.
Een neussonde is een flexibel slangetje dat wordt gebruikt om sondevoeding via de neus en de slokdarm naar de maag te brengen. Soms wordt het slangetje voorbij de maag in de nuchtere darm (jejunum ) geschoven. Dit heet een neus-jejunumsonde. Een neussonde is meestal voor tijdelijke sondevoeding.
De neussonde is een dun, flexibel slangetje dat door de neus, via de keel en de slokdarm, naar de maag of het begin van de dunne darm wordt geschoven. Wanneer u niet via de orale weg kunt eten en/of drinken maar uw maag wel het voedsel kan verwerken, wordt de sonde in de maag gelegd. Dit noemen we een neus-maagsonde.