Door een hevige schrikreactie kan je het 'gebroken hart syndroom' krijgen. Je hart neemt de vorm aan van een Japanse kruik. Een Israëlische vrouw is opgenomen in het ziekenhuis met het 'Broken Heart Syndrome' nadat ze te veel wasabi had gegeten.
Artsen geloven dat wasabi anti-microbiële en anti-inflammatoire effecten zou hebben. Of in gewoon Nederlands: het doodt bacteriën en voorkomt ontstekingen.Het zou daarnaast ook nog tandbederf, astma en bloedstolsels voorkomen en zorgen voor een goede leverfunctie.
Eén mespuntje is meestal voldoende voor een snelle reactie: een branderig gevoel in de mond en keel, tranende ogen en een loopneus. Grotere hoeveelheden, zo werd tot nu toe algemeen aangenomen, zouden weliswaar kunnen leiden tot extreme reacties zoals bewusteloosheid en shock.
Chilipeper en wasabi bevatten, net als menthol, bruisende, hete en koude dranken, moleculaire componenten die de pijnreceptoren in ons zenuwstelsel stimuleren, met als een gevolg een gevoel alsof iemand een lucifer in je mond opsteekt.
De wasabi TRPA1 receptoren hebben een meer uiteenlopende omvang dan capsaïcine receptoren, vooral in het bereik van scherpzinnige voedingsmiddelen. Vers geraspte wasabi laat vluchtige allyl isocyanaten vrij in de neus waardoor een activatie van de TRPA1 ontstaat om een Wasabi Kick te geven.
Hiervoor wordt mierikswortel en kleurstof gebruikt. Een beetje wasabi geeft al veel smaak. Daarom hoef je niet veel te gebruiken. In normale hoeveelheden is wasabi niet ongezond.
Naast dat wasabi snel zijn goede kwaliteiten verliest en snel bederft, is de Wasabia Jabonica plant ook erg moeilijk te kweken en duurt het lang voordat hij klaar is voor gebruik. Voordat de plant volgroeid is, ben je zo 1,5 jaar verder. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat wasabi een duur en zeldzaam product is.
Om de belangrijkste vraag maar direct te beantwoorden: sushi kun je zowel met stokjes als met je handen eten. In Japan is het zelfs heel normaal om de sushi te dippen in sojasaus of wasabi en deze vervolgens in een keer in de mond te stoppen. En dat gebeurt dus gewoon met de handen.
Ondanks dat Wasabi en Mierikswortel tot dezelfde kruisbloemsoorten behoren is de plant geheel verschillend qua uiterlijk en smaak. Smaakt de echte Wasabi iets zoet, minder pittig en is de pittigheid zeer snel vervlogen na inname, is daarentegen Mierikswortel veel heftiger (1.5 maal) en heeft een bittere bijsmaak.
De wasabi wordt ook wel "Sawa" wasabi genoemd. De prijs is vrij hoog want wasabiplanten hebben ruim twee jaar verzorging nodig voordat de wortelen geoogst kunnen worden. Voor 50 gram (ongeveer 4-6 porties) betaal je ongeveer 27,50 euro. Verse wasabi is in het Westen bijna niet te koop in winkels.
Wasabi, ook wel Wasabia Japonica
Echte wasabi heeft een kilo prijs van 200 euro tot 250 dollar per kg.
Deze wasabi wordt ook wel 'Sawa' wasabi genoemd. De prijs ligt best wel hoog, maar ja de wasabi plant wordt ruim twee jaar verzorgd voordat er een wortel geoogst kan worden. Voor 50 gram verse wasabi (goed voor ongeveer 4-6 porties) betaal je ongeveer 27,50 euro. Verse Wasabi is in de winkel nog bijna niet te krijgen.
Wasabi (Japans,山葵) is een scherpe specerij uit de Japanse keuken, die vaak gebruikt wordt bij sushi- en andere visgerechten, en de plant waarvan deze specerij wordt gemaakt.
Wasabi heeft een pittige smaak die lijkt op scherpe mosterd of mierikswortel. In pure vorm is het nauwelijks te consumeren. Een lage dosering wasabi gemengd door mayonaise geeft daarentegen een heerlijke twist aan zalm, garnalen of welke andere vissoort dan ook.
Dus is wasabi vegan? Het zal je wellicht verbazen aangezien het afkomstig is van een plant, maar van oorsprong is wasabipasta niet vegan. Dit komt niet door de ingrediënten, maar door de manier waarop het werd geproduceerd. Volgens het originele recept werd de wortel namelijk geraspt op haaienhuid.
Je wasabi mengen met sojasaus tot ie groen ziet is niet de bedoeling. Als je het echt goed wilt doen, doe je een klein toefje wasabi op elk stukje sushi. Wat mij betreft een regel die gebroken mag worden.
De smaak van echte Wasabi is zoet, heeft een aangenaam (zachtere) pittige smaak die kortstondig van duur is. Daarnaast proef je ook gelijk dat het onmiskenbaar een puur natuurlijke (groene) smaak heeft. De imitatie Wasabi smaakt zout, bitter en is 1.5x scherper dan (echte) Wasabi en blijft ook heel lang nabranden.
Wasabi Gold 15% bevat maar liefst 15% hon wasabi en is veruit de beste wasabi uit een tube. Een absolute upgrade van de reeds bestaande wasabipasta's, die slechts 1,6-5% echte wasabi bevatten. en dat proef je! Deze wasabi pasta geeft ook die volle, frisse, tintelende smaakeffecten van verse wasabi.
Verse wasabi heeft een aardse smaak, is minder scherp en heeft een romige en zoete nasmaak. Het goedje is daarom ook niet te vergelijken met de wasabi die van mierikswortel wordt gemaakt, die eigenlijk alleen maar scherp is.
De gember die je in een sushirestaurant krijgt, heet Gari. Gari is jonge gember, die in hele dunne plakjes wordt gesneden en in azijn met een beetje suiker en zout wordt gelegd. Hoe jonger de gember, hoe rozer deze van kleur is. Gember wordt geler als hij ouder is.
Waarom sushi gezond is
Zeewier is rijk aan ijzer, kalk, jodium, vitamines en mineralen. Het bevordert bovendien een gezonde spijsvertering. In rauwe vis zitten ook veel mineralen. Daarnaast bevat vis belangrijke B-vitamines en goed verteerbaar eiwit.
De sushi rijst smaakt op zich prima en dat had ik niet verwacht toen het zo droog aanvoelde. De verdeling rijst-inhoud (vis/komkommer/omelet) is echter niet goed. Er is teveel rijst waardoor je een homp rijst in je mond hebt, zeker bij de nigiri en daardoor de inhoud amper proeft.
Met de wortels van het Wasabia Japonica kruid wordt, met behulp van een ruwe rasp van haaienhuid, wasabi gemaakt. Geraspt en wel is de specerij uit Japan lichtgroen, zoet en scherp.
We hebben het er al eens eerder over gehad maar sushi is lang niet zo gezond als je denkt. Sterker nog; sushi kan een regelrechte dikmaker zijn en een volledige sushi maaltijd kan maar zo meer calorieën bevatten dan een heel Big Mac Menu.
Te veel rauwe vis is niet gezond
De groeiende eetlust voor sushi heeft geleid tot een toename van de gevallen van een vis lintworminfectie. De symptomen hiervan zijn diarree, vermoeidheid, maagkrampen, zwakte en onbedoeld gewichtsverlies.