Bij het hakken kun je met het mes een driehoeksbeweging maken, waarbij je met een hand de punt van het mes vasthoudt en vervolgens in een driehoek van links naar rechts (en weer terug) snijdt. Wanneer je de knoflook perst met een knoflookpers krijg je een meer pasta-achtige substantie.
Knoflook pletten
Plaats de teentjes op een snijplank en leg er 1 voor 1 de platte kant van een mes op, waar u met uw hand of vuist op slaat. Doe dit wel op een stabiele ondergrond en laat de scherpe kant van het mes van u af wijzen.
Door knoflook te konfijten of te roosteren in de oven wordt de knoflook zacht, romig en smeerbaar. Het verliest de scherpe smaak en maakt 'm een echte allemansvriend.
Maak een teentje knoflook los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel vervolgens voorzichtig met een mesje de schil van de teen. Voor het fijnsnijden van een teentje knoflook druk je met de platte kant van een keukenmes op de knoflook, de schil laat dan gemakkelijk los.
Hoe meer cellen je breekt, des te scherper wordt de smaak. Kortom, wanneer je knoflook perst of raspt is de smaak het allersterkst en veel scherper dan wanneer je een knoflook in stukjes of plankjes snijdt. Wanneer je de knoflookteen alleen plet of zelfs heel laat zal de smaak een stuk milder zijn.
Doe wat citroensap in een glas water en drink dit voor of nadat je knoflook eet. Peterselie: kauw op de steeltjes van peterselie nadat je de knoflook hebt gegeten. Groene thee drinken na het eten, zoals deze van NewFysic. Kauw op de peultjes van kardemom.
Bescherming tegen bacteriën
Het werkt niet alleen ontsmettend en ontstekingsremmend, het bevat ook een middel genaamd allicine. Dit zorgt voor de sterke geur, maar het beschermt je ook tegen bacteriën én houdt schimmels tegen.
Het is een eenvoudige techniek die iedereen kan leren, en het resultaat is een fijne, kruidige knoflookpasta.De techniek is eenvoudig: je neemt een teentje knoflook en wrijft het over een fijne rasp. Het resultaat is een fijne, kruidige pasta die perfect is voor toevoeging aan sauzen, soepen en andere gerechten.
Knoflook lijkt een sterk positief effect te hebben op het hart en de bloedvaten. Uit onderzoek kwam al naar voren dat een knoflooksupplement de bloeddruk kan verlagen. Het kan ook helpen bij een te hoog cholesterolgehalte, coronaire hartziekten en het vertragen van atherosclerose.
Waarom mag je eigenlijk geen volledige teentjes look in je kookpot gooien? Dat kan natuurlijk wel, maar door ze te kneuzen komen er bepaalde stoffen vrij die de look wat zoeter maken. De moeite waard om er even een lap op te geven, dus!
Knoflookpoeder biologisch kun je altijd gebruiken om in een gerecht verse knoflook te vervangen. Let wel, de poedervariant is (in tegenstelling tot de meeste andere kruiden en specerijen) milder van smaak dan verse knoflook. Knoflook wordt door het vermalen namelijk minder scherp en krijgt zelfs een licht zoet tintje.
Uit een Australische meta-analyse uit 2019 blijkt dat rauwe knoflook ook goed is voor je bloeddruk: het werkt bloeddrukverlagend. En dat is weer goed voor je hart- en bloedvaten. Vooral bij mensen met hypertensie, dus een hoge bloeddruk, kan rauwe knoflook dus mogelijk een uitkomst bieden.
Om een knoflook te laten groeien wordt 1 teen in de grond geplaatst.Deze teen zal uitgroeien tot een hele nieuwe bol vol tenen. Knofloken kunnen op twee momenten in het jaar worden geplant. Wanneer in oktober-november wordt geplant zal dit over het algemeen grote bollen opleveren.
De geur van knoflook (en ui) wordt veroorzaakt door de zwavel die erin zitten. Die geur blijft hangen in je mond en kan zelfs na een nacht nog te ruiken zijn.
Zit het weer niet mee en blijft de zomer nat en koud, dan blijft de bol klein en vormt soms geen tenen. Maar is het een goede zomer, dan kunt u een beste oogst met flinke knoflookbollen verwachten. Roest kan zich vooral bij regenachtige omstandigheden uitbreiden, de sporen spatten door de regen mee omhoog.
Muntblaadjes bleken het het meest effectief. Wat echt geen zin had, was de groene thee. Dat vooral de rauwe producten goed waren in de geur maskeren, was volgens de onderzoekers niet zo gek. Voor het afbreken van de geur en de vluchtige stoffen in knoflook heb je enzymen en polyfenolen (antioxidanten) nodig.
Knoflook staat er om bekend dat het goed is voor je immuunsysteem, en dit zorgt ervoor dat je minder vaak ziek en verkouden wordt. Uit onderzoek van de Medical University Maryland blijkt dat als je gedurende twaalf weken elke dag een knoflook supplement gebruikt, je je verkoudheid met 63 procent kunt verlichten.
Overdrijf het niet door meerdere tenen per dag te gaan eten want zoals elk voedingsmiddel heeft het bij een overmaat ook negatieve effecten. Rauwe, verse knoflook geeft wel een sterkere geur en smaak. Deze sterke geur van knoflook kun je wat compenseren door een takje peterselie na het eten te kauwen.
Maar om de effecten hiervan te ondervinden, moet je wel veel knoflook eten. Eén teentje weegt namelijk maar zes gram. Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten.
Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je adem tussen de 8 en 48 uur blijven ruiken naar knoflook. Als je dus een belangrijke dag hebt waarvoor je absoluut niet naar deze geur wil ruiken, dan kun je dus beter minimaal een dag van tevoren geen knoflook meer eten.
Qua looks zijn verse teentjes iets groter en ook wat 'vochtiger' dan reguliere knoflook. Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt wel dat knoflook een antibacteriële werking heeft, waardoor het een ontsmettende en zelfs helende werking heeft. Als je bijvoorbeeld veel knoflook eet of het sap aanbrengt op de huid, kan psoriasis, wratten, eczeem of acne zich sneller herstellen.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
Bruine aanslag verwijder je door schoon te maken met schoonmaakazijn, baking soda of cola. Laat schoonmaakazijn een nacht intrekken, baking soda een kwartier of cola één uur. Borstel de aanslag weg en spoel de wc door.