Een uitdrukking heeft net zoals een gezegde vaak een figuurlijke betekenis en bevat (in tegenstelling tot een spreekwoord) meestal geen wijsheden. Voorbeelden van veelvoorkomende uitdrukkingen zijn: Met de Noorderzon vertrekken - Onaangekondigd vertrekken en niks meer van je laten horen.
Een uitdrukking is een zin met vaste verbinding van woorden. De zin bevat niet een wijsheid zoals bij het spreekwoord, maar bevat een figuurlijke betekenis. Zoals: 'Parels voor de zwijnen werpen' en 'Iemand aan de tand voelen'.
Onder een uitdrukking wordt een vaste combinatie van woorden verstaan waarmee meestal indirect een situatie wordt benoemd. Een uitdrukking kan zijn: een staande uitdrukking: een standaardformulering die in bepaalde situaties telkens terugkeert.
uitdrukking (zn) : dictum, formulering, frase, gezegde, locutie, spreekwijze, uiting, verwoording, zegswijze, zin. uitdrukking (zn) : blik, expressie, gelaatsuitdrukking, gezichtsuitdrukking, mimiek, trek.
Een taal erf je. Spreekwoorden zijn het mooiste wat een taal te bieden heeft: het speelse, beeldende gebruik van de taal; waarheden en wijsheden verankerd in taal. Spreekwoorden bieden een blik op de wereld, een manier van kijken. Waar zouden we zijn zonder spreekwoorden, wat zou de wereld saai zijn.
de uitdrukking
Verbuigingen: uitdrukkingen (meerv.)
uiten; uitdrukken; verwoorden; uiting geven aan; uitdrukking geven aan; vertolken.
Een spreekwoord is een korte, krachtige uitspraak die een waarheid of wijsheid bevat. Op spreekwoorden.nl vind je 6547 spreekwoorden ingedeeld op thema, werkwoord en trefwoord.
Wie een kort lontje heeft, wordt snel boos: hij reageert (te) snel op iets wat hem prikkelt. Iemand met een kort lontje heet ook wel opvliegend.
Wat betekent 'Wie het eerst komt, het eerst maalt' en waar komt deze uitdrukking vandaan? Deze uitdrukking betekent: 'als je ergens als eerste bent om iets op te halen of te kopen, weet je zeker dat datgene wat je wilt hebben nog verkrijgbaar is'.
“Wie goed doet, goed ontmoet”, is een bekende Nederlandse uitdrukking. Die uitdrukking betekent – kort door de bocht – dat goede dingen je ten deel zullen vallen als je zelf goed bent voor anderen. Het gezegde bevat een diepe waarheid die in het bedrijfsleven meer en meer opgaat.
(uitdr.) Wordt gezegd tegen of van iemand die ineens iets uitzonderlijks doet, wat niet van hem/haar verwacht wordt, omdat men het nog nooit in zijn leven gedaan heeft.
– zonder werkwoord: de naakte waarheid, een klinkende overwinning; – met een vast werkwoord: de draad oppakken, de kroon spannen; – met een woordpaar zonder werkwoord: kommer en kwel, met hart en ziel; – met een woordpaar en een vast werkwoord: lief en leed delen, in zak en as zitten.
Een uitdrukking is een vaste combinatie van woorden en heeft meestal een indirecte betekenis. Iemand kan ook een bepaalde uitdrukking op zijn gezicht hebben. Er bestaan verschillende soorten uitdrukkingen in onze taal. Een gezegde is een vaste uitdrukking waarmee naar een specifieke situatie wordt verwezen.
Als een zin figuurlijk is bedoeld, dan betekent het dat er iets anders wordt bedoeld dan er staat. Spreekwoorden, uitdrukkingen en gezegdes zijn figuurlijk taalgebruik.
De betekenis van een uitdrukking is meestal een figuurlijke betekenis. In de uitdrukking "De koe bij de horens vatten" wordt er niet bedoeld dat je dit ook echt zo moet uitvoeren, er is immers vaak geen koe. De figuurlijke betekenis is: "Een zaak stevig aanpakken".
Om niet betekent tegenwoordig meestal 'gratis, zonder dat er een vergoeding tegenover staat'. Het is een tamelijk formele uitdrukking, die onder meer in juridische contexten voorkomt (bijvoorbeeld: prestaties die om niet zijn verricht). Om niet komt al sinds de Middeleeuwen voor in het Nederlands.
Een contaminatie ontstaat als je twee woorden of uitdrukkingen door elkaar haalt. Er ontstaat dan een verkeerd nieuw woord of een verkeerde nieuwe uitdrukking. Een voorbeeld van een verkeerd nieuw woord is: 'Verexuseren' dit is een contaminatie van 'zich verontschuldigen' en 'excuseren'.