Op de pijnpoli komen patiënten met chronische of langdurige pijn. De anesthesioloog-pijnspecialist en verpleegkundig specialist houden zich met pijnbestrijding.
Op de pijnpoli kun je terecht voor de diagnose en behandeling van acute en chronische pijnklachten. Deze polikliniek geeft vaak ook ondersteuning aan de afdelingen in het ziekenhuis waar pijnbestrijding nodig is.
De Pijnkliniek is een multidisciplinair referentiecentrum. We bieden mensen die lijden aan chronische pijn individuele begeleiding aan. Die begeleiding is evidence-based en biopsychosociaal. We kijken dus niet alleen naar het medische, maar besteden ook aandacht aan psychologische en sociale factoren.
Hoelang de pijnvermindering duurt verschilt per patiënt. De pijnvermindering kan weken tot maanden aanhouden. Na een lokaal infiltraat kunnen de bestaande pijnklachten eerst verergeren.
Geneesmiddelen (medicatie) vormen vaak de eerste keus van de arts. Andere opties zijn onder meer fysiotherapie of psychotherapie, chirurgische ingrepen, lokale injecties, of een medisch implantaat zoals een neurostimulator of medicijnpomp. Bespreek met uw arts wat voor u de beste behandeling is voor uw chronische pijn.
Het kan voorkomen dat het 3 tot 10 dagen duurt voordat de behandeling effect heeft. Daarom kan het langer duren voordat uw pijnklachten minder worden.
ibuprofen. Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
Tijdens de behandeling ligt u op uw buik onder een röntgenapparaat. Eerst zoekt de pijnspecialist de beknelde zenuw op die waarschijnlijk zorgt voor de pijn in uw been. Daarna wordt met een injectienaald verdovingsvloeistof rond de zenuw gespoten. Meestal doet dit niet echt pijn.
Om uw pijn te verminderen, kunnen onze specialisten de pijn behandelen met een pijnblokkade. Ook wel zenuwblokkade genoemd. Daarmee verdoven we namelijk de zenuw die de pijn doorgeeft aan uw hersenen. Na zo'n injectie heeft u minder pijn.
Neuropathische pijn is bijna altijd een chronische aandoening, de pijn kan weken tot maanden of jaren aanhouden en is soms zelf blijvend. Neuropathische pijn is vaak moeilijk te behandelen.
Risico's. Elke medische behandeling brengt risico's met zich mee zoals een bloeding of infectie. In zeer zeldzame gevallen zou er bij een zenuwwortel blokkade zenuwschade kunnen ontstaan. De behandeling met een proefblokkade of een langdurige zenuwwortel blokkade leidt zelden tot ongewenste, blijvende schade.
U krijgt op de plaats van de zenuw een injectie met een verdovingsvloeistof, vergelijkbaar met een tandartsverdoving. De verdovingsvloeistof werkt al na enkele minuten en kan 2-12 uur duren.
De zenuwblokkade is een vorm van pijnbestrijding, waarbij u via de huid een injectie met een verdovende en ontstekingsremmende vloeistof krijgt. De anesthesioloog- pijnspecialist voert deze behandeling uit als de pijn door een geïrriteerde zenuw wordt veroorzaakt.
Ja, voor een afspraak bij de Pijnpolikliniek heeft u altijd een verwijzing nodig van een arts.
Bij chronische pijn bij een ziekte die lang blijft, krijgt u medicijnen om die ziekte te behandelen. Pijnstillers helpen niet goed bij chronische pijn. Chronische pijn komt doordat zenuwen en hersenen overgevoelig zijn geworden. En pijnstillers hebben daar geen invloed op.
Neemt de pijn af? Dan kan een Zenuwblokkade worden uitgevoerd. Deze behandelingen hebben ongeveer 6 tot 12 maanden effect.
Zenuwpijn kan erger worden of pijnscheuten geven: bij aanraken, kou of wrijven. Probeer daarom de huid niet aan te raken, niet te wrijven en te voorkomen dat de huid koud wordt. Sommige mensen vinden het wel prettig om de pijnlijke plek warm te maken of juist koud. Dat kan helpen om de pijn minder te maken.
De naald of dun buisje (katheter) kan een zenuw of het ruggenmerg kwetsen. Een bloeduitstorting (hematoom) kan het ruggenmerg of een zenuw drukken. Besmetting en infectie kunnen schade veroorzaken. De bloedvoorziening kan gestoord worden en dan treedt er schade op door zuurstofgebrek.
Een zenuwblokkade wordt uitgevoerd met behulp van stroom, verhitting, kou of een ontstekingsremmer. De behandeling kan 2 tot 4 keer per jaar gedaan worden.
Nadat de pijn geleidende zenuw is opgespoord, kan een definitieve zenuwblokkade worden uitgevoerd. Dit wordt gedaan door verhitting, koude (vriezen), of met een speciale vloeistof. Een definitieve zenuwblokkade kan langere tijd pijnvermindering geven en zo nodig worden herhaald als de pijn toch terugkeert.
Klachten die veel voorkomen bij een beknelde zenuw zijn (uitstralende) pijn, krachtverlies en een slapend gevoel in delen van het lichaam. Ook kan hoesten, niezen of persen hevige en uitstralende pijn veroorzaken.
Wanneer u voor deze behandeling in aanmerking komt zal uw pijnspecialist u vooraf informeren over de bijkomende kosten. In 2022 zijn de kosten voor een facetblokkade of SI-denervatie € 350,- (enkelzijdig) en € 450,- (dubbelzijdig).
Pijnklachten zijn principieel niet zichtbaar. Met Röntgen, echo, MRI of andere beeldgevende onderzoeken maken we mogelijke oorzaken voor de pijnklachten, zoals een tumor, rughernia of een CVA, zichtbaar. Maar deze zichtbare veranderingen zijn niet bewijzend voor de pijnklachten.
Soms kiest de neuroloog ervoor om de zenuw te (laten) blokkeren door een injectie met een verdovingsmiddel in combinatie met een ontstekingsremmer vlakbij de zenuw. Langdurige zenuwpijn wordt tegenwoordig ook behandeld met elektrische zenuw- of ruggenmergstimulatie.
Magnesium beïnvloedt ook je zenuwuiteinden en kan daardoor een belangrijke rol spelen bij zenuwpijn. Een onderzoek uit 2002 toonde aan dat magnesium pijn bij gordelroos kan verlichten.