Volgens Asrami staat er niets expliciet in de Koran over muziek, ook niet tijdens de ramadan. Wel zijn er theologische bronnen die ingaan op muziek in het algemeen. "Zo zijn er bronnen die aangeven dat naar de trommel luisteren oké is.'' Deze teksten bieden volgens haar ruimte voor interpretatie.
In het boek İhyâü Ulûmi'd-Dîn start imam Ghazâlî onder het kopje “Het beluisteren van muziek (semâ) is het teken van Moebah (noch aanbevolen, noch aangeraden)” als volgt: “Beweren dat het beluisteren van muziek haram is, betekent dat Allah diegene zal straffen voor het beluisteren van muziek.
Ook zei al-Djazoeli: “De wetschool van Imam Maalik verbiedt het luisteren naar alle muziekinstrumenten, behalve de Doeff tijdens bruiloften.” Tevens zei Kanoen: “Wat betreft gezang, de wetschool van Maalik verbiedt dit ongeacht of dit nu wel of niet gepaard gaat met een muziekinstrument.”
Muziek binnen de Islam
Moslims geloven dat muziek de goddelijk gecreëerde melodie en harmonie van het leven zelf is. Zij geloven dat Allah het universum heeft geschapen, de aarde en al haar inwoners, voor zijn eigen plezier. In het begin was er niets totdat Allah sprak en beval dat alle dingen zouden moeten bestaan.
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Volgens sommige Hadith zijn afbeeldingen een poging om de scheppende kracht van god te imiteren, wat op de dag des oordeels zwaar wordt bestraft. Het oorspronkelijke doel van het verbod was om godslastering te voorkomen. Sommige islamitische kunstenaars bedekten het gezicht van de profeet Mohammed in hun tekeningen.
Roken is verboden te nuttigen en te verkopen. Haram. Roken is een zonde. Stop ermee en vraag vergeving aan Allah.
Volgens Asrami staat er niets expliciet in de Koran over muziek, ook niet tijdens de ramadan. Wel zijn er theologische bronnen die ingaan op muziek in het algemeen. "Zo zijn er bronnen die aangeven dat naar de trommel luisteren oké is.'' Deze teksten bieden volgens haar ruimte voor interpretatie.
Toegestaan is al het voedsel dat niet nadrukkelijk verboden is. Een aantal producten worden speciaal aanbevolen: honing (vanwege de genezende kracht), dadels, zoetigheid, zeedieren (behalve ongeschubde en aasetende dieren zoals krabben en zee-egels), melk, vlees en plantaardige olie zoals olijfolie.
- De anasheed moeten vrij zijn van (vocale) tonen die lijken op geluiden van muziekinstrumenten. - De anasheed behoren geen tonen te bevatten, die de luisteraar "high' laten voelen, zoals gebeurd bij mensen die naar muziek luisteren.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
En, een hele belangrijke en een die bijna niet uit te rammen is: binnen mag je nooit fluiten. Als je bij iemand op bezoek bent en fluit, dan zal de gastheer al zijn geld kwijtraken.
Daarom is het advies: luister maximaal een uur per dag naar muziek op je koptelefoon of oordopjes. Als je te lang naar hard geluid luistert, kan je gehoorschade oplopen. Je beschadigt de haarcellen in je oor, waardoor je tijdelijk minder goed hoort of tinnitus krijgt (fluitende, suizende of piepende geluiden).
Dove mensen kunnen de muziek niet horen, maar kunnen wel trillingen waarnemen. Dat bracht Junge Symphoniker uit Hamburg op het idee om het Soundshirt te ontwikkelen. Dit kledingstuk bevat 16 sensoren en 30 verschillende motortjes die over het hele shirt zijn bevestigd.
Geluiden tot ongeveer 75 decibel zijn veilig.
Wanneer de muziek harder staat, loop je risico op gehoorschade. Volgens onderzoek leidt 90 minuten per dag luisteren naar te luide muziek sowieso tot gehoorschade.
"Koffie zelf is per definitie al halal, maar niet de producten die erbij horen", zegt Wendy Janssen van Miko. "Dus de suiker, melk en het koekje. Die gaan wij nu verzorgen. Het religieuze aspect is niet eens zo belangrijk.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.
De Islam stelt dat elke vorm van beneveling 'haram' (=slecht voor lichaam en ziel) is. Alles dat schade toebrengt aan psyche en lichaam en hierdoor de krachten van de mens aantast (teksten: al-Nisaa' 4:29; al-Baqarah 2:195) is verboden. Ook het kopen van alcohol is 'haram'.
Antwoord: Daar is niet even een simpel een antwoord op te geven. Maar verschillende hersengebieden worden geactiveerd als je naar muziek luistert. Een combinatie van plekken in je hersenen die te maken hebben met je emoties, aanmaken van dopamine en zelfs abstract denken maken dat muziek zo diep kan binnendringen.
Allereerst dient de moslim er dus naar te streven om alle verplichte zaken die Allah heeft bevolen na te komen. Zoals de vijf dagelijkse gebeden die de meest belangrijke verplichting zijn. Daarnaast het geven van de Zakaat, vasten in de Ramadan en verrichten van de bedevaart naar de Kacbah als hij hiertoe in staat is.
Doe Dhikr (gedenken van Allah)
Allah gedenken is onmisbaar in het bereiken van een nauwe band met Hem. Je kan Hem gedenken door dhikr en tasbih (lofprijzing) te doen. Zeg vaak astaghfirullah (Ik vraag God om vergeving) om je zonden te wissen. Zeg alhamdoelillah (Godzijdank) zodat Allah je meer zal geven.
Binnen de islam is er veel discussie of cannabisconsumptie haram (verboden) of halal (toegestaan) is. Het is niet expliciet verboden in de Koran (woorden van Allah), maar wordt ook niet bepaald aangemoedigd. De Hadith (woorden van Mohammed) stelt dat "alle bedwelmende middelen verboden zijn".
De geleerden van de Permanente Commissie voor het geven van fatwa's zeiden: “Shisha, waterpijp en roken behoren tot de kwade handelingen en zijn Haraam vanwege de schade die ze aanrichten aan het lichaam en iemands bezit.
Helemaal verboden
Er is maar één land waar sigaretten helemaal niet verkocht mogen worden: het Aziatische bergstaatje Bhutan. Daar mag geen tabak worden geproduceerd of verkocht.