Hoeveel is een onbepaald telwoord dat vraagt naar een bepaalde hoeveelheid. In dat geval schrijven we hoeveel aan elkaar.
Is het hoeveel of hoe veel? Je schrijft hoeveel altijd aan elkaar en dit kan je niet los van elkaar schrijven, zoals: Hoeveel kost de Individuele training Zakelijk Engels? Hoeveel deelnemers kunnen maximaal meedoen aan de Open Groep Zakelijk Engels?
Als te veel 'meer dan nodig' betekent, schrijf je de woorden los. Je schrijft teveel aan elkaar als het een zelfstandig naamwoord is: het teveel of een teveel. Handig om te onthouden. Als je 'de', 'het' of 'een' voor het woord kunt zetten (en het dus een zelfstandig naamwoord is), schrijf je het woord aan elkaar.
De correcte spelling is hoe laat, in twee woorden. Hoe laat is het? Hoe laat ga je naar huis?
Zoveel en zo veel zijn allebei correct als zoveel kan worden vervangen door 'veel' of 'zo weinig'. Als in dat geval zo met een sterke klemtoon wordt uitgesproken en zo en veel dus allebei nadruk krijgen, is het gewoon om zo veel in twee woorden te schrijven.
In het dagelijkse taalgebruik betekent twee keer meer dan hetzelfde als twee keer zoveel als. Ik heb er twee keer meer dan jij: jij hebt er twee, ik heb er vier. Ik heb er twee keer zoveel als jij: jij hebt er twee, ik heb er vier. Ik heb er eens zoveel als jij: jij hebt er twee, ik heb er vier.
Je wilt en je wil zijn allebei correct.
In Nederland wordt je wil informeler gevonden dan je wilt. In België wordt het gebruik van je wil niet als informeler beschouwd. Vergelijkbare werkwoorden zijn kunnen en zullen: je kunt / je kan, je zult / je zal.
Je hebt gezocht op het woord: last-minute.
In het algemene gebruik heeft de voluit geschreven vorm uur de voorkeur. Uur kan eventueel afgekort worden tot u. Uur of u. staat na de cijfers, niet ertussen.
Achterelkaar = 'aan één stuk door', 'onmiddellijk'
Alleen achter + elkaar is soms één woord (een samenstelling). Dat is het geval als het geheel de figuurlijke betekenissen 'aan één stuk door', 'in één ruk' of 'onmiddellijk' heeft. Rozemarijn reed achterelkaar van Parijs naar Utrecht.
'Wanneer komen we weer bijelkaar, of bij elkaar?'
Bij elkaar wordt als twee woorden geschreven. Een combinatie van een voorzetsel en elkaar wordt vrijwel nooit aaneengeschreven: - Ze zijn al heel lang bij elkaar.
Antwoord. De schrijfwijze hangt af van de betekenis. We schrijven hoe lang los als het verwijst naar de lengte van iets. Gaat het om de duur van iets, dan schrijven we hoelang aaneen.
Wat is goed: een aantal keer of een aantal keren? Het is allebei juist, maar een aantal keren is in het algemeen het gebruikelijkst. Woorden als keer, maal, jaar, kilo en euro, die hoeveelheden aangeven, staan vaak in het enkelvoud na een bepaald telwoord: twee keer, tien jaar, zes kilo en honderd euro.
Je hebt gezocht op het woord: hoeveel. hoe·veel (hoofdtelwoord) 1welke hoeveelheid: hoeveel weeg jij?
Teveel is een zelfstandig naamwoord dat “een overschot” betekent. Het wordt voorafgegaan door een lidwoord (een teveel, het teveel). Te veel, met spatie, betekent “een te groot aantal” of “meer dan nodig/gewenst”.
Standaardtaal in het hele taalgebied zijn onder meer laat, te laat en vertraagd.
Het is 'het café-restaurant', want café-restaurant is onzijdig. Als je het aanwijst is het 'dat café-restaurant'.
Voorbeeld: `De vakantie duurt zes weken. ` Het zal mijn tijd wel duren.
Er is een eenvoudige spellingregel die luidt: als het bijwoord er wordt gevolgd door een voorzetsel, dan schrijven we dat voorzetsel aan er vast. Het is dus erop, en bijvoorbeeld ook eraan, erbij, erbuiten, erdoor, erin, erover, eruit en ervan.
We schrijven hierop aan elkaar als de combinatie een voornaamwoordelijk bijwoord is. Dat is het geval als u de combinatie kunt vervangen door het oorspronkelijke voorzetsel en een naamwoord. In andere gevallen schrijven we hier op in twee woorden. Hier kan dan vervangen worden door 'op deze plaats'.
Terugkomen op kan 'weer beginnen te spreken over' betekenen: 'We komen zometeen terug op uw vraag. ' Het heeft ook de betekenis 'iets nog eens aan de orde stellen om het te herroepen', 'iets ongedaan maken'. Bijvoorbeeld: Ik wil terugkomen op mijn eerdere verklaring: die was onvolledig.
De correcte vervoeging is je/jij vindt.
Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging vind je/jij.
Ik hou en ik houd zijn allebei correct. Zowel in gesproken als in geschreven taal is ik hou de gewone vorm. De vorm met -d komt vooral voor in formelere geschreven taal. Zij is de vrouw van wie ik hou / ik houd.
Je zult en je zal zijn allebei correct.
In Nederland wordt je zal informeler gevonden dan je zult. In België wordt het gebruik van je zal niet als informeler beschouwd.