Heeft mijn kerselaar last van de kersenvlieg of van de Aziatische fruitvlieg? Dat is een terechte vraag! Vroeger was er enkel kersenvlieg die de kersen kon aantasten maar sinds 2011 is de Suzukii-fruitvlieg massaal in ons land vastgesteld en in 2016 was deze vlieg het meest waar te nemen in kersenbomen.
Om schade door maden aan kersen te voorkomen kan een lokmiddel met val worden ingezet. De vliegen komen op het lokmiddel af en vliegen in de val. Hang de val met lokstof vanaf begin mei op. Door 2 cm water met een druppel afwasmiddel in de val te doen zorgt u ervoor dat de vliegen niet meer kunnen ontsnappen.
Hoe zien fruitvliegjes eruit? Fruitvliegjes kunnen 2 tot 4 millimeter groot worden en zijn lichtbruin van kleur. Ze hebben opvallend grote, rode ogen die zo klein zijn dat wij ze als mens met het blote oog nauwelijks kunnen waarnemen. Fruitvliegjes hebben twee vleugeltjes en zes poten.
Je kunt de kersenvlieg bestrijding uitvoeren door middel van vallen en besproeien. Besproeien wordt eigenlijk voornamelijk alleen gedaan door professionele kersentelers in hun boomgaarden. Voor de kersenboom in de tuin of moestuin worden voornamelijk feromoonvallen en kleefplaten ingezet.
Het is geen fraai uitzicht, als er bij het opensnijden van kersen ook een wormpje ter dikte van een speldenknop vrijkomt en ook geen smakelijk vooruitzicht dat kersen mogelijk een mee-etertje huisvesten. Het vermoeden alleen wekt afkeer. De aangetaste kersen zijn voor het overige niet ongezond, beweren dokters.
'Met hoge (of: grote) heren is het kwaad kersen eten' is een soort waarschuwing. De uitdrukking betekent: verwacht niet dat je voordeel zult hebben als je met 'hoge heren' omgaat. Ze zullen je bedriegen. Uiteindelijk zullen de hoge heren er namelijk altijd voor zorgen dat alleen zijzélf het beste van het beste krijgen.
Niet de vruchten zelf maar de pitten van kersen, abrikozen nectarines en perziken bevatten veel van de giftige stof cyanide. Je hebt natuurlijk weinig kans om zomaar een pit in te slikken, maar toch: 2 kapotte kersenpitten zijn al dodelijk.
Azijn en afwasmiddel
Zet een kommetje met azijn en enkele druppels afwasmiddel op je aanrecht. De vliegjes komen gegarandeerd af op de scherpe geur van de azijn, maar blijven vasthangen in het plakkerige afwasmiddel.
Fruitvliegjes vangen kun je met verschillende soorten azijn, zoals natuurazijn, appelazijn of wittewijnazijn. Gebruik geen schoonmaakazijn, want hier komen de vliegjes niet op af.
Fruitvliegjes vliegen door open ramen naar binnen.Fruitvliegjes kunnen vanuit de kliko ook hun weg naar binnen vinden.Fruitvliegjes komen ook op ander (rottend) organisch materiaal af.
Het kersenvlieg-wijfje legt haar eitjes in de schil van halfrijpe kersen.Daaruit kruipen de larven . Die vreten zich vol met het vruchtvlees rond de pit. Na een viertal weken zijn de maden volgroeid.
In het kort
Hygiëne is belangrijk om besmetting met de eitjes te voorkomen. U kunt wormpjes zelf behandelen met een kuur mebendazol van de apotheek of drogist.
Oorzaken van aarsmaden
Je krijgt aarsmaden doordat je onbewust eitjes inslikt. De eitjes van aarsmaden worden verspreid doordat de drager vaak krabt aan de jeukende anus en dan de eitjes onder de nagels krijgt. Bij het eten of drinken komen de eitjes in de mond en vervolgens in de darmen terecht.
Wondermiddel: Azijn en afwasmiddel
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder.
Zet een bakje wijn naast de besmette plant, dit trekt de vliegjes aan. Vervolgens verdrinken de vliegjes in het drankje. Zet de besmette plant in een andere pot met nieuwe (droge) aarde. Zorg ervoor dat je de plant niet gelijk water geeft zodat de vliegjes geen kans hebben terug te komen.
Handige middeltjes uit de keuken
Voor de volgende fruitvliegenval heb je azijn en afwasmiddel nodig. Neem een kom en doe er wat azijn en afwasmiddel in. De fruitvliegen, die komen af op de azijn. Door in aanraking te komen met het afwasmiddel overleven de fruitvliegjes het niet.
Het duurt 8 tot 11 dagen voordat het fruitvliegje is volgroeid. De fruitvlieg leeft vervolgens tussen de 2 en 9 weken. Deze korte levenscyclus zorgt ervoor dat het zien van slechts enkele fruitvliegjes snel kan uitmonden in een grote plaag van fruitvliegjes.
Op zich zijn fruitvliegjes niet schadelijk voor onze gezondheid, ze zijn niet giftig. Maar hoe meer er zitten, hoe meer bacteriën ze kunnen verspreiden. Ze versnellen ook het rottingsproces van voedsel. Je wil ze dus allicht liever niet in je huis.
Fruitvliegjes gedijen bij warme temperaturen tussen de 21 en 25 graden. Ze ontwikkelen zich dan razendsnel van ei tot volwassen vlieg en hebben een levensduur van ongeveer een maand. Bij een lagere temperatuur neemt die levensduur snel af. Is het kouder dan 21 graden, dan verkort hun leven zich al snel tot 2 weken.
Kersen (en appel, pruim, peer en abrikoos)
Pas altijd goed op bij het eten van kersen. Althans, met de pitten van de kersen.Deze bevatten namelijk waterstofcyanide, wat hoofdpijn, duizeligheid, verwarring en braken kan veroorzaken. Overigens geldt hetzelfde voor de pitten van appels, pruimen, peren en abrikozen.
In pitten van steenvruchten en in de pitten van appels en peren zitten plantengifstoffen (cyanogene glycosiden) die in je lichaam kunnen worden omgezet in cyanide (of blauwzuur). Denk bij steenvruchten aan: abrikozen, perziken, pruimen, nectarines en kersen. Slik de pitten liever niet door.
Let op: Hoewel kersen erg gezond zijn, bevatten ze ook fructose (fruitsuiker). Dit kan het afvallen tegenwerken. Daarom is het belangrijk om niet te veel kersen te eten. Onze afslanktip: Eet niet meer dan twee porties kersen per dag.
De meeste kersenbomen met eetbare kersen zijn in twee soorten te verdelen: de zure kers (Prunus cerasus) en de zoete kers (Prunus avium) of gekweekt uit een van de twee. Van de zure kers is de wilde oorsprong niet bekend, maar deze soort staat aan het begin van gekweekte cultuurkersen, denk aan de meikersen.
Kersen zijn een gezonde bron van vitaminen
100 gram kersen bevat bijvoorbeeld maar liefst 43% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamina A, wat belangrijk is voor onder meer de ogen, de huid en het immuunsysteem. En ook vitamine C, een belangrijk antioxidant, is in een grote hoeveelheid aanwezig in het vruchtje.
Er is nog nooit een kok gevonden die koken kan voor alle monden. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken.