Stomen kan de klachten van verkoudheid verminderen, maar versnelt de genezing niet. Het zorgt er wel voor dat je tijdelijk iets minder snot in je neus hebt en dus minder verstopt bent.
Stomen met hete, vochtige lucht om een eenvoudige verkoudheid te bestrijden, heeft geen aantoonbaar effect op het klinisch beeld of de subjectieve beleving van de klachten.
Niet alleen de sauna, maar ook het stoombad is heel weldadig tegen verkoudheden. Niet alleen preventief, maar ook als je al ziek bent. De warme stoom heeft een rustgevende werking op de luchtwegen. Het ideale middel om de luchtwegen vrij te maken, is essentiële olie van eucalyptus toevoegen aan het stoombad.
Bij het stomen adem je kleine verdampte waterdruppeltjes in door je neus.Hierdoor openen de bijholtes.Het slijm wordt losgemaakt waardoor je makkelijker kunt ademen. Stomen is een simpele oplossing omdat je er niets voor in huis hoeft te hebben.
Tip: neem een hittebestendige schaal en vul deze met ongeveer een halve liter gekookt water. Voeg wat kamille en/of munt toe. Vervolgens kun je gaan 'stomen' met een handdoekje over je hoofd. Belangrijk: haal adem via de neus.
Neusspray komt minder diep in de holten dan stoom of spoelwater en werkt daarom wat oppervlakkiger, maar kan toch heel effectief zijn om je holtes te helpen openen. In de acute fase van je bijholteontsteking is neusspray vaak de beste ondersteuning voor je holtes.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Door twee tot drie keer per dag te stomen wanneer je verkouden bent, voorkom je dat je holtes dicht gaan zitten. Wanneer de holtes wél verstopt raken, kunnen ze namelijk gaan ontsteken.
Draai in de badkamer de warmwaterkraan van je douche of bad open.Adem de stoom die in de gesloten ruimte ontstaat in. Je kan ook stomen boven een kom warm water van maximaal 60°C (een liter is voldoende). Adem de damp in met een handdoek over het hoofd.
2. Als vastzittend slijm niet wil loskomen, kan het helpen om te stomen boven een kom met heet water. Voeg er liever geen menthol of eucalyptus aan toe: deze middelen kunnen de slijmvliezen juist irriteren. Soms helpt iets warms drinken ook om het slijm los te maken.
Stoom heeft dezelfde temperatuur als het hete water. Omdat stoom alleen ontstaat wanneer het water heet is, kan dit dus erg gevaarlijk zijn. De hete waterdruppels irriteren de luchtwegen en laten de slijmvliezen als het waren schrikken door de hitte. Daardoor krimpt het slijmvlies en lijkt het alsof er ruimte ontstaat.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.Dit zorgt voor ontstekingen.
En ben je benieuwd welke kleding je kunt stomen? Als het gaat om het opfrissen van jouw kleding kun je in principe alle kleding stomen. Dat geldt ook voor strijken, behalve voor kleding die je niet mag strijken (of binnenstebuiten moet strijken). Houd er rekening mee dat je de kleding niet reinigt door die te stomen.
De duur van een verkoudheid is niet te verkorten: je lichaam heeft nu eenmaal tijd nodig om het virus weer uit het lichaam te krijgen.
Een bekend grootmoedersmiddel tegen een verstopte neus bij verkoudheden is het gebruik van rauwe uien. Een halve ui op het nachtkastje tijdens het slapen zou de neus ontstoppen en toelaten om vrijer te ademen (1). De ui zou ook de duur van verkoudheden inkorten.
Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in je bovenste luchtwegen. Het gaat hierbij om de neus, keel en bijholtes (de verbindende holtes tussen je neus, keel en oren). Deze ontsteking of irritatie zorgt ervoor dat de slijmvliezen opzwellen en meer slijm (snot) aanmaken.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.
Zuivel is één van de producten die je beter links kan laten liggen als je last hebt van verkoudheid. Nieuw onderzoek toont aan dat melk de symptomen verergert. Zuivel stimuleert namelijk de slijmvorming en als bijholtes gevuld worden met slijm verhoogd dit de kans op ontstekingen.
U heeft al deze vitaminen nodig voor een goede gezondheid. Als u uw weerstand wilt verbeteren, dan is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.