De komende dagen wordt het tropisch warm, maar weerbureaus verwachten niet dat het hitterecord voor Nederland wordt verbroken. Dat record dateert van 25 juli 2019. In Gilze-Rijen steeg de temperatuur toen tot 40,7 graden Celsius.
In het zuidoosten van Nederland komen warme en zomerse dagen vaker voor dan in het noordwesten. In een groene omgeving is de temperatuur lager.
Een zeldzaamheid in ons land. Sinds de start van de metingen zijn er maar twee dagen geweest waarop de temperatuur op een officieel meetstation van het KNMI boven 40 graden is uitgekomen: 25 juli 2019 en 26 juli 2019.
Athene, Griekenland
Met een gemiddelde maximumtemperatuur van 22,7 graden is de Griekse hoofdstad een van de warmste steden van Europa. Hier werd trouwens de hoogste temperatuur van Europa gemeten: 48 graden in 1977!
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
1. Libië Het record van de hoogste temperatuur was in Libië.
Mensen zweten, het zweet verdampt, de warmte die daarvoor nodig is wordt onttrokken aan het lichaam en dat koelt daardoor af. Zo kunnen mensen langere tijd bij temperaturen van 40 of zelfs 45 graden overleven.
Geen 50 graden in Nederland
Ons land is plat en daardoor is er altijd wel wat wind. 50 graden zal het daardoor nooit worden, zegt Woei. Wel komen warm weer en hittegolven vaker voor in Nederland. Dit heeft te maken met klimaatverandering.
Wat is de warmste plek op aarde? Volgens officiële metingen van de World Meteorological Organization (WMO) is Death Valley in Californië de heetste plek ter wereld. Daar werd op 10 juli 1913 een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius. En dat is officieel de heetste luchttemperatuur ooit gemeten.
Zeeland is de zonnigste provincie van Nederland.
Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C)
Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
De zomer van 2022 was de warmste zomer ooit gemeten in Europa. Gekeken naar het hele jaar, was het in Europa het op één na warmste jaar, na 2020. Dat blijkt uit cijfers van Copernicus, het klimaatbureau van de Europese Commissie.
Als je puur naar de gemiddelde jaartemperatuur kijkt is Zeeland met gemiddeld 10,5 graden de warmste provincie van Nederland. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaar temperatuur op 10,2 graden.
Een duinpan vlak achter het klimduin in Schoorl is het koudste plekje van Nederland. Deze zomer is er in de duinpan een gemiddelde van 8,6 graden gemeten.
Met temperaturen rond de -40 °C in de winter wordt het leven in het Siberische Jakoetsk bepaald door de kou. Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde.
0 °C (0 graden Celsius) is de temperatuur waarbij water bevriest bij een luchtdruk van 1 atmosfeer. 100 °C is de temperatuur waarbij water kookt bij een luchtdruk van 1 atmosfeer.
Record hoogste temperatuur
De hoogste temperatuur in Nederland sinds het begin van de metingen is 40.7°C op 25 juli 2019 in het Noord-Brabantse Gilze-Rijen. In de zomer van 2019 kwam voor het eerst in Nederland de temperatuur boven de 40°C.
Dat was, zoals later zou blijken, een Nederlands record. Het hield een mensenleven stand ondanks bezwaren tegen de meetopstelling van Biltse klimatologen en ondanks de klimaatverandering. Op 24 juli 2019 werd het record gebroken in Gilze Rijen, waar het een dag later zelfs 40,7 graden werd.
Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur heb je kans dat je klachten krijgt als je veel gaat bewegen. Vooral als er veel vocht in de lucht zit. Dat wordt een hoge luchtvochtigheid genoemd.
Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen.
Een beetje verhoging is niet erg, zegt Hopman. Maar bij een lichaamstemperatuur boven de 40 graden is er sprake van hitte-uitputting en krijgt het slachtoffer last van hoofdpijn en misselijkheid. Boven de 41 graden treedt een hitteberoerte op. De patiënt wordt verward, apathisch en krijgt evenwichtsproblemen.
Het beste antwoord
De eerste vraag. Onder winter wordt verstaan een van de seizoenen in de gematigde en polaire streken. Deze definitie houdt dus in dat alle landen buiten deze streken geen winter hebben, met name dus de landen rond de evenaar.
De koudste plek op aarde waar mensen wonen, is het noordoosten van Siberië. Daar staat het kouderecord op 67,8 graden onder nul. De laatste keer dat die temperatuur werd gemeten was in 1933.
Ook Cuencano´s mopperen over het weer
Een hele dag regen heb je hier eigenlijk nooit, maar een hele dag alleen maar zon is ook zeldzaam. Doordat de temperatuur hier midden op de dag altijd rond de 20 graden ligt is het wel altijd aangenaam. Wel blijft het vervelend dat het zo vroeg donker is.