DCM GROEN-KALK® is een kalksoort die ook magnesium bevat, dit heeft vaak een positieve invloed op de kleur van het gazon. DCM ZEEWIERKALK KORREL bevat alleen calcium, deze kalksoort is tevens veel zachter en lost snel op. Met DCM ZEEWIERKALK KORREL kunt u calcium als voeding geven en zeer snel de pH verhogen.
Voor planten die van zure grond houden is met kalk verrijkte grond een probleem. Zulke planten (bijvoorbeeld heideplanten en Rhododendron's) kunnen andere voedingssoorten dan juist minder goed opnemen. Bij zulke zure-grondplanten dus nooit kalk geven!
Kalk strooien kan het hele jaar door, maar het best in het late najaar, de wintermaanden of net na de winter. Ligt er sneeuw? Dat is geen probleem. Als de sneeuw smelt verdwijnt de kalk samen met het vocht in de bodem.
Er bestaan verschillende soorten kalk: vette (of zuivere) en magere (of onzuivere) luchthardende kalk en daarnaast sterker of zwakker hydraulische kalk.
- Groenkalk van DCM
Deze groenkalk wordt aangeraden voor zowel de border als voor uw gazon. Dit product bevat magnesium, hierdoor zal uw gazon een mooie diepgroene kleur krijgen. DCM groenkalk kunt u prima gebruiken in uw biologische tuin, want het is een milieuvriendelijk product.
Extra magnesium (Mg) zorgt voor een diepgroen gazon. U kunt gazonmest aanschaffen met een langdurende werking van ca. 4 maanden en daarna ca. 3 keer per jaar bemesten.
Een vuistregel is om ongeveer 1 kg kalk te gebruiken voor 10 vierkante meter gazon, maar door het bepalen van de pH-waarde van de bodem van uw gazon kunt u de juiste hoeveelheid ook exact bepalen. Maar wees in ieder geval niet bang dat u teveel kalk strooit, dat is eigenlijk niet mogelijk.
Veel mensen doen het, maar het is belangrijk om op meerdere zaken te letten. Zo hebben niet alle planten kalk nodig. Sterker nog, er zijn planten die juist minder goed ontwikkelen wanneer er kalk wordt gestrooid.
Bij een grond die zuur is, is kalk de beste oplossing om mos te bestrijden; Organische meststoffen; Verticuteren.
De zuurtegraad van de bodem bepalen
Dat kan al met een eenvoudige bodemtest, zoals de DCM Bodemanalyse Testkit. De analyse van de test vertelt je hoe hoog of laag de zuurtegraad of pH waarde is, en hoeveel kalk je gazon nodig heeft. De ideale zuurtegraad voor een gazon ligt tussen 6,2 en 6,7.
Compost voor voedingstoffen en bodemverbetering, koemest vooral voor de stikstof die weinig in compost voorkomt. Verder is het handig om te weten dat compost en koemest niet in een egale laag over de tuin moeten worden verdeeld want verschillende gewasgroepen hebben verschillende voedingsbehoeften.
Het is aan te raden om een regenachtige dag te kiezen voor het strooien van kalk. Het vocht in de grond en de regendruppels zorgen ervoor dat kalk makkelijker en veel sneller kan worden opgenomen.
Wanneer je eierschalen aan de grond toevoegt van je planten of moestuin geven ze voedingsstoffen af. De schalen hoef je hier alleen maar voor te verpulveren en te mixen met de potgrond. Dit werkt vooral goed met tomaten-, paprika-, peper- en komkommerplanten.
Ook als e pH van de bodem op het juiste peil is, is het verstandig om jaarlijks kalk te strooien. Door de omzetting van voedingstoffen (mineralisatie) in de bodem daalt de pH jaarlijks met ongeveer 0,1-0,2. Wanneer er jarenlang geen kalk gestrooid wordt zal de pH een laag niveau bereiken.
Echte kalkliefhebbers zijn bijvoorbeeld buxus, vlinderstruik, lavendel, clematis, blauwe regen en seringen. Zij vragen om een kalkrijke bodem, dit is grond met een PH-waarde hoger dan 7. Door in het voor- of najaar kalk te strooien in de tuin verbeter je de bodemstructuur en wordt verzuring van de grond tegengegaan.
Kalk of blauwmaker
De wens van een witte hortensia is om een neutrale bodem te staan. Voor een rode hortensia is het belangrijk om kalk als extra voeding toe te dienen. Om blauwe hortensia's blauw te houden is het belangrijk om ze te bemesten met een blauwmaker.
Lavendel is een kalkminnende plant. Strooi daarom na het planten drie à vier keer de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid kalk bij de planten. Verwerk een deel van de kalk in de grond. Mesten moet u juist niet doen.
Kalk zorgt ervoor dat de grond aanzienlijk minder zuur is. Daarnaast wordt de structuur van de grond verbeterd met het strooien van kalk. Het is dus belangrijk om eerst kalk te strooien en daarna pas te gaan bemesten.
Hoe herken je zure grond? Je ziet een mix van vijftig procent grove delen onderin met daarboven circa 8 millimeter donkere delen. Dit zijn organische delen (grove afgestorven planten en dierenresten). Dan heb je te maken met bosgrond, een mooie maar iets zure bodem die makkelijk te bewerken is.
Het grootste deel (60-70 %) is afkomstig van zuivelproducten zoals melk, karnemelk, vla, yoghurt en kaas.Daarnaast komt calcium ook voor in groente, noten en peulvruchten. Uit deze producten wordt het calcium minder goed door het lichaam opgenomen.
Ten eerste kun je het gras met een verticuteerhark of -machine verticuteren. Dat betekent "ontdoen van dood gras en mos". Na het verticuteren moet je mest strooien, maar doe dit nooit tegelijkertijd met kalk. Door kalk te strooien ga je mosvorming tegen.
Planten groeien daar van nature moeilijker, maar mos heeft er geen enkel probleem mee. Mossen zijn trouwens best nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie, houden vocht en humus vast. Daardoor ontstaat een microklimaat voor het ontkieming van zaden en sporen in de natuur.
Mos groeit goed in schaduw, gras niet. Mos kan goed tegen nattigheid en groeit ook bij een verdichte grond, gras niet. En als laatste groeit mos bij lagere temperaturen en minder zonlicht. En je raadt het al: gras niet.