De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Wanneer u een kitten alleen heeft, en zeker als u de kat binnen houdt, is de kans op gedragsproblemen groter. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan krabben, bijten en 'aanvallen' of slopen door verveling. Kittens leren zich spelenderwijs sociaal te ontwikkelen en ze leren elkaar om grenzen te stellen.
Een gelukkige kat herkennen aan lichaamstaal
Oren naar voren gericht, ze staan mooi rechtop. Snorharen naar voren. Staart in een ontspannen vraagteken in de lucht. Ontspannen liggen én echt/diep slapen.
Een kat kan zijn kop tegen je stoten of zijn wangen tegen je wrijven om affectie te tonen. Dit sociale gedrag wordt gevormd in de kittentijd door het kopstoten van andere kittens en hun moeder. Kopjes geven en wrijven is vaak een poging om je te markeren met hun geur en als eigen te claimen: Jij bent van mij!
BEZEGELD MET EEN KUS
Kopstootjes, of kopjes geven lijken misschien een vreemde manier om genegenheid te tonen, maar dit neus- en wangwrijvende gedrag is in wezen een kattenkus. Je kat heeft klieren in de wangen en op de kop die 'blije boodschappen' vrijgeven. Dit worden ook wel feromonen genoemd.
Uw kat loopt vaak ongedurig heen en weer in huis of in de tuin. Ook voortdurend hetzelfde gedrag laten zien, kan duiden op een verminderd welzijn. Wanneer uw kat geen plezier meer beleeft aan spelen is dat een slecht teken. Als een voorbijvliegend vogeltje geen interesse meer wekt, is dit ook een slecht teken.
Leg de mand van uw kitten op een gezellige, rustig plaats met een deken en zorg ervoor dat hij toegang heeft tot zijn water-, voer- en kattenbak. U kunt het slaappatroon van uw kitten bepalen door het licht uit te doen, maar in de eerste nacht kunt u een nachtlampje laten branden zodat hij kan wennen aan de omgeving.
Je kat veel alleen laten is niet verstandig. Zelfs een buitenkat vraagt aandacht en zeker kittens of juist oudere katten vragen meer tijd. Ga je als baasje incidenteel langer weg, dan kun je van alles doen om het je kat comfortabel te maken.
Kijk vooral naar het karakter, gedrag en communicatie van je kat. Laat hij eenzaamheid zien terwijl jij hem dagelijks volop aandacht geeft? Overweeg dan of een tweede kat welkom zou zijn.
Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur. De voorwaarde is wel dat de kat een schone kattenbak heeft en beschikt over water en genoeg voedsel.
Is je kat koppig en wil hij of zij niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Ook bij huisdieren is nooit vastgesteld dat zij verliefd kunnen zijn. Misschien heeft je hond, kat, konijn of papegaai wel een maatje voor het leven, maar dat betekent niet dat ze echt verliefd zijn.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
De eerste dag/nacht
Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.
Katten kunnen over het algemeen beter alleen thuis blijven dan honden. Toch laat je ze beter niet langer dan twee dagen alleen. Trek je er een weekend op uit, voorzie dan de volgende zaken: Verschillende waterbakjes (stoot je kat er eentje om, dan is ze alsnog verzekerd van drinkwater)
Zorg dat je kitten eerst de nieuwe omgeving, de nieuwe gezinsleden en de kattenbak goed leert kennen en geef pas daarna steeds meer ruimte in huis. Soms is hier maar 24 uur voor nodig, maar dit kan afhankelijk van de leeftijd, de leefomgeving en de persoonlijkheid van de kitten ook gerust 2 weken duren.
Jouw kat associeert je geur met zorgzaamheid, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen. Ook je ademhaling geeft rustgevende geluiden af waar je kat lekker op snurkt. Het ritme van je hartslag helpt daarnaast ook bij het in slaap vallen.
Door bijvoorbeeld luid te spinnen, vraagt hij om aandacht. Deze vragende vorm van spinnen is volgens wetenschappers een variant die pas na de domesticatie van de kat is ontstaan. Een kat die op schoot ligt of zit, kan spinnen om zijn eigenaar aan te moedigen om hem te aaien of om lekker hiermee door te gaan.
Bij mensen is het omgekeerd: als wij iemand vertrouwen, zullen we die persoon recht in de ogen kijken. Doe dit niet bij uw kat. Aankijken betekent: ik vertrouw jou niet!Gesloten ogen staan juist voor veiligheid en vertrouwen.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten.Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.