Er zijn namelijk geen regels voor het maken van een tosti. Onze favorieten zijn wit desembrood, meergranen brood, meergranen desembrood en natuurlijk het klassieke casinobrood. Casinobrood, verkrijgbaar in bruin en wit, is extra handig wanneer je een tosti-ijzer gebruikt, dit brood is namelijk vierkant!
Het meest geschikte brood is heel licht en fluffy brood, dat toch stevig genoeg is en niet te veel gaten bevat zodat het voldoende eimengsel kan absorberen. Briochebrood is dus ideaal, maar ook een traditioneel wit boerenbrood zal prima dienstdoen.
Voor een lekkere tosti kunt u dus het best kazen gebruiken met een lage pH-waarde. Jonge kaas en extra belegen kaas hebben bijvoorbeeld de juiste pH-waarde, maar ook gruyère, manchego, mozzarella en cheddar zijn geschikt.
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden en daardoor maakt het dus ook niet uit of nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
Een ander alternatief is om een tosti te maken in een broodrooster (bij voorkeur met uitneembare rekjes). Zorg er dan wel voor dat de dubbele boterham mét beleg ertussen past, dit is soms namelijk nog een uitdaging.
Snijd de pistolets open. Je hoeft ze niet eerst voor te bakken in de oven. Vul ze met je favoriete kaas en alles wat je lekker vindt. Tussen het ijzer, 5 minuten wachten en smullen maar!
Multifunctionele apparaten: Veel apparaten hebben meerdere functionaliteiten. Met platte broodroosters kun je zowel brood roosteren als tosti's maken. Maar je mag in geen enkel geval een broodrooster op zijn zijkant leggen om een tosti te maken. Broodroosters zijn daar niet geschikt voor.
In principe heeft een tosti dezelfde voedingswaarden als een boterham met kaas. Als u het broodje met exact dezelfde ingrediënten en dus niet extra's in het tosti-ijzer stopt, is een tosti dus gewoon even gezond als een koude boterham met kaas.
Wees gerust, volgens het Voedingscentrum is er geen verschil in het aantal calorieën of de hoeveelheid voedingsstoffen van een tosti of een dubbele boterham met ham en kaas.
Er zijn drie factoren die zorgen dat een kaas goed smelt: de vetten, vocht en de leeftijd. Hoe vetter een kaas is, hoe makkelijker hij smelt. Een 30+ kaas smelt bijvoorbeeld minder goed dan een 48+ plakje. Als een kaas meer vocht bevat, lossen de eiwitten als ze warm worden makkelijk op in het vocht.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Een aantal kazen – zoals verse geitenkaas, paneer, queso blanco, en ricotta – zullen nooit smelten. In tegenstelling tot de meeste kazen, die gestremd worden met stremsel, worden deze gestremd met zuur.
De glycemische index van geroosterd brood blijkt iets lager te zijn dan die van een gewone boterham. Dat betekent dat je toast je bloedsuikerspiegel minder snel doet stijgen: dat is gezonder, en beter voor je lijn. Alleen is het verschil met een gewone boterham miniem.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
,,Geroosterd brood is inderdaad lichter verteerbaar'', vertelt Wouters. Dit heeft te maken met de hitte die tijdens het roosteren vrijkomt. ,,Het zetmeel in brood wordt door het roosteren gedeeltelijk afgebroken tot dextrine. Dat is normaal gesproken de eerste stap in het verteringsproces.
Een klassieke tosti bestaat uit 2 witte boterhamen besmeerd met halvarine, 2 plakken 48+ kaas en 1 plak ham. Deze tosti bevat ongeveer 459 kilocalorieën en zo'n 13 gram verzadigd vet. Wil je liever een gezondere variant? Kies dan voor 2 volkoren boterhammen besmeerd met halvarine en 1 plak 30+ kaas en 1 plak ham.
Een klassieke tosti van twee witte boterhammen, besmeerd met halvarine en belegd met twee plakken 48+ kaas en één plak ham, bevat volgens de voedingsdeskundige zo'n 460 kilocalorieën en ongeveer 13,5 gram verzadigd vet.
Een diagonaal gesneden tosti is makkelijker te dippen in saus. Door 'm diagonaal te snijden heb je een groter vlak waar je tong contact maakt met de gesmolten kaas.Door dat grotere schuine 'kaasvlak' is de kans op een kaasbrug groter.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.Maar niets is minder waar.
1. Beter pindakaas dan oude kaas. Nederlanders zijn verstokte kaaseters, maar daar zit veel ongezond, verzadigd vet in. Pindakaas bevat iets meer vet, maar dat zijn vooral gezondere onverzadigde vetten.
Deze klassieker is ook heel goed af te wisselen met kipfilet, magere ham en groente (zoals ui of paprika) tussen de sneetjes brood. Een tosti past dus prima in een gezond eetpatroon als je let op hoeveel kaas of ander beleg je erop doet en gebruik daarnaast volkorenbrood in plaats van witbrood!
“Sowieso moet je het brood altijd even op kamertemperatuur laten komen, anders kan je de sneetjes niet scheiden. Het is ook zo dat bevroren brood iets langer in de toaster moet om lekker krokant te worden. Het kan handig zijn om het in twee keer te toasten om een verschroeid sneetje te voorkomen', geeft ze nog mee.
Een tip om kaasresten te voorkomen is door aluminiumfolie tussen het ijzer te doen en dan pas uw tosti in het tosti-ijzer te maken. Na het bereiden verwijderd u het folie en gooit u dit eenvoudig weg. Dit kan ook met bakpapier. Hulp in het huishouden?