Door smog kunnen acute gezondheidsklachten ontstaan, vooral bij mensen met chronische long- en/of hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Het gaat hierbij om klachten aan de luchtwegen, zoals hoesten, piepen en kortademigheid. Ook kunnen bestaande chronische long- of hart- en vaatziekten erdoor verergeren.
Klachten. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog.
Fijnstof, stikstofdioxide en ozon (zomersmog) kunnen tijdelijk klachten geven zoals droge ogen, hoesten, een droge keel of kortademigheid. Maar het er ook voor zorgen dat je longen blijvend minder goed werken. Ernstige smog kan bovendien hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid veroorzaken.
Dat betekent dat de toegelaten maximumsnelheid in bepaalde zones tijdelijk verlaagd wordt tot 90 km/u. Zo kan de impact van de luchtverontreiniging beperkt worden, want door minder snel te rijden produceren voertuigen minder schadelijke uitstoot.
Bij smog kunt u luchtwegklachten krijgen: u moet hoesten, u heeft het benauwd. Ogen, neus en keel zijn geïrriteerd en u heeft last van hoofdpijn. Als er smog is, zijn er meer ziekenhuisopnames en sterfgevallen door aandoeningen aan hart en luchtwegen.
In de zomer is vooral ozonde oorzaak van smog. Deze ozonsmog treedt op wanneer het weer zeer warm, stabiel en zonnig is. In dergelijke situaties ontstaat ozon door de inwerking van zonlicht op sommige vervuilende stoffen, afkomstig van het verkeer en de industrie.
Nederland heeft samen met de Povlakte in Noord-Italië de slechtste luchtkwaliteit van Europa. Dit veroorzaken we met name door onze intensieve veehouderij, zware industrie en actieve autogebruik. Vooral de luchtkwaliteit rond Schiphol, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is zorgwekkend slecht.
Pakistan staat bovenaan de lijst als het meest vervuilde land ter wereld met een gemiddelde fijnstofconcentratie (PM 2,5) van 115,7.
Het kan stoflongen (silicose of longfibrose) veroorzaken. In de longen ontstaat dan bindweefsel waardoor ze minder elastisch worden. Hierdoor nemen ze minder zuurstof op en word je kortademig, ga je hoesten en krijg je pijn op de borst. Deze schade is niet te herstellen.
Welk gebied in Nederland is het meest vervuild? De hoogste concentratie fijnstof in Nederland komt voor rondom de Randstad en Noord-Brabant. Dit is voornamelijk te wijten aan de drukke snelwegen, de grootschalige industrieën en de hoge bevolkingsdichtheid.
Hierbij is het advies om tijdelijk niet aan buitensporten en zwaar lichamelijk werk te doen. Ook wordt geadviseerd bij klachten zoveel mogelijk binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. Bij een smogalarm gelden deze adviezen voor de hele bevolking.
De schoonste lucht is Zweeds
Het land is, na Polen, de grootste uitstoter van fijnstof in Europa. Beide landen zijn samen goed voor een derde van de totale Europese uitstoot.
De schoonste lucht werd gevonden in Nieuw-Caledonië, een eilandengroep in de Grote Oceaan. Onder de ontwikkelde landen had Finland de beste luchtkwaliteit. Er waren wereldwijd wel 222 steden die het doel haalden. Het probleem zit in fijnstof dat kleiner is dan 2,5 micrometer per deeltje.
Kies het liefst een plek minstens: 25 meter van een drukke weg binnen de bebouwde kom. 50 meter van een drukke weg buiten de bebouwde kom. 150 meter van een snelweg.
Volgens de meeste metingen is Delhi het ergst vervuilde gebied ter wereld.
Nederlandse lucht, water en bodem zijn de vieste van heel Europa. Dat zegt Natuur & Milieu zaterdag in haar rapport Ranking the Stars. In dat verslag van de milieuorganisatie wordt Nederland vergeleken met andere landen op het gebied van klimaat, milieu en natuur.
Dan is te zien dat de Oost-Europese landen de meeste luchtvervuiling kennen. Bosnië en Bulgarije zijn er het slechtst aan toe, gevolgd door Tsjechië, Slowakije en Rusland. Frankrijk, Spanje, Portugal en Zweden zijn het schoonst. Nederland scoort matig: slechter dan Duitsland, iets beter dan België.
Emmen scoort zelfs het hoogst op goede luchtkwaliteit, weinig geluidsoverlast en weinig hittestress. De luchtkwaliteit is beoordeeld op basis van de hoeveelheid fijnstof en stikstof in de lucht.
De hoeveelheid CO2 mag niet hoger zijn dan 1200 ppm.Tot 750 ppm is de luchtkwaliteit goed, tussen 750 en 1200 ppm kan het beter. Is het CO2-gehalte steeds of vaak te hoog, dan is de ventilatie onvoldoende. Sommige CO2-meters kunnen ook vocht meten: handig voor in de badkamer.
In Nederland is de lucht bijna overal ongezond. Alleen op Vlieland en Schiermonnikoog kan je nog gezonde lucht inademen. De grootste oorzaak is het verkeer.
Het is mooi weer en er zit weinig beweging in de atmosfeer: de perfecte conditie voor smog.
Het woord smog komt oorspronkelijk van de woorden smoke en fog, of rook en mist. Tegenwoordig spreken we van smog als de lucht sterk verontreinigd is door minstens één van de volgende stoffen: ozon (O3), fijn stof (PM10), zwaveldioxide (SO2) en stikstofdioxide (NO2).
Wintersmog komt voor in Oost-Europese landen als Polen en Roemenië, die steenkool of bruinkool stoken. Daarom noemen we de grijzige wintersmog meestal industriële smog. De uitstoot van roet, stikstofoxiden en zwaveloxide mengt zich met laaghangende mist. Dit mengsel kun je niet alleen zien, maar zelfs ruiken.
Europese ranglijst
Van de negen onderzochte Nederlandse steden scoort Amsterdam veruit het slechtst (plek 182) en ook Nijmegen (plek 136) kampt met 'matige' luchtkwaliteit.