Met no frost bespaar je energie
Doordat een no frost koelkast ijsvrij blijft, bespaar je energie. Van een dun laagje ijs in het vriesgedeelte wordt een koelkast namelijk een stuk minder energiezuinig.
Het is een beetje afhankelijk van wat je in je vriezer bewaard en hoe je hiermee omgaat, maar we raden aan om een vriezer met low- of no-frost minimaal één keer per jaar te ontdooien, zodat je 'm daarna schoon kunt maken. Tip: Ontdooi je vriezer in de winterperiode, wanneer de temperatuur onder het vriespunt ligt.
Hoewel Low Frost en No Frost allebei bijdragen aan betere vriesprestaties zijn er wel degelijk verschillen. Zo zorgt Low Frost voor minder ijsvorming in je diepvries, maar blijft handmatig ontdooien nog steeds nodig. No Frost vriezers blijven ijsvrij, waardoor je niet meer zelf hoeft te ontdooien.
De meeste moderne koelkasten zijn met een automatisch ontdooisysteem uitgerust. Het gros van de klassieke diepvriezers heeft echter nog een manuele ontdooiing. Bij het no-frost systeem wordt koude lucht geproduceerd in een ruimte gescheiden van koel- of vriesruimte, waarin zich de verdamper bevindt.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
De beste temperatuur om je vriezer op in te stellen is -18 °C. Op deze temperatuur stopt namelijk de bacterievorming en kun je voedsel langdurig bewaren. Vriezers kunnen vaak nog kouder, maar dat is eigenlijk overbodig. Een lagere temperatuur zorgt er namelijk niet voor dat je etenswaren langer houdbaar blijven.
Nee, de meeste vriezers zijn niet geschikt voor plaatsing in een onverwarmde schuur of garage. Dit komt doordat de compressor van de vriezer niet goed werkt bij een te lage omgevingstemperatuur.
Wat is belangrijk voor een goede diepvriezer? Ten eerste het energieverbruik: A+++, het hoogste energielabel is het zuinigst, dus ook het best. De reden: je diepvriezer blijft voortdurend aan en het vriesproces op zich is ook al behoorlijk energie-intensief.
De belangrijkste parameters die je in de gaten moet houden bij aankoop van een diepvriezer zijn het volume, uitgedrukt in liter, en de vrieskracht, uitgedrukt in kilogram per 24 uur. Hoe groot je diepvriezer precies moet zijn, hangt natuurlijk af van de grootte van je gezin. Per persoon moet je zo'n 50 liter voorzien.
Als je boven op een bevroren (plastic) beker met water een muntje legt, deze in de vriezer plaatst en dit muntje na de vakantie op de bodem van de beker ligt, weet je dat het water, en dus de hele vriezer, ontdooit is geweest.
Grondige reiniging
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Energieklasse van de vriezer
Vriezers met energieklasse A zijn het meest zuinig en apparaten met energieklasse F het minst. Een energiezuinige vriezer heeft energieklasse C of beter maar veel vriezers hebben nu nog klasse E of F.
Oude koelkasten van 15 jaar oud verbruiken jaarlijks ongeveer 360 kWh stroom. Oudere koelkasten verbruiken nog meer. Een nieuwe koelkast met label C verbruikt jaarlijks gemiddeld 150 kWh en een koelkast met label A zelfs maar 110. Je kunt hiermee jaarlijks dus 45 tot 150 euro mee besparen.
Echter heeft het aantal levensjaren van uw vriezer in principe geen invloed op de energie-efficiëntie. Stel, u heeft een vriezer van 20 jaar oud die gemiddeld 280 kWh per jaar verbruikt.
Verschil oude en nieuwe vriezers
In de meeste gevallen niet. De gemiddelde oude vriezer verbruikt namelijk rond de 475 kWh per jaar, terwijl een nieuwer model van dezelfde grootte zo'n 165 kWh per jaar verbruikt. Wanneer jouw vriezer al heel oud is, kan het daarom lonen om een nieuwer exemplaar aan te schaffen.
Van beide Liebherrs gaat de voorkeur nu uit naar deze. Vanwege de lagere prijs en vergelijkbare bouwkwaliteit op de laden na (geen telescopische rails). De Bosch is voor ons de outsider. Zit qua energieverbruik met 37,40 €/jaar tussen de beide Liebherrs in en is voor ca €900,- te vinden.
Heb jij een ongeïsoleerde houten of stenen schuur in de tuin of wordt het in jouw garage heel koud? Dan raden wij een vriezer aan met een omgevingstemperatuur van -15 graden Celsius. Zelfs wanneer het hard vriest, blijven deze vriezers werken. Er is geen net als bij 0 graden Celsius geen officiële klimaatklasse voor.
Als de omgevingstemperatuur daalt, dan daalt de druk bij de condenser die aan de buitenkant zit. Beneden de 10°C is het verschil in druk tussen verdamper en condenser niet voldoende om een het koelmiddel continu rond te laten lopen, waardoor de koelkast of vriezer niet meer werkt.
Je kiest dan een koelkast met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius. Dit is een model met de klimaatklasse SN, SN-T of SN-ST. Je vindt de klimaatklasse op de productpagina van de koelkast, in de handleiding en op het typeplaatje in de koelkast.
2. Dofheid. Voor al het gekookte eten geldt: laat je het te lang in de vriezer, dan zal het z'n felle kleur verliezen en dof worden. Ook dit geeft uitdroging aan, wat ontstaat door niet-luchtdichte verpakkingen of simpelweg het te lang in de vriezer bewaren.
Zone 1 is het minst koud. Daar kan het zo'n 3°C tot 4°C warmer zijn dan de ingestelde temperatuur. Dit is de juiste plaats voor producten in pot, dranken, gebak, kaas, boter en eieren.
De vriezer ontdooien hoeft niet te vaak te gebeuren, maar een keer per jaar is zeker aan te raden. De hoeveelheid ijs in de vriezer wordt anders steeds dikker aan de randen en de bovenkant, waardoor er minder opslagruimte is en uiteindelijk werkt het apparaat minder goed.