Geef beide katten wat lekkers in elkaars aanwezigheid, zodat dit een positieve ervaring is, verklein de afstand geleidelijk. Als beide katten rustig zijn, kan de nieuwe kat een paar minuten uit het kamertje gelaten worden bij uw eigen kat. Die tijd kan elke dag verlengd worden.
Sociaal gedrag
Maar vaak zijn de signalen veel subtieler. Welk gedrag vertonen katten die echt tot elkaars groep behoren en die je dus vriendjes kunt noemen? Katten die tegen elkaar aan slapen, elkaar wassen, tegen elkaar wrijven en elkaar begroeten door neus-neuscontact, kun je vrienden noemen.
Voer de katten en speel met ze, zodat ze elkaar met iets positiefs associëren. Als de katten rustig reageren, mogen ze bij elkaar komen. In het begin mogen katten alleen onder toezicht met elkaar omgaan. Laat katten geen kattenbak, slaapplaats, voedsel- en waterbak delen om conflicten en concurrentie te vermijden.
Stap 1: Aan elkaar laten wennen
Zorg ervoor dat de katten bekend worden met elkaars geur. Wrijf een doekje over de wang van de ene kat en laat dit aan de andere kat ruiken. Herhaal dit een paar keer, zodat de katten elkaars geur leren kennen. Je kan ook een voorwerp ruilen, zodat de katten daaraan kunnen snuffelen.
Het kan slechts een dag of twee of zelfs enkele weken duren voordat katten elkaar tolereren. Het kan maanden duren voordat de katten ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid, maar u bent op weg naar succes wanneer u het stadium van een rustige wapenstilstand tussen hen hebt bereikt.
Het kan een dag of 2 tot zelfs enkele weken duren voordat katten elkaar tolereren. En het kan zelfs maanden duren voordat katten echt ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid. Je bent al goed op weg wanneer je een rustige wapenstilstand hebt bereikt.
De meest gebruikelijke oorzaak van vechtende katten is concurrentie om hulpbronnen. Katten houden niet van delen: voerbak, waterbak, kattenbak, krabpaal... Geef elke kat zijn eigen hulpbron.Zet de hulpbronnen in aparte ruimtes of ver genoeg uit elkaar om spanningen veroorzaakt door competitie te voorkomen.
Het vaakst komt agressie voort uit territoriumdrang. Katten zijn hele territoriale dieren en zullen hun gebied, hun territorium, verdedigen tegen indringers. Dit kunnen buurtkatten zijn die in de achtertuin komen, maar ook katten die met elkaar in een huis wonen en die geen sociale eenheid vormen, geen vrienden zijn.
Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.
Ze kunnen elkaar in één hap doodbijten. ' Conflicten tussen katten gaan meestal over voortplanting of territorium.
Sociale groepen bij de kat
Katten kunnen dus sociale groepen met elkaar vormen. Dat wil zeggen dat ze vriendelijk gedrag vertonen, elkaar begroeten, bij of op elkaar slapen, elkaar wassen, met elkaar spelen en zelden vechten of naar elkaar blazen.
Geslacht: Het is gebleken dat katten van hetzelfde geslacht het beste samen kunnen zijn. Dus een kater met een kater, en een poes met een poes. Een kater heeft van nature al een heel ander karakter dan een poes, dus dat kan soms niet goed matchen. Katers spelen vaak ruiger en hebben een groter territorium nodig.
Als je er toch voor kiest om er een kat bij te nemen, kies dan voor een kitten. Bij kittens is er nog geen territoriumdrift aanwezig, bovendien is het voor een oudere kat makkelijker om aan een kitten te wennen. Een kitten is namelijk nog niet geslachtsrijp en zal daardoor een kleinere bedreiging vormen.
Om problemen te voorkomen kun je het beste uitgaan van een leeftijdsverschil van maximaal twee jaar. Een kitten plaatsen bij een oude kat raden we af omdat zelfs als het goed gaat – en de oudere kat de kitten accepteert – ze tegenovergestelde behoeftes hebben.
Conflicten. Vaak zegt men “Laat ze het maar uitvechten”. Dit is iets wat zeker niet mag gebeuren bij katten. Katten kennen immers geen verzoeningsgedrag wat wil zeggen dat zij geen 'sorry' kunnen zeggen.
Neem contact op met jouw dierenarts
Voor jou als baasje lijkt het alsof de ene kat uit het niets de andere kat aanvalt, terwijl hij dus een goede reden heeft om dit gedrag te vertonen. Laat bij twijfel dus altijd een medische oorzaak uitsluiten bij de dierenarts als jouw kat ineens ander gedrag vertoont.
Een kat blaast omdat ze jou of andere katten een waarschuwing willen geven. Ze geven aan dat je ze ruimte moet geven en dat ze geïrriteerd zijn. Het kan ook betekenen dat ze pijn hebben of dat ze je hulp nodig hebben.
Katten hebben een eigen kattenbak nodig, die delen ze liever niet. Zorg voor 1 kattenbak per kat +1. Als je twee katten hebt, plaats je dus drie kattenbakken. In sommige gevallen is het mogelijk dat twee katten gebruik maken van dezelfde kattenbak, bijvoorbeeld wanneer ze goede vrienden zijn.
Meestal wordt er druk geblazen richting de nieuwe huisgenoot. Dit wijst op territoriale agressie of angst. Blazen naar een andere kat betekent: blijf uit mijn buurt! De kat uit hiermee zijn dominantie naar de andere kat.
Kat gromt. Grommen komt net als blazen vaak vanuit een gevoel van onzekerheid of onveiligheid. Een grommende kat laat nog net iets duidelijker weten dat je niet dichterbij moet komen. Naast verdediging dient het ook als waarschuwing.
Gewenning en persoonlijke ruimte
Belangrijk is dat de verschillende katten nooit samen in een beperkte ruimte leven. Dit maakt de kans op een confrontatie met elkaar natuurlijk veel groter. Ook kun je de katten het beste apart van elkaar laten eten. Laat ze dus niet te dicht bij elkaar of samen uit een bak eten.
Samengevat: Katten kunnen elkaar gezelschap houden, speelkameraadjes worden en elkaars leven een stuk interessanter maken wanneer ze elkaar mogen. Die kans is het grootst wanneer de katten sociaal zijn, ongeveer dezelfde leeftijd hebben en langzaam aan elkaar hebben kunnen wennen in een katvriendelijke woonruimte.
Een van de manieren waarop katten dominantie en territorialiteit uitdrukken is door in de nek van een andere kat te bijten. Deze gewoonte is een manier om hun dominante rol te tonen en hun territorium veilig te stellen. Je zult dit gedrag vaker bij jouw kat zien, vooral als je een nieuwe kat in huis neemt.