Je school mag meer kansen aanbieden. Hoeveel kansen je krijgt, kun je navragen bij je school of terugvinden in je onderwijs- en examenreglement (OER). Heb jij een van de kansen gemist door overmacht (bijvoorbeeld ziekte) dan kun je bij de examencommissie een nieuwe kans aanvragen.
Als jij met een geldige reden afwezig bent bij je examen, dan kan jouw school een inhaalmoment voor je aanvragen bij de Inspectie voor het Onderwijs. Als dit toegekend wordt, dan zal dit hoogstwaarschijnlijk in het tweede tijdvak zijn. Als het nodig is, dan kan de herkansing ook nog plaatsvinden in het derde tijdvak.
Indien je zodanig te laat bent, dat je het examen überhaupt niet meer mag maken en je hebt een geldige reden waardoor je verhinderd was, dan mag je het examen opnieuw afleggen tijdens de herexamens. In totaal mag je in principe één examen opnieuw maken in de herexamenweek.
Ziekte of ongeval die deelname aan het examen verhinderen; Overlijden tijdens betrokken examenperiode van een bloed- of aanverwant in 1ste graad (ouders of kinderen) of in 2de graad (grootouders, kleinkinderen, broer, zus) of van een persoon die met de student samenwoont; Gerechtelijke redenen (vb.
Ziek zijn vóór het examen
Ben je al ziek vóór het examen?Dan moet je je ziek melden bij de directeur. De directeur beslist vervolgens of je daadwerkelijk te ziek bent om het examen te maken. Meestal heb je een doktersverklaring nodig om dit te bewijzen.
'Geattesteerde afwezigheid' melden
Contacteer ten laatste op de dag van je examen de verantwoordelijk lesgever via de ABSENT-tool om binnen de reguliere examenperiode een inhaalmoment af te spreken. Bij overmacht oordeelt de lesgever of de afwezigheid gegrond is.
'Als er zich tijdens een examen een situatie voordoet waardoor het examen onderbroken moet worden, dan zal steeds bekeken worden wat de meest geschikte oplossing is', vervolgt Heerman. Een nieuw examen organiseren is zo'n mogelijke oplossing. Iedereen geslaagd verklaren, is daarentegen geen optie.
Er bestaat geen maximum aantal toetsen dat toegestaan is op een dag.
Bij heel wat studenten doet het gerucht de ronde dat je maar een beperkt aantal keren examen kan doen voor een vak. Dit is niet juist. Het aantal examenpogingen voor een vak wordt niet door het examenreglement beperkt. Zolang je voor een vak kan inschrijven, mag je er examen voor doen.
Tijdens het examen
Focus je even op jezelf in plaats van op het examen en haal rustig adem. Probeer positief en realistisch te blijven denken. Krijg je tijdens het examen een black-out, panikeer dan niet. Tracht rustig adem te halen.
Samengevat zijn de opties als volgt: Het hele jaar overdoen: alle vakken opnieuw volgen en het examen opnieuw maken. Dit kan op een middelbare school, bij het vavo of op een privéschool. Deelcertificaten halen: het examen opnieuw maken voor de vakken die je onvoldoende hebt afgesloten.
Het CBR raadt aan tenminste 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn. Dit betekent dat je je meteen aanmeldt bij de aanmeldzuil, plaatsneemt in de wachtruimte, de spullen in de locker stopt en dan door de ID-controle gaat. Kom je te laat, dan is het mogelijk om de afspraak nog later op de dag te plannen.
In de loop van het academiejaar krijg je 2 examenkansen voor de opleidingsonderdelen waarvoor je bent ingeschreven. Behaal je na je 1ste examenkans een creditbewijs voor dat opleidingsonderdeel, dan vervalt je 2de examenkans. Je kan dus niet nogmaals een examen afleggen in de hoop een hoger cijfer te halen.
Het is belangrijk goed voorbereid (pen, potlood, etc) naar de examentrainingen te komen. Zorg er dus voor dat je de examenstof kent zodat je vragen aan je docent kunt stellen over onderdelen die je nog lastig vindt. Nogmaals, de examentrainingen zijn verplicht en we verwachten je dus op school.
Als student heb je recht op de eerste herkansing binnen de studietijd die ervoor staat om jouw opleiding af te ronden. Dat betekent dat je geen studievertraging op mag lopen omdat jij de eerste herkansing nog niet hebt gehad. De school moet deze eerste herkansing inplannen voor de datum dat jij afstudeert.
U bent geslaagd als u 50% hebt behaald op het examen of de indicator geslaagd hebt gekregen..
Ben je na drie jaar niet geslaagd voor eenzelfde opleidingsonderdeel en kan je evenmin een tolerantie inzetten? Dan krijg je een weigering tot inschrijving. Dat houdt in dat het gedurende drie jaar niet mogelijk is je in te schrijven voor: alle opleidingen waarin het opleidingsonderdeel voorkomt, met inbegrip van.
Je zet 5 buispunten in op Fysica (45+5 = 50%) en 1 buispunt op Informatica (49+1 = 50%).
Het schoolexamen (SE) van een vak telt voor 50% mee in het eindcijfer voor dat vak.De andere 50% is het cijfer van het eindexamen (CE) van dat vak. Oftewel: ((SE + CE) / 2) = eindcijfer. Voor vakken waar geen eindexamen in wordt gedaan, bepaalt het schoolexamen voor 100% het eindcijfer.
Er zit altijd verschil tussen de examens uit het eerste en tweede tijdvak. Maar het is niet gezegd dat een herexamen moeilijker is dan het originele examen. Beide examens worden zorgvuldig samengesteld. Wat voor de meeste leerlingen een groot voordeel is, is dat je bij een herexamen maar voor 1 vak hoeft te leren.
Je kan 8 à 10u studeren als maatstaf nemen. Vergeet niet om elk uur een korte pauze in te lassen en hier en daar in je planning een vrij moment vast te leggen.
Vrijwel direct verandert de dode van kleur. Het bloed trekt weg, de huid wordt vaalbleek en slap. Omdat het hart het bloed niet meer rond pompt, zakt het bloed naar de laagst gelegen lichaamsdelen, de billen en de rug.
De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week
Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.