Tips om krampjes te verzachten
Troost je baby door hem of haar bij je te houden. Een draagzak kan hierbij fijn zijn. Masseer het buikje van je baby door rondjes te maken in de richting van de klok. Masseer de rug van je baby terwijl hij/zij op zijn/haar buikje op je onderarm rust.
Darmkrampjes kun je wat verlichten door de baby bij je te nemen en te troosten, door met de klok mee over het buikje te wrijven, door fietsbewegingen te maken met de benen van de baby of door de baby even in een warm badje te doen. De meeste kinderen hebben na 12 weken geen last meer van de krampen.
Darmkrampjes zijn tijdelijk en gaan vanzelf over. Meestal ligt de piek rond de zes weken en gaat het beter als je baby drie tot vier maanden is. Als je kind zes maanden is, heeft hij waarschijnlijk geen last meer van buikpijn en darmkrampjes.
Deze samentrekkingen ontstaan omdat de darmen van je baby nog in ontwikkeling zijn en nog moeten wennen aan voeding in de darmen. Darmkrampen ontstaan vaak tijdens of na de voeding. Je baby heeft al die tijd in je buik voeding via de navelstreng gehad en zijn of haar lichaam moet dus wennen aan voeding via de mond.
Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.
Krampjes komen meestal opspelen tijdens of na een voeding, wat zich kan uiten in een hard huilende baby, wat soms wel uren kan duren. Je baby is hierbij erg onrustig en ontroostbaar. Darmkrampjes komen vooral voor rond de leeftijd van 6 weken, wanneer de piek is, en na een maandje of 4 gaan de krampjes vaak weer over.
Wat kan helpen? Als je baby last heeft van darmkrampjes of gassen ( of in goed Nederlands: als hem een scheet dwars zit ) kan het volgende helpen: Klop de baby zachtjes op z'n buikje. Een beetje hetzelfde dat je doet als je hem na het drinken op de rug klopt om een boertje te laten.
Sommige baby's zijn gevoelig voor scherpe kruiden, uien en koolsoorten in de voeding van de moeder. Deze ingrediënten hoef je niet bij voorbaat te beperken. Als je het idee hebt dat je baby met krampjes reageert op iets wat jij eet, laat de 'boosdoener' dan even weg. Probeer het na een tijdje wel weer te eten.
Inbakerdoeken kunnen een doeltreffend hulpmiddel zijn om baby's slaap te verbeteren. Een uitgeruste baby zal ook nog wel eens huilen, maar hij zal minder in een alarmtoestand schieten bij het minste of geringste krampje dat hij voelt. Combineer inbakeren altijd met regelmaat.
Sommige merken fleswater (bv. Spa) kunnen bij gevoelige kindjes mogelijk constipatie en krampjes veroorzaken. In dat geval ben je beter af met een water van Evian of Valvert.
De BornFree babyfles is speciaal ontworpen om darmkrampjes en spugen te verminderen. De babyfles is voorzien van een ventielsysteem dat alleen melk doorlaat wanneer de baby zuigt, zodat de baby rustiger drinkt en naar behoefte kan drinken. Net als bij borstvoeding.
Baby's die last hebben van darmkrampjes trekken de beentjes op, zijn onrustig, laten veel scheetjes. Het probleem wordt vaak veroorzaakt door teveel lucht in het lijfje, wat binnen wordt gehapt door het huilen of met de voeding. Als je baby last heeft van darmkrampjes, dan is hij typisch na de voeding onrustig.
5 weken: Met het eerste sprongetje is je baby 5 weken oud en zal je merken dat alles om sensaties draait. De ontwikkeling van zijn zintuigen zijn namelijk volop in gang. Zo zal hij meer gaan reageren op jou en de omgeving en meer geïnteresseerd zijn in alles wat er gebeurt.
De eerste zes maanden moet je baby na het voeden 10 tot 15 minuten rechtop gehouden worden.
Je kunt je baby ondersteunen door je wijsvinger en duim onder de kin van je baby te plaatsen. Je zult merken dat je andere vingers nu automatisch de buik en borst van je baby ondersteunen. Nu kun je zachtjes over zijn rug wrijven of zachtjes kloppen. Hiermee help je je baby om het boertje omhoog te laten komen.
Infacol is klinisch bewezen effectief bij buik- en darmkrampjes en kan vanaf de geboorte en voor onbepaalde tijd gebruikt worden. Bij langdurig gebruik van Infacol kan het zelfs de krampen helpen voorkomen.
Te veel voeding, dit zijn de signalen
Er regelmatig melk terug komt via de mond van je baby. Je baby buikkrampen heeft en veel huilt. Je baby huilt omdat hij nog wil zuigen. Je baby veel natte plasluiers heeft en dunne groene ontlasting.
Net zoals bij volwassenen die snel eten, heeft je kind ook meer kans om zich te overeten wanneer de melk te snel stroomt.
Lichaamssignalen dat de baby honger heeft;
Handjes in het mondje doen. Lippen tuiten of tong uitsteken. Zoeken met het hoofdje. Over de lipjes likken.
Houd je baby rechtop tegen je aan en laat zijn kinnetje op je schouder rusten; wrijf zachtjes over zijn ruggetje of klop er zachtjes op. Wees geduldig, het kan wel een paar minuten duren voordat hij een boer laat.
Sommige baby's zijn al op jonge leeftijd erg onrustig. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door lichamelijke ongemakken, zoals darmkrampen, reflux of een vastzittend boertje.De meest voorkomende oorzaak is een onregelmatig slaap- en drinkpatroon.
Gebruik alleen koud water rechtstreeks uit de kraan, want lauw of warm water afkomstig uit geisers of boilers kan metalen bevatten. Onderhoud de kraan en de onmiddellijke omgeving ervan zeer goed. Het water moet niet gekookt worden en er mogen geen ontsmettende middelen aan toegevoegd worden.