Voor de gemiddelde gebruiker is een internetsnelheid tussen de 50 tot 100 Mbit/s normaal. Door het doen van de speedtest kunt u in de uitkomst aflezen of deze snelheid overeenkomt met de afspraken die u met uw internetprovider gemaakt heeft.
Om direct een eerste misverstand de wereld uit te helpen: als je een internetverbinding van 100 Mbps hebt en overstapt van een router met een snelheid van 300 Mbps naar een router van 1300 Mbps, dan wordt je internet snelheid daar niet hoger van. Wél kun je sneller bestanden verplaatsen binnen je eigen netwerk.
200 Mbps: voor zwaardere internetgebruikers
Dan heb je minstens 200 Mbps nodig. Dit is een ruime snelheid die het makkelijker maakt om snel grote bestanden te downloaden, en om te gamen zonder vertraging. Vooral wanneer meerdere personen de verbinding gebruiken.
Als je echt snel internet wil dan heb je 150 Mbit/s nodig. Je kunt films streamen en downloaden in 4K resolutie en op meerdere apparaten tegelijkertijd gamen. Het downloaden van grote bestanden gaat ook moeiteloos. Deze internetsnelheid is ook geschikt voor studentenhuizen of gedeelde verbindingen.
Tot 50 Mbit/s: degelijke snelheid voor de beperkte gebruiker
Dan is deze internetsnelheid voldoende om te mailen, op social media te kijken en te internetbankieren. Ook kun je hiermee gewoon tv-kijken en met één apparaat een film of serie via Netflix streamen.
Zeer snel – 200 tot 1000 Mbit (1Gbit)
Snelheden geschikt voor grote gezinnen met meerdere heavy users. Je kunt met meerdere apparaten tegelijk UHD video streamen en zeer snel downloaden. Voor snelheden boven de 500 Mbit is ook vaak geschikte apparatuur nodig.
5G wordt een supersnelle vorm van internet. In theorie kun je er een downloadsnelheid van 4,2 gigabit per seconde (Gbps) mee halen. In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps).
Voor deze groeiende groep mensen is 400 Mbit/s snel internet. Deze snelheid is ideaal om thuis te werken. Dat komt ook omdat je met deze snelheid ook sneller kunt uploaden. Handig om zonder haperen te videobellen en in de online werkruimte te werken.
25 Mbps (megabit per seconde) - Aanbevolen voor Ultra HD-kwaliteit.
Een Standaard of Premium Netflix-abonnement. Een internetverbinding van minstens vijf megabit per seconde.
Als u nu niet de volle snelheid haalt in een speedtest, dan gaat dat ook niet lukken met een sneller abonnement. 600 Mbps zou toch meer dan voldoende moeten zijn. Het zou beter zijn, als uw huidige verbinding beter gaat presteren. Daar kunnen wij en Ziggo u mee helpen.
Uitgedrukt in Mbits/s kun je de volgende richtlijnen aanhouden: 20 Mbit/s: voldoende om (draadloos) te surfen, mailen en om beperkt video te streamen op 2 apparaten tegelijk. 50 Mbit/s: meer 'comfort'. Voor een gezin, gemiddeld verbruik.
De wijze waarop je jouw thuisnetwerk hebt aangesloten, heeft veel invloed op de ervaren snelheid. Hierdoor kan er een verschil ontstaan tussen de geleverde snelheid door Kabelnoord en de snelheid die jij ervaart. Internetten via wifi levert altijd een lagere internetsnelheid op.
Internet via glasvezel heeft zeer stabiele internetverbinding, met snelheden tot 8 Gbit per seconde (8000 Mbps). Glasvezel is zelfs de snelste verbinding om data te versturen. Glasvezelsnelheden aan consumenten aangeboden voor verschillende behoeften: van 50 Mbps tot 8000 Mbps. Maar het kan zelfs nog veel sneller.
Glasvezel is als enige vaste netwerk snel en stabiel genoeg voor de hoge snelheid die via 5G draadloos leverbaar is. Leuk weetje: in Nederland kun je glasvezel nemen met een snelheid tot wel 1 Gbit/s. Dit is ook de snelheid die straks mogelijk is via 5G.
Australische onderzoekers verbraken de internetsnelheidsrecords met één optische datachip: een datasnelheid die gelijk staat aan het downloaden van duizend HD-video's in één seconde. De data-overdracht die de onderzoekers haalden was 44,2 terabits per seconde (Tbps).
De ideale snelheid van je ping ligt tussen de 0 en 15, maar hoe lager je ping, hoe beter. Doe de Ziggo Speedtest om erachter te komen wat je ping is en of het handig is om onze tips te gebruiken.
Glasvezel voor consumenten is op veel plekken beschikbaar in snelheden die variëren van 10 Megabit tot 1 Gigabit per seconde. Zakelijk internet via glasvezel gaat een stapje verder en is in Benelux beschikbaar tot 10 Gigabit per seconde.
Welke verschillen zijn er met 4G:
Het voornaamste verschil tussen het 4G en 5G netwerk is wederom bandbreedte. Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is momenteel geen wetenschappelijk bewijs dat het 5G-netwerk schadelijk is voor de gezondheid. De Gezondheidsraad kwam in september 2020 met een uitgebreid rapport over de gezondheidseffecten van 5G.
In theorie is 5G tot wel honderd keer sneller dan 4G. Doordat 5G op dit moment nog uitgerold moet worden, er niet overal een goede 5G dekking is en niet alle apparaten de snelheid van het 5G netwerk optimaal kunnen benutten, ligt de praktijksnelheid vooralsnog lager.
Klanten met het Max-pakket behouden hun huidige snelheden van 600 Mbit/s download- en 40 Mbit/s uploadsnelheid. Het Giga-pakket blijft eveneens onveranderd met 1 Gbit/s download- en 50 Mbit/s uploadsnelheid. Bij zakelijke klanten van Ziggo verandert de downloadsnelheid in het Start pakket van 100 naar 200 Mbit/s.
20 Mbps is voldoende om op websites te surfen, je e-mails te checken en foto's en filmpjes vlot te bekijken. Download je geen grote bestanden, dan is deze snelheid ruim voldoende.
Met glasvezel haalt u de hoogst beschikbare snelheid binnen het huidige internetlandschap in huis. Glasvezel biedt down- en uploadsnelheden van 100 MB tot maar liefst 10 GB (zakelijk) per seconde.Die snelheden liggen een stuk hoger dan wat ADSL kan bieden.