Een cup vangt maar liefst 2 tot 3 keer zoveel bloed op als een tampon. Bij een gemiddelde menstruatie kan je een cup 12 uur aaneengesloten dragen zonder te legen. Een cup vangt maar liefst 30 ml op, ongeveer 1/3 van een normale menstruatie.
Een menstruatiecup kan zo'n 30 ml vocht opvangen. De gemiddelde hoeveelheid bloedverlies van een vrouw per menstruatie is 30-40 ml.
Je mag de menstruatiecup lang inhouden, wel 8 tot 12 uur. Dat is veel langer dan een tampon; je kunt dus ook ongestoord slapen of een hele dag gaan werken met je menstruatiecup.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml.
Je hebt je cup niet goed onderhouden en in een vochtige locatie bewaard. Laat je cup goed drogen na gebruik en bewaar hem in een droge omgeving (dus niet de badkamer). Je moet de cup ook niet luchtdicht bewaren! Meestal zit er een katoenen zakje bij je cup, bewaar hem daar in.
De meeste menstruatiecups kun je niet gebruiken tijdens seks en je partner kan deze voelen. Als je een cup gebruikt, zul je dus een alternatief moeten gebruiken als je tijdens de menstruatie seks wilt hebben.
De hoeveelheid bloed die je verliest tijdens je menstruatie, verschilt per vrouw. Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie.
Tijdens de laatste periode van de cyclus piekt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het lichaam. Beide hormonen hebben de neiging om vocht beter op te houden, waardoor je dus meer gaat wegen. Bovendien zorgt een grote hoeveelheid oestrogeen bij sommige vrouwen voor een opgeblazen gevoel.
Wat is veel bloedverlies bij ongesteld zijn? Veel bloedverlies als u ongesteld bent wil zeggen dat u langer of meer bloed verliest dan u gewend bent: U moet uw maandverband of tampon vaak verschonen, ook 's nachts. Het maandverband of de tampon is steeds helemaal vol of gaat lekken.
Breng de menstruatiecup in je vagina.
Wanneer de menstruatiecup zit, draai hem dan nog even zachtjes rond. Wanneer de menstruatiecup gemakkeljk draait, weet je dat hij goed is opengevouwen, je kunt dit nog controleren door met een vinger rondom te voelen of er geen deukjes in zitten.
De LadyCup is een zeer goede menstruatiecup als je geen problemen hebt met je bekkenbodemspieren. Omdat hij niet te zacht is, en door zijn goede vorm, blijft hij goed zitten en heb je weinig kans op lekken.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
We raden je echt af om de cup langer dan 12 uur in te houden. De kans op bacteriegroei neemt toe en dat zou nare gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. De cup is veilig in gebruik maar de kans op de zogenaamde tamponziekte, het Toxic Shock Syndrom (TSS), is niet uitgesloten.
Een menstruatiecup kan niet kwijtraken of vast komen te zitten, dus maak je geen zorgen. Als het je niet meteen lukt om de cup te verwijderen, volg dan de volgende tips op: Ontspan! Als je gespannen bent, spannen je bekkenbodemspieren zich ook aan, waardoor het moeilijker is om de cup te verwijderen.
Ook moet je de cup na gebruik zelf schoonmaken en wordt het aangeraden om de cup na elke menstruatie uit te koken. Dit uitkoken is belangrijk, omdat het de menstruatiecup steriliseert en dus vrij maakt van bacteriën die eventueel irritaties of vaginale infecties zouden kunnen veroorzaken.
Een opgeblazen gevoel tijdens de menstruatie en soms gewichtstoename zijn niet uitzonderlijk. Het zijn ook symptomen van PMS. Dit gebeurt meestal vlak voordat je menstruatie begint en kan een paar dagen duren. Ongeveer 70% van ons ervaart een opgeblazen gevoel.
Het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen piekt tijdens het laatste deel van je cyclus, dus vlak voor je menstruatie', zegt Natasha. Een hoog oestrogeenniveau kan er indirect toe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt, waardoor je een opgeblazen gevoel ervaart en dat ook ziet op de weegschaal.
Je kunt naast je stopweek overslaan ook je stopweek en hiermee je menstruatie verkorten. Je kunt zonder problemen minder dan 7 dagen stoppen met de pil. Dan stop je bijvoorbeeld 4 dagen en ga je daarna de pil weer slikken. Sommige meisjes doen dit omdat ze dan minder last hebben van bloedverlies.
De menopauze is de laatste ongesteldheid. Gemiddeld is dat bij vrouwen als ze 51 jaar zijn. De overgang zijn de jaren rondom de laatste ongesteldheid.
Een menstruatie met veel stolsels
Als je bij tijd en wijle last hebt van bloedproppen tijdens de menstruatie is daar niks geks aan. Is er echter regelmatig sprake van grote stolsels die het formaat hebben van een munt van vijf eurocent (of groter) dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun 10e en 15e jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Een meisje is vruchtbaar vanaf de eerste eisprong en kan vanaf dan zwanger raken.
De cup moet onder (of rondom) je baarmoedermond zitten. Dat is nodig om het bloed op te vangen wat daaruit komt (je menstruatie). Het is belangrijk dat je de cup niet zou moeten voelen tijdens het dragen! Wanneer de cup te laag zit, kan die uit je vagina steken, wat oncomfortabel kan zijn.
De cup houdt het vaginale slijmvlies helemaal intact, terwijl de tampon het slijmvlies juist kan beschadigen wat op zijn beurt weer kan zorgen voor irritaties en infecties.
Spoel de menstruatiecup eerst af met koud water uit de kraan of met fleswater, als er geen wasbak is. Sommige vrouwen vervangen hun menstruatiecup bij voorkeur onder de douche, maar dat is een persoonlijke keuze. Gebruik geen producten zoals zeep of parfum, want die kunnen de cup beschadigen.