De maximale optrede mag voor woongebouwen volgens het bouwbesluit 185 mm zijn.Voor overige gebruiksfuncties is de maximale optrede 210 mm. De wel is het overstek van de traptrede. De wel moet volgens het bouwbesluit minimaal 10 mm bedragen.
Op- en aantrede
De optrede betreft de verticale afstand tussen de bovenzijden van opeenvolgende treden. Een van de criteria is dat de aantrede altijd minimaal 22 cm moet zijn. De optrede mag maximaal 18,8 cm hoog zijn.
De trapformule is een richtlijn of vuistregel om te controleren of de juiste maten zijn gebruikt. Hierbij geldt: 2 optreden + 1 aantrede = 570 - 630 millimeter. Wanneer je tussen deze 570 en 630 millimeter zit heb je een trap waar je comfortabel op kunt lopen.
De verhouding tussen op- en aantrede bepaalt de helling van de trap. Een hellingsgraad van 42 graden is courant voor woningen, in openbare gebouwen is 33 graden voorkomend. De hoogte van de leuning bevindt zich meestal tussen de 90 en 100 centimeter.
Maximale helling van 40°
Is je trap niet steiler dan 40°, dan kun je deze in principe op een vlotte manier op en af. Alles wat steiler is dan 40° maakt de trap oncomfortabel en vaak ook onveilig.
Een trap van 45 graden of hoger wordt gezien als een steile trap. Het voordeel aan een steile trap is dat deze veel minder ruimte in beslag neemt. De hellingsgraad bij een flauwe trap, ook wel bekend als luie trap, is iets minder dan 45 graden.
Het beste antwoord. Het aantal treden van een trap is afhankelijk van de verdiepingshoogte. De hoogte van een trede is tussen 18 - 21 cm. Als je de afstand tussen vloer beneden en boven hierdoor deelt krijg je het aantal treden.
Om een comfortabele trap te hebben, mag die niet te steil zijn, maar ook niet te vlak. In de praktijk betreffen de ideale maten een aantrede (zonder neus) van ongeveer 20 cm, een optrede van ongeveer 18,6 cm. Hoger dan 19 cm wordt er best niet gegaan, anders wordt de trap te steil en meer vermoeiend om op te lopen.
Wanneer er een lichte helling is, vanwege de kleine optrede en grote aantrede, dan wordt er gesproken over een luie trap. De looplijn en hellingshoek is dan logischerwijs minder steil. Over het algemeen wordt een trap met een helling met minder dan 45 graden een luie trap genoemd.
De draagkracht van een trede is 400 kg aan de muurzijde en 330 kg aan de open zijde. Een leuning voor deze trap is optioneel verkrijgbaar, de trap wordt standaard zonder leuning verkocht maar uiteraard is deze ook mee te bestellen en geheel naar eigen wens in te vullen.
Maximale hoogte van een trap zonder bordes < 4000 mm.
Bij de doorloophoogte gaat het om de afstand van de treden tot aan het plafond. In het nieuwe bouwbesluit staat dat deze vrije hoogte niet minder dan 2.30 meter mag zijn. In de nieuwbouw voldoet het trapgat over het algemeen wel aan de 2.30 meter norm.
Voor een normale binnentrap voor woningen is een aantrede van 220 tot 250 mm gewenst met een optrede van 175 tot 185 mm (220 mm is de minimale diepte van de aantrede en 188 mm is de maximale hoogte van de optrede in Bouwbesluit 2012).
Een klassieke trapformule die men vaak gebruikt, is namelijk: 2 x optrede + aantrede = 63 cm. Omdat de grootte van de aantrede het grootste effect heeft op ongevallen, gelden hiervoor enkele minima: privaat: 22 cm (24,5 cm) semi-publiek: 25 cm (27 cm)
De minimale aantrede moet volgens het Bouwbesluit bij woongebouwen 220 of 240 mm zijn (afhankelijk van het gebruiksoppervlak en de bezettingsgraad). Bij overige gebruiksfuncties moet de minimale aantrede 185 of 210 mm zijn (afhankelijk van het gebruiksoppervlak en de bezettingsgraad).
Er zijn veel factoren die van invloed kunnen zijn op het aantal treden op een trap in een huis, zoals het formaat van de trap en de ruimte waarin deze is geplaatst. Maar over het algemeen kan worden gezegd dat de gemiddelde trap in een huis, van de hal naar de overloop, ongeveer 13 treden telt.
Weltrede. De bovenste trede van een trap noemen we de weltrede, deze ligt met de bovenkant gelijk met de afgewerkte vloer.
Hoeveel een trap renovatie bij een trap met 15 treden precies kost verschilt en is afhankelijk van het materiaal en het soort trap. Gemiddeld gezien kun je uitgaan van een prijs tussen de € 700 en € 2.500.
Deze ligt op de Zwitserse berg Niesen. Deze trap telt maar liefst 11.674 treden en is 2363 meter hoog. De langste trap ter wereld is aangelegd als onderhoudstrap voor de tandradbaan die naar het topje van de berg loopt. Wilt u deze trap graag eens bezoeken?
DE TRAP. Op de Wilhelminaberg werd in 2017 de langste trap van Nederland aangelegd. De 248 meter lange en 508 treden tellende trap bestaat uit 22 delen met daartussenin telkens een plateautje. Bovenaan bevindt zich een uitzichtplatform.
Soms is er wel wat aan te doen, je zou namelijk de trede iets dieper kunnen maken door er een overzet trede over de bestaande trede te plaatsen. Je schroeft en lijmt dan eerst een balkje tegen de voorkant van de trap trede. Vervolgens lijm je over de oude trap trede een nieuwe overzet trede.
Een veilige trap, wat wil dat zeggen? De veiligheid van een trap wordt bepaald door de trapleuning én door de traptreden. De trapleuning moet stevig zijn en mag niet te glad zijn.De traptreden moeten groot genoeg zijn om je gehele voet erop te plaatsen en ze mogen niet te glad zijn.
Is jouw trap te steil en wil je hier iets aan doen? Een bestaande trap minder steil maken is niet mogelijk, maar dat betekent niet dat er geen andere oplossingen zijn. Een traprenovatie kan in de meeste gevallen namelijk de problemen die een steile trap veroorzaakt prima oplossen.