Beschrijving. Van 100% Roggebloem kun je geen brood bakken. Dit komt omdat rogge minder gluten bevat dan tarwe, waardoor het minder goed rijst. Wel kun je met Roggebloem bijvoorbeeld een roggebrood bakken.
Roggebrood. Voor roggebrood wordt echter vaak juist geadviseerd om het in de koelkast te bewaren. Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen.
Eén van de belangrijke kenmerken van roggebrood is dat het vol zit met voedingsvezels. Deze vezels helpen bij een goede stoelgang en zorgen voor een beter verzadiging. U heeft dus langer het gevoel dat u nog vol zit. Daarnaast bevat roggebrood minder koolhydraten dan bijvoorbeeld volkorenbrood.
In Brabant en Limburg bakken de bakkers roggebrood van gemalen rogge en tarwemeel. Het brood is lichter van kleur en vaster van structuur, met een hardere korst. Vaak wordt er zuurdesem gebruikt, waardoor het wat zuurder van smaak kan zijn en wat meer op 'gewoon' desembrood lijkt.
Roggebrood is zeer gevoelig voor schimmels door het hoge vochtgehalte en de voldoende aanwezigheid van voedsel in de vorm van suikers. Door het lange bakproces van roggebrood worden de schimmels inactief.
Roggebrood bevat minder koolhydraten dan volkoren brood en meer voedingsvezels. Ook bevat het meer belangrijke vitamines zoals vitamine B6 (twee keer zoveel als volkoren brood) en vitamine E, meer ijzer en kalium.
Alle voordelen van roggebrood op een rijtje
Als je roggebrood met mate eet, maximaal vier sneetjes per dag, zorgt het samen met speltbrood en andere soorten volkorenbrood voor heel wat belangrijke gezondheidsvoordelen, zoals: Rijk aan voedingsvezels: tot maar liefst zestien gram per honderd gram roggebrood.
Een sneetje bevat ongeveer 70 calorieën. Als je roggebrood 'gewoon' bovenop je normale dagelijkse calorie-inname neemt, dan zal je gewicht juist toenemen. Je krijgt dan te veel calorieën binnen. Doe dit dus niet.
Net als bij normaal brood, kun je bij roggebrood het beste voor de volkoren variant kiezen. De meeste roggebroodsoorten zijn dit echter wel! Is jouw roggebrood gemaakt van normaal roggemeel of roggebloem (zonder 'volkoren' ervoor), dan heb je een minder voedzame variant te pakken.
Bewaartip voor dit product
Bewaar het goed ingepakt op een koele, droge plaats. Bij voorkeur in de kelder en anders in de koelkast.
Roggebrood kan eigenlijk met van alles worden belegd: van de eerder genoemde katenspek tot een goede plak kaas, maar ook met haring of juist een zoet beleg is het heerlijk.
Kopen en bewaren
Altijd handig om in huis te hebben! Na het openen van de verpakking is het brood wel beperkt houdbaar. Je kunt hem dan nog een 7 dagen goed houden in de koelkast.
Bij de bakker gaat het roggedeeg meestal na het gewone brood de oven in als de temperatuur al aan het dalen is. Bakkers noemen dat 'bakken bij een afliggende oven'. In het zuiden duurt het bakken van roggebrood anderhalf tot tweeënhalf uur.
Met rijsmiddelen creëer je luchtbelletjes in een deeg of beslag zodat het gebak of brood luchtiger wordt. Traditioneel wordt hiervoor desem of gist gebruikt. Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg.
Het recept wat gebruikt wordt voor Fries roggebrood is: 100 kg gebroken rogge, 70 kg water, 1 kg zout, 0,35 kg melkzuur en 15-25 kg oud roggebrood.
Bakker Wander Schotanus van Bakkerij Schotanus uit Twijzelerheide kreeg de eerste prijs voor het beste roggebrood. Juyvoorzitter Robèrt van Beckhoven en Reitse Spanninga overhandigde de prijs. Het is de tweede keer dat het roggebrood van Schotanus wordt bekroond.
Zuurdesembrood of roggebrood gaat in dat geval vaak beter. Ook crackers kunnen dan een perfecte oplossing zijn. Voor de gemiddelde mens maakt het qua gezondheid echter geen verschil.
Roggebrood is goed voor je spijsvertering
Ook dit voordeel is weer te danken aan de grote hoeveelheid vezels in dit brood. Vezels absorberen veel vocht en zorgen er daardoor voor dat je makkelijker naar het toilet kan.
Volgt u een koolhydraatarm dieet? Laat roggebrood dan links liggen. Roggebrood bevat namelijk veel koolhydraten (54 gram per plakje). Gelukkig zijn het hele gezonde koolhydraten met een lage Glycemische Index (GI).
Roggebrood is van nature een gezond en vetarm product. Daarnaast bevat roggebrood een hoog gehalte aan voedingsvezels, waardoor het past in een gezond eetpatroon.
Rogge bevat aanzienlijk meer vezels dan tarwe. Aangezien de gemiddelde Nederlander nog steeds veel te weinig vezels krijgt om zijn darmgezondheid te optimaliseren is rogge een welkome afwisseling. Roggemeel(volkoren) bevat maar liefst 22.6 gram vezels per 100 gram!
Noch rogge, noch tarwe brood invloed op de concentraties van glucose en insuline. Concluderend roggebrood is effectief in het verminderen serum totaal en LDL cholesterol concentraties in mannen met verhoogde serum cholesterol.
Waarom erwtensoep met roggebrood? ,,Spliterwten bevatten veel eiwitten; zonder toevoeging van vlees bevat erwtensoep al snel 10 gram eiwit per kop. Traditioneel eet je snert met roggebrood dat voor nog meer vezels zorgt. Warme soep eet je automatisch langzaam, waardoor het je een verzadigd gevoel geeft.”