De 21+ toets is in principe een test die nagaat of jij voldoende capaciteiten bezit – bijvoorbeeld voor wat betreft Engels, Nederlands en Wiskunde – om aan een hbo-studie te beginnen. Let op! Het lastige van een 21+ toets is dat deze toets niet landelijk wordt bepaald.
Je kunt bij de hogeschool waar jij een opleiding wilt volgen meer informatie vinden over de onderdelen die getoetst worden. Ook kun je bij de hogeschool navragen hoe je je het best op deze toets kunt voorbereiden en welke score je moet behalen om toegelaten te worden.
De hogeschool stelt zelf de 21+ toets samen. Meestal maak je twee of drie deeltoetsen, soms zitten er meerdere onderdelen in één toets. Vrijwel altijd maak je een capaciteitentest, een taaltoets en een kennistoets.Sommige hogescholen willen daarnaast een motivatiegesprek met je houden.
Deze duren ongeveer 30-45 minuten en bestaan alleen uit meerkeuzevragen. Het niveau van deze toetsen is vergelijkbaar met het eindexamen havo.
Hoe werkt de 21+ toets? Om mee te doen aan deze toelatingstoets moet je 21 jaar of ouder zijn op het moment dat je met de opleiding start (1 september of 1 februari). Hoe de 21+ toets precies gaat, is voor iedere opleiding anders.
Toelating zonder juiste vooropleiding (colloquium doctum)
Een hogeschool of universiteit mag u ook toelaten na een toelatingsonderzoek of colloquium doctum. Dat gebeurt als u niet de juiste vooropleiding heeft. Voor het toelatingsonderzoek moet u 21 jaar of ouder zijn.
Als je een mbo-diploma op niveau 4 hebt, kun je meestal direct - zonder een toelatingstest te hoeven doen - beginnen aan een hbo-opleiding. Twijfel je toch of je wel geschikt bent voor het hoger beroepsonderwijs, dan kun je je intelligentieniveau en taalvaardigheid toetsen door een 21+-toets te maken.
Mag ik de toelatingstoetsen herkansen? Ja. Iedereen die per 1 september 2022 of 1 februari 2023 wil beginnen aan de pabo krijgt vóór de start van het studiejaar twee kansen per toelatingstoets (dus per vakgebied).
Beroepskeuzetest hbo
HBOstart biedt samen met deze website een gratis beroepentest aan. Deze test geeft je veel inzicht in de verschillende beroepen voor hbo'ers. Ook wordt er rekening gehouden met jouw persoonlijkheid. De test duurt een paar minuten en de resultaten zie je meteen.
Blijf rustig en haal diep adem Probeer je hartslag te kalmeren voordat je aan de toets begint. Haal bijvoorbeeld drie keer langzaam adem door je neus. Ontspan je lichaam en ga in een gemakkelijke houding zitten. Nu kan je beginnen aan de toets.
Je kan bijvoorbeeld de 50/10 methode gebruiken.Hierbij leer je 50 minuten lang ijverig zonder enge vorm van afleiding.Daarna neem je een korte pauze van 10 minuten. Deze manier dwingt je als het ware om veel productiever te zijn in een korte tijd.
Een leerling zonder vmbo-diploma is wettelijk niet toelaatbaar op mbo 2, 3 of 4. Bij hoge uitzondering kan echter besloten worden dat een leerling van het vmbo toch toelaatbaar is.
Verschilt per vak en of het een So of Proefwerk is. Bij een So voor Frans, Duits, Latijn, Engels & Grieks 3 dagen van te voren. Want je moet dan woordjes leren en dat moet je blijven herhalen. Bij een proefwerk van een taal 5 tot 7 dagen.
In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren. Je voorbereiding tijdens het semester is hierbij cruciaal. Je hebt immers meer slaagkans door diepgaand te leren en veel en met vaste tussenposes te herhalen dan door op korte termijn te willen blokken.
Aangezien je je eindexamens in twee weken moet afwerken, kun je meestal niet volstaan met een dag van te voren beginnen met leren. Daar moet je echt ruimschoots de tijd voor nemen. Het is dan handig om een duidelijke planning per vak te maken zodat je precies weet op welke dagen je wat moet leren.
De MBO Toelatingstoets duurt 90 minuten en bestaat uit meerkeuzevragen.
De beperkte geldigheidsduur van de certificaten van de behaalde toelatingstoetsen wordt aangepast naar vijf jaar. Hierbij is het aan de Pabo's om met terugwerkende kracht na te gaan of in het verleden behaalde certificaten met de beperkte geldigheidsduur ook binnen de voorgestelde duur van 5 jaar vallen.
Elke toets bestaat uit 60 meerkeuzevragen waar je minimaal 40 vragen goed moet hebben. Je hebt 90 minuten per toets, je mag 1 herkansing doen per jaar en een gehaalde toets is een half jaar geldig.
Hogere score op toetsen
Als dat nog niet genoeg motivatie om je leerlingen in beweging te krijgen! Uit het onderzoek blijkt zelfs dat sporten kort voor een proefwerk of examen leerlingen helpt om een beter resultaat te halen.
Een student kan gemiddeld vijf bladzijden verwerken per uur. Dit kan sneller of trager afhankelijk van de moeilijkheid van het vak. Als je dit vertaalt naar acht uur studeren (die richtlijn hanteren we bij Rebus), betekent dit dat je 40 bladzijden per dag kan studeren.
Een van de moeilijke hbo-opleidingen is Chemie. Tijdens die opleiding moet je dan ook echt de verschillende stoffen en samenstellingen uit je hoofd weten. Daarom gaat er veel tijd zitten in het leren van de stof. Daarnaast zijn de lessen ook vaak ingewikkeld om te volgen als je geen aanleg hebt voor het onderwerp.
Tijdens een mbo-opleiding ben je vooral praktisch bezig, een hbo-studie is veel theoretischer. Je doet daar ook vaardigheden op, maar leert daarnaast veel over de theorieën achter de praktijk. Ook is de lesstof van een hbo-opleiding moeilijker dan die van een mbo-opleiding op hetzelfde vakgebied.
Op het hbo ligt het studietempo een stuk hoger dan op de havo. Vaak behandel je op de havo elke paar weken een hoofdstuk. Op het hbo behandel je soms een heel boek in een periode van 8 weken! Gelukkig houden de vakken op het hbo vaak wel verband met elkaar.