wat is samenwerken? Samenwerking is het proces waarbij meerdere mensen samen aan een taak werken. Je werkt dus samen richting hetzelfde doel: je hebt elkaar nodig! Dat maakt het soms ook lastig, want iedereen is verschillend en dat zie je terug in hoe mensen met elkaar samenwerken.
Een succesvol team bestaat uit teamleden die samen zaken voor elkaar krijgen. Samenwerking is de sleutel tot succes, maar hierbij is het ook belangrijk om het eigen aandeel te dragen. Ieder teamlid draagt zijn of haar eigen deel van de werklast en begrijpt goed waar hij of zij in de bedrijfsvoering past.
10 gedragsindicatoren van de competentie samenwerken
Zoekt de samenwerking op. Helpt anderen waar nodig. Stelt gezamenlijk belang boven het persoonlijk belang. Stemt het eigen werk af op anderen.
De sleutel om je team op 1 lijn te krijgen is dus eigenlijk dat onderlinge vertrouwen. Het vertrouwen dat ieder teamlid zijn of haar uiterste best doet om het teamdoel te behalen. Als dat vertrouwen er is, zullen je teamleden elkaars oordeel niet zo snel meer in twijfel trekken, en groeit de onderlinge waardering.
Ontwikkeling van je team is veranderen op basis van inzicht in drijfveren, kwaliteiten, voorkeuren en competenties van een groep mensen die samenwerken. Het geeft een helder beeld van je drijfveren en hoe deze zich verhouden ten opzichte van je collega's.
Een groep medewerkers of studenten werkt samen als een team als: ze in goede harmonie werken aan gezamenlijke taken en doelen; zij elkaar aanvullen in kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten; ze elkaar vertrouwen en steunen; onderling open communiceren.
Samenwerkingsdoel – hoe willen wij onze taakdoelen bereiken, op welke manier gaan we dit samen doen? Het taakdoel wordt veelal direct vastgesteld. Daarnaast is ieder teamlid het, over het algemeen, ook snel eens over dit doel. Iedereen weet wat er bereikt moet worden of wat men moet opleveren.
Leer uw team kennen met vragen over hun verleden. Kennismakingsvragen zijn een leuke manier om meer over uw teamgenoten te weten te komen. Mensen vinden het meestal leuk om over hun verleden te praten. Daarom zijn deze vragen een gemakkelijke plek zijn om te beginnen als uw team nieuw is.
Een wij-gevoel creëer je op drie manieren: Je spreekt de eerste dagen consequent in de wij-vorm (op het irritante af; zoals ouderwetse zusters in het ziekenhuis) Je maakt iedere leerling expliciet verantwoordelijk voor de zorg voor de klas (zowel voor spullen als voor mede-leerlingen)
Je kunt je goed inleven in de gevoelens van andere teamleden. Je hebt oog voor individuele en unieke kwaliteiten van ieder teamlid en je weet ook waar je dit kunt inzetten binnen jouw team. Je kent jouw eigen talenten maar je weet ook de talenten van andere teamleden te benutten. Je kunt anderen stimuleren en ...
Met een stabiel team bedoelen we hier met nadruk niet een homogeen team, waarvan de mensen worden ingezet op verschillende opdrachten. Een dergelijke situatie noemen wij eerder een vakgroep of afdeling. Hierbij wordt iedereen ingezet op (meerdere) verschillende projecten die binnen verschillende afdelingen lopen.
Definitie en gedragsindicatoren samenwerken
Helpt anderen hun eigen doelen te bereiken. Stelt gezamenlijk belang boven het eigen belang. Levert een bijdrage, idee of voorstel voor een groepstaak, ook wanneer hij daar zelf geen voordeel bij heeft. Uit zich positief over prestaties van collega's.
Succesvol samenwerken is een gerecht van vijf ingrediënten die moeten samensmelten: (1) een gedeelde ambitie, (2) recht doen aan belangen, (3) een professionele organisatie, (4) de juiste groepsdynamiek en (5) het juiste proces.
Oncollegiaal gedrag staat met stip op nummer 1. ,,Collega's die alleen op hun eigen ambities zijn gericht en te weinig oog voor samenwerken hebben, daar houden we niet van.'' Scoren, dat vinden we zelf uiteraard helemaal niet belangrijk. Nee, zelf hebben we oog voor onze naaste collega's.