Naltrexon verhindert het effect van opiaten en alcohol op de hersenen. Als het verslavende middel toch wordt genomen, ontstaat er geen 'high'-gevoel. Hierdoor vermindert naltrexon de kans om opnieuw verslaafd te raken. Dit middel heeft niet bij iedereen evenveel effect.
Je kunt Revia in principe zo lang gebruiken als je wilt. De leverfuncties moeten hiervoor wel zo af en toe getest worden. Het beste is om dit in nauwkeurig overleg met je huisarts te doen en niet bij het medicijngebruik te drinken.
Naltrexon behoort tot een groep medicijnen die opiaatantagonisten worden genoemd. Het blokkeert de euforische gevoelens (zich 'high' voelen) die u kunt hebben na het gebruik van opiaten. Bij de behandeling voor ontwenning van opiaten vermindert het de hunkering ernaar.
Opiaten (heroïne, morfine en andere zware pijnstillers)
Naltrexon zorgt ervoor dat de heroïne of het andere opiaat geen effect meer heeft op de hersenen. Zo'n stof wordt een opiaatantagonist genoemd. Je hebt dan minder zucht. Naltrexon is zelf niet verslavend.
De lichamelijke ontwenning en eventueel het afbouwen van medicijnen duurt meestal 1 tot 2 weken.
De zwaarste onder de soorten pijnstillers zijn de sterkwerkende opioïde pijnstillers zoals morfine zelf, oxycodon en fentanyl.
Opioïden zijn pijnstillers die al erg lang voorgeschreven worden bij pijn.Het zijn zeer sterke pijnstillers en ze worden alleen bij hevige pijn gebruikt. Er zijn diverse soorten opiaten, oftewel morfine-achtigen, bijvoorbeeld: oxycodon, oramorph, fentanyl, buprenorfine, hydromorfon en methadon.
Voorbeelden van zwakke opioïden: Tramadol bevattende preparaten: Contramal®, Dolzam®, Tramium®, Tradonal® Combinatiepreparaat van paracetamol en tramadol: Zaldiar®, Algotra® Combinatiepreparaat van paracetamol en codeïne: Dafalgan codeïne®, Algocod®
Werking: i.v. binnen 2 min. Werkingsduur: meestal 0,75–4 uur, afhankelijk van de dosis.
De onthoudingsverschijnselen bij alcohol duren 3 tot 7 dagen. De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen.
Als u veel last heeft van ontwenningsverschijnselen, zoals angst of slecht kunnen slapen, neem dan contact op met uw huisarts. U kunt dan voor enkele dagen medicijnen krijgen (lorazepam) om de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Omdat u verslaafd kunt raken aan deze middelen, mag u ze hooguit een week gebruiken.
Als je wilt stoppen of minderen met drinken, kun je het beste een arts raadplegen.Deze kan eventueel voor een korte periode (bijvoorbeeld voor drie dagen) medicatie voorschrijven waardoor je geen last meer hebt van de onthoudingsverschijnselen.
Antabus en Refusal bevatten dezelfde stof, namelijk disulfiram. Als je het medicijn hebt ingenomen en toch gaat drinken, krijg je hartkloppingen, een rood hoofd, ademnood en braakneigingen.
Tramadol is één van de zwakkere opiaten. Oxycodon is een sterker opiaat, net als morfine. De werking van oxycodon is dus beter dan die van tramadol. Behalve de werking zijn ook de bijwerkingen en het risico op verslaving hoger bij oxycodon versus tramadol.
Heroïne. Heroïne staat met stip op 1 wat betreft meest verslavende drugs (wereldwijd). Heroïne is een opiaat en gemaakt van morfine.
Opiaten zijn sterke pijnstillers. Ze werken op zowel de hersenen als zenuwen in het lichaam waar zij er onder andere voor zorgen dat pijnprikkels verminderden of verdwijnen. Hun werking op de hersenen kan ervoor zorgen dat men euforische gevoelens ervaart.
Voorbeelden zijn carbamazepine, gabapentine, lamotrigine en oxcarbazepine.Pregabaline vermindert de prikkelbaarheid van de zenuwen. Hierdoor versturen de geïrriteerde en beschadigde zenuwen minder prikkels naar de hersenen, zodat pijnklachten verminderen.
Conclusie. Eenvoudige pijnstillers, verkrijgbaar zonder voorschrift in iedere apotheek, zijn efficiënt in de behandeling van acute pijn, genre tandpijn, spierpijn, hoofdpijn, zo blijkt uit een grote goed uitgevoerde overzichtsstudie. De combinatie paracetamol met ibuprofen haalde de hoogste score.
Ben je verslaafd geraakt aan harddrugs als cocaïne, heroïne of GHB?Ook dan kun je thuis afkicken. Soms is een korte opname in een kliniek nodig, bijvoorbeeld voor een detoxbehandeling om lichamelijk van het verslavende middel af te komen. Wij kunnen je dan verwijzen naar een geschikt centrum.
Bij het stoppen kan je last krijgen van onrust, angsten, slaapproblemen, beven, zweten, hoofdpijn en prikkelbaarheid. Die klachten lijken erg op lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Naarmate je langer gestopt bent, nemen de klachten verder af.