Het beste antwoord. makkelijker is het om het panga-filet te noemen. Iedere visboer weet meteen wat je bedoelt.
Bij gekweekte vis, zoals pangasius en tilapia, kunnen chemicaliën en antibiotica (geneesmiddelen die bacteriën bestrijden) gebruikt worden. Dit brengt een probleem met zich mee, namelijk resistente bacteriën.
Tussen de eerste tweer zit geen enkel verschil, het zijn synoniemen van elkaar. Pangasius is de Latijnse naam van de vis. Deze naam is in het Nederlands onveranderd overgenomen, of hij wordt als Panga verkocht.
Pangasius, concurrent van de tong
De vis wordt ook onder allerlei fantasienamen verkocht zoals Panga of Aziatische tong. Pangasius is echter noch Panga (dit is een Zuid-Afrikaanse zeekarper), noch Aziatische tong. Pangasius is namelijk familie van de meerval en geen platvis zoals de tong.
Qua voedingswaarde is pangasius minder vetrijk dan kabeljauw. Een filet van 100 gram is goed voor ongeveer 76 kcal en 0,7 gram verzadigde vetten. Pangasius is een omstreden vis omdat het veel schadelijke stoffen en antibiotica zou bevatten. Maar de kwekers passen de veiligheidsnormen de laatste jaren strikter toe.
Bewust eten
De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Van oudsher wordt kibbeling gemaakt van kabeljauw. Tegenwoordig worden er ook andere soorten witvis gebruikt, zoals koolvis, pollak, heek, schelvis en wijting. Maar kabeljauw is en blijft toch het beste en het lekkerste, althans dat vind ik.
Vette vis bestaat uit meer dan 5% vet. De meest vette keuzes zijn onder andere makreel, haring, heilbot, bokking, sardines en Atlantische zalm (vooral verse en gerookte zalm komt uit de Atlantische oceaan).
Pangasius kan veel ziektes helpen voorkomen. Je lichaam heeft onverzadigde vetten nodig om gezond te blijven. Het vlees van de vis is daar een perfecte bron voor! Het helpt de bloedstroom bevorderen en zorgt voor een goede gezondheid van je hart.
Pladijs, wijting en schar zijn voedzame, budgetvriendelijke visjes, maar ook haring en makreel zet je voor geen geld op tafel. Koop je visfilets in plaats van een volledige vis, dan betaal je ietsje meer, maar heb je geen visafval.
Er kleven effectief enkele risico's aan het eten van vis in het algemeen en zalm in het bijzonder. Zo is vis een belangrijke bron van kwik, dioxines en PCB's. Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen voorkomen in vis. Het gaat vooral om zware metalen (kwik), dioxines, PCB's en pesticiden.
Waarom is Pangasius niet rein? In principe zijn alleen vissen die in zout water (zeevissen dus) Halal behalve schaal- en schelpdieren, amfibieën en giftige zeedieren. Aasetende dieren zijn ook niet Halal, zoals een paling.
De pangasius is een omnivoor en eet dus alles. Je kan zowel plantaardige voeding als dierlijke voeding geven in de vorm van droogvoer, diepvriesvoer en levend voer. In de handel vind je voor deze vis voer dat ook in de commerciële aquacultuur gebruikt wordt. Hiervan groeien ze goed.
De prijzen van platvissen lopen zeer uiteen. De goedkoopste platvis is de schol en de duurste is de tarbot. Deze vissen leven op de zeebodem en de ogen van de larve verplaatsen zich naar de zijkanten zodat beide ogen aan één kant komen.
Vroeger werden lekkerbekjes gemaakt van kabeljauw of wijting en kibbeling van kabeljauwwangen.Helaas zijn ze tegenwoordig echter vaker niet dan wel gemaakt van kabeljauw of wijting.
Zo zou het lekkerbekje ontstaan zijn in het Noord-Hollandse IJmuiden1. Een viskraam verkocht daar graatloze visfilet en vond dat deze specialiteit toch wel een andere naam nodig had dan een 'gewoon filétje'. Aan de keukentafel werd besloten: laten we het een lekkerbekje noemen. Het gaat in het bekkie en het is lekker!
Kibbeling is een van de populairste visproducten in Nederland. En nee, kibbeling zwemt niet in de zee. Kibbeling is geen vissoort maar een product dat een lange Nederlandse traditie kent. Deze échte Nederlandse snack wordt gemaakt van stukjes gesneden witvis, die in een beslag worden gedompeld en daarna gefrituurd.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
In Hokkaido (Japan) is een grote blauwvintonijn gevangen en verkocht voor maar liefst 396.000 dollar. Het is een nieuw donker record in het bestaan van de soort.
Haring, zalm en garnalen bevatten per 100 gram ongeveer 80 tot 100 mg omega 3-vetzuren. Het is aan te bevelen om vijfmaal per week een 100 gram vette vis te eten, zoals ook ansjovis, sardientjes, makreel of zalm.